• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Karantinada iklim kriziyle ilgili kendimizi geliştirmek için 10 öneri

115577-If_Self_Isolating_Is_Bad_Why_Does_It_Feel_so_Right-1296x728-Header-1296x728-1-e15861801...jpg


Yeni tip koronavirüs salgını Türkiye’de ilk vakanın bildirildiği 11 Aralık tarihinden bu yana hızlı bir şekilde yayılmaya devam ediyor. Vaka sayıları hızlı bir şekilde artarken imkânı olan kişiler de yayılmayı azaltmak ve virüsten kaçınmak için kendilerini evlerine kapatmış durumda.

İlk başta 65 yaş üstüne uygulanan sokağa çıkma yasağının kapsamı da geçtiğimiz hafta genişletilerek yasak 20 yaş altındakileri de kapsayacak hale geldi. Biz bu önlemleri alırken, kendimizin ve yakınlarımızın sağlığını korumak için uğraşırken bilim insanları bize başka bir krizin de kapıda olduğunu söylüyor: İklim krizi.

Bir yandan koronavirüs ile mücadele etmekle uğraşan ülkeler bir yandan da iklim krizinin yol açtığı felaketlerle uğraşıyor. Fırtınalar, seller koronavirüs var diye durmuyor. Kısacası, iklim krizi beklemiyor. Öyleyse biz neden bekleyelim?

İstanbul Politikalar Merkezi’nde kıdemli iklim değişikliği uzmanı olan Ümit Şahin, karantina günlerinde iklim krizi hakkındaki bilgilerimizi tazelemek ve kendimizi geliştirmek için neler yapabileceğimizi listeledi. Siz de evde geçen günleri verimli bir şekilde değerlendirmek isterseniz aşağıdakilere göz atabilirsiniz.

1-Son Buzul Erimeden

İklim kriziyle ilgili bilimsel bilgi düzeyinizi geliştirmek için birkaç ay önce yayımlanan Levent Kurnaz’ın “Son Buzul Erimeden: İklim Değişikliği Hakkında Merak Ettiğiniz Her Şey” başlıklı kitabını okuyabilirsiniz.

dogan.jpg

2- Şüphe Tacirleri

Fosil yakıt şirketlerinin iklim değişikliğine karşı mücadeleyi engellemek için yıllardır yürüttükleri inkâr çalışmalarının iç yüzünü Naomi Klein ve Erik Conway’in aynı adlı kitabından yola çıkarak anlatan Robert Kenner’in “Şüphe Tacirleri” isimli filmi izleyebilirsiniz.

share.jpg


3- Güne Açık Radyo ile başlayın

Türkiye’de iklim krizini gündeme getiren ilk gazeteci olan Ömer Madra’nın 25 yıldır sürdürdüğü Açık Gazete başta olmak üzere, İklim İçin, İklim Acil, Açık Yeşil gibi pek çok programıyla konu hakkındaki gelişmeleri anlatmaya kararlılıkla devam eden Açık Radyo’yu dinleyebilirsiniz.

acikr.jpg


4- İklim haberlerini takip edin
Uluslararası iklim müzakerelerinden eylemlere, yeni yayınlanan raporların çevirilerinden röportajlara kadar konuyu yakın takibe almak (Öne Çıkan İçerikler) :)


5- İklim hareketlerini inceleyin
Yaklaşık iki yıl önce tek başına başlattığı okul grevlerini bütün dünyaya yayarak yeni dalga iklim hareketinin öncülüğünü yapan Greta Thunberg’in sosyal medya hesaplarıyla, son zamanlarda hareketin kalbini oluşturan Gelecek İçin Cumalar (Fridays for Futıre), Yokoluş İsyanı (Extinction Rebelion), Sıfır Gelecek ve 350.org hareketlerini yine sosyal medya ve web sitelerinden takip edebilirsiniz.

6- Köpekli Çocuklar Gecesi

Oya Baydar
’ın Türkiye edebiyatında yazılmış ilk iklim değişikliği romanı (cli-fi) olan, huzursuz edici ama gelecek umuduyla dolu “Köpekli Çocuklar Gecesi”ni okuyabilirsiniz.

7- Yeşil Gazete’yi takip edin
İklim haberlerini ve internet gazetelerini takibe alabilirsiniz. Böylece hem en güncel iklim ve ekoloji haberlerine ulaşabilir hem de gündemi takip edebilirsiniz.

8- Karbon bütçesini öğrenin
İklim kriziyle nasıl mücadele edebileceğimizi anlamak için bilmemiz gereken en kritik kavram olan karbon bütçesini kavramak için meseleyi açıklayan ilk popüler makaleyi, Bill McKibben’ın 2012 tarihli “Küresel Isınmanın Korkutucu Yeni Matematiği”ni Mahir Ilgaz’ın çevirisiyle okuyabilirsiniz.

9- Araştırma merkezlerine göz atın
İklim değişikliği ve enerji dönüşümü alanlarında akademiyle kamu kurumları, özel sektör, sivil toplum, medya ve aktivistler arasında bir ara yüz görevi görmeye çalışan araştırma merkezleri olarak her ikisi de Sabancı Üniversitesi’ne bağlı İstanbul Politikalar Merkezi’nin ve Shura Enerji Dönüşümü Merkezi’nin etkinlik ve yayınlarını takip edebilirsiniz.

10- Real Climate blogunu okuyun
İklim değişikliğiyle ilgili bilimsel araştırmalarda iyice derine inmek istiyorsanız aralarında Gavin Schmidt, Michael Mann ve Stefan Rahmstorf’un da olduğu dünyanın en önemli iklim bilimcilerinin kendi aralarında yazıştıkları Real Climate blogunu takip edebilirsiniz.
 
Üst