• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Karbon ayak izi emisyon faktörleri

Görkem ÖZÇELİK

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
11 Nisan 2013
Şehir
İstanbul
Firma
YILPORT KONTEYNER TERMİNALİ VE LİMAN İŞL. A.Ş.
Arkadaşlar ben Karbon ayak izi hakkından yüksek lisans tezi hazırlamak istiyorum.Kapsam şu şekilde olacak yaşadığım şehirdeki bir kaç büyük işletme seçip onların karbon ayak izini hesaplamak istiyorum.Yaptığım araştırmalarda emisyonları doğrudan ve dolaylı şekilde hesaplamam gerekiyormuş doğrumu birde emisyon faktörleri diye bir şeyler buldum bunların doğrularını ISO standartlarında mı yoksa IPCC raporlarında mı bulurum(rapora baktım ama bir şey anlamadım).Yardımlarınız ve mesajlarınız için teşekkür ederim
 
emisyon faktörlerini IPCC den alırsan daha iyi olur çünkü. Türkiye de bütün emisyon faktörleri buradan alınmaktadır. karbon ayak izi hesaplarken sizin hangi standarda göre hesaplayacağınıza bağlı biraz ayrıca türkiye de şuan karbon ayak izi hesaplamalarında havalimanlarında hareketli+hareketsiz, işletmelerde ise sadece hareketsiz emisyon kaynaklarında karbon ayak izi hesaplanmaktadır.
 
Sayın @görkem özçelik,

İzlemeniz gereken yollar şu şekildedir;

1- Tesiste CO2 emisyonuna katkı sağlayan işlemleri proses ve yakıt kaynaklı olarak ayırmanız gerekmekte.
2- Proses ve yakıt kaynaklı emisyonlarınızı belirledikten Sera Gazı Emisyonları Hakkında Yönetmeliğe bakarak emisyon kaynaklarınızı önemsiz kaynak akışı, küçük kaynak akışı ve büyük kaynak akışı olarak ayırmanız gerekmektedir.
3- Eğer kaynak akışınız önemsiz kaynak akışı ise IPCC den Emisyon faktörünüzü ve net kalorifik değerinizi alabilirsiniz. Ancak küçük kaynak akışı ve büyük akışına sahipseniz kaynak akışınızı akredite bir laboratuvara analize göndererek emisyon faktörünü belirlemeniz gerekmektedir.

CO2 hesabı ise şu şekildedir; Faaliyet verisi (her bir kaynak akışı ton)* Emisyon Fakörü (ipcc veya akredite laboratuvar analizi tCO2/tJ)*(net kalorifik değer sadece yanma kaynaklılar için ''akredite laboratuvar analizi ile belirlenecektir'' Gj/t)* Yükseltgenme faktörü (genelde 1 seçilir)

Genel olarak profesyonel hesaplama metodu budur. Ancak CO2 ayak izi hesaplanırken hesaplamaya müdahil olabilecek veya olabilme ihtimali olan her bir parametrenin uluslararası standartlarla kontrol edilmekte olduğunu kanıtlamalısınız. Hesaplama ve izleme yapılırken kanıtlayamadığınız her bir durum için güven aralığınız düşeceğinden ayak izi hesabınızın tartışılabilirliği artacaktır. Bu da güvensiz kuruluş olmanıza yol açacaktır.
 
Üst