• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

karbon ayak izi hesabı

Geri dönüşünüz için çok teşekkür ederim araştırma yaptım İstanbul teknik üniversitesi çalışmaları olarak ama istediğim bilgiye ulaşamadım yabancı kaynakları da araştıracağım,şirket bazında ilk etapta ne yapmamız gerekiyor süreç nasıl ilerleyecek açıkçası işin içinde olan birilerinden öğrenmenin daha çok şey katacağınıdüşünüyorum tecrübe ve bilgilerinizi paylaşmanızı rica ediyorum :)
 
Formda Kubilay arkadaşımız bir doküman paylaşmıştı. Ek'te mevcut formüllü buradan ilerleyebileceğinizi düşünüyorum. Yine yapabileceğim bir şey olursa sorabilirsiniz. Sizlerde bir şeyler öğrenirseniz lütfen paylaşın :) ?
 

Ekli dosyalar

  • Karbon Ayak İzi.xlsx
    163.2 KB · Görüntüleme: 407
Merhabalar, bugün bir döküm fabrikasında tam zamanlı Çevre Mühendisi olarak işe basladım denetimden gelen uygunsuzluklarda karbon ayak izi hesaplanmasını istemişler fakat bunu bir fabrika için nasıl hesaplayabilirim bilmiyorum yardımcı olursanız cok sevinirim, iyi calısmalar diledim
 
mehaba, ben de hesaplıyorum her ay karbon ayak izi. ama çok detaylı bişey değil, ne kadar doğru ondan da emin değilim :) hazır exceli göndereyim, işinize yararsa sarı ile işaretlediğim kısma kendi miktarlarınızı yazıp hesaplayabilirsiniz.
 

Ekli dosyalar

  • 6. Karbon Ayak İzi.xlsx
    16.4 KB · Görüntüleme: 472
Gelen firma mı bakanlık mı bilmiyorum da kaç tane karbon ayak izi eğitimi vermişler, çalışma yapmışlarda sizden istiyorlar? Türkçe doküman o kadar az iken.?
 
Merhaba, öncelikle envanter hazırlamakla başlayabilirsiniz. Hangi proseslerinizin karbon salınımına neden olduğunu belirlemeniz gerekiyor. Envanterin hazırlanmasından sonra karbon kaynaklarının neler olduğunu belirleyin (direk proses atığı kaynaklı, hareketli ya da sabit yakma, enerji kullanım kaynaklı, soğutucu gaz kaçağı vb)
Hazırladığınız bu listeye göre de hesap yöntemini belirleyin. İlk defa hazırlayacağınız için tavsiyem
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
adresindeki hazır formatları kullanmanız. Formlarda seçilen kaynak türüne göre hesap katsayıları hazır geliyor. Miktarları girerek hesapları yapabilirsiniz.
 
Rapor güncel tarihli faydalı olabilir sadece Ulusal envantere göre;
CO2 Emisyon faktörü (EF) = 56,06 ton CO2/TJ, Net Kalorifik Değeri (NKD) = 48,81 Tj/Gg olarak alın

Önceden EF =56,1---- NKD 48 idi. :) ?
 
@ilk.ayy uluslararası firmadan gelip bu konuda hesaplama istemişler ama büyük çapta ve cok tehlikeli olan bir fabrikanın karbon ayakizini nasıl hesaplayabilirim bu mümkün müdür
 
@aydan1 ben de bu konuda detaylı bişey bilmiyorum, çalıştığım firma da gıda sektörü. sadece attığım exceldeki verileri gösteriyoruz. bi problem olmadı şimdilik.
 
Merhaba arkadaşlar geri dönüşleriniz bilgilendirmeleriniz için hepinize çok teşekkür ederim araştırmalarım sonucu farklı kaynaklara ve bilgilere ulaşırsam tüm samimiyetimle sizlerle paylaşacağım :) iyi çalışmalar dilerim
 
Merhabalar;
ISO 14064-1:2018 Kurumsal Karbon Ayak İzi hesaplamaları ile ilgili tüm arkadaşlar elinden geldiğince bilgi vermeye örnek hesaplama dokümanları paylaşmaya gayret göstermiş hepsinin eline sağlık şahsım adına bende teşekkürlerimi sunuyorum.
Daha önceden de başka bir konu etiketinde belirttiğim üzere önemli bir konu ve bu konuya ağırlık vermek gerekiyor.
ISO 14064-1:2018 ile ilgili eğitim alınması ve gerçek manada önemli bilgilere ve püf noktaların yakalanması gerekiyor.
Eğitim almak isteyen arkadaşlar için link bırakıyorum.
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
 
Üst