• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

karbon ayak izi hesabı

Rapor güncel tarihli faydalı olabilir sadece Ulusal envantere göre;
CO2 Emisyon faktörü (EF) = 56,06 ton CO2/TJ, Net Kalorifik Değeri (NKD) = 48,81 Tj/Gg olarak alın

Önceden EF =56,1---- NKD 48 idi. :) ?
 
Bakanlığın sayfasından.
 

Ekli dosyalar

  • KARBON İZLEME VE HESAPLAMA.pdf
    8.2 MB · Görüntüleme: 261
Esma Karaşin Aydıneklediğiniz dosyadaki izleme planı klavuzunda doğalgaza ait emisyon faktörü 56,1 CO2/TJ, Net Kalorifik Değeri de 48,0Tj/Gg olarak verilmiş durumda zaten ki bu değerler de 2006 yılı IPCC klavuzundan alınmış değerlerdir. Yani söz konusu emisyon faktörünün Murat Bey'in yukarıda ulusal envantere göre diye ifade ettiği 56,06 ton CO2/TJ ve net kalorifik değerin de 48,81 Tj/Gg olarak alınması gerektiğine dair bilgi nereden temin edildi? Ulusal envanter diye bahsedilen değerler nereden alındı, onu merak ediyorum? @Murat Çelebi
 
Murat Çelebicevap için teşekkürler. Ancak Ulusal Emisyon Envanteri çalışmaları Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca halen devam etmektedir. Şu an ulusal envantere göre rakamlar yukarıda belirttiğim gibidir. Yani o değerler de 2006 IPCC klavuzundan alınan değerlerdir. Bu değerler haricinde Bakanlığın yayınladığı farklı bir değer bulunmamaktadır. Güncel rakam olarak belirttiğiniz değerleri kaynak vererek paylaşırsanız daha sağlıklı olur, bizlerde bilgilerimizi ona göre güncelleriz. Teşekkürler.
 
Merhabalar,

Ulusal Emisyon Envanterleri TUİK tarafından hazırlanıp IPPC'ye raporlanmaktadır.
Sera gazı emisyonları hesaplanırken elinizde analiz değerleri yoksa bu rapordaki değerleri kullanabiliyorsunuz.
İlgili doküman için link bırakıyorum.

2020:
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .


2021:
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
 
Son düzenleme:
Merhabalar bir şey sormak istiyorum çalıştığımız bir firmaya ait karbon ayak izi ve sürdürülebilirlik raporunu bireysel olarak yani danışmanlık firmalarından hizmet almadan yapabilir miyiz ve yayınlayabilir miyiz? Yada dışardan bir hizmet mi almamız gerekmektedir. Yanıtınız için şimdiden çok teşekkür ederim
 
Karbon ayakizi raporlamasını yetkinliğiniz varsa yapabiliyorsanız bireysel yaparsınız ama yeni standart içeriği oldukça kapsamlı biraz zorlayacaktır en basiti kategori 3 4 5 in verilerde emisyon faktörlerini bulamazsanız raporlama yapamamanız muhtemel.
 
Son düzenleme:
Merhaba,
iki arkadaş tse nin sera gazı emisyonu hesaplanması ve raporlanması eğitimine katılmak istiyoruz. TSE ile görüşmem üzerine iki kişinin daha talepte bulunduğu. Ancak 10 kişi kotasını doldurmamız gerekiyor. Katılmak isteyen kişiler var mı ?
 
Üst