• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Karbon Ayak İzi Hesaplaması

Nurseli Deveci

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
6 Aralık 2019
Şehir
Denizli
Firma
Hürsan Havlu Üretim
Merhaba.. Şu an çalışmakta olduğum şirkette karbon ayak izi hesaplaması yapmak istiyoruz. Bununla ilgili siz neler yapıyorsunuz açıklayıcı bir kaynak bile bulamadım. Sizlerin referans aldığı bir çalışma varsa paylaşabilir misiniz?
 
Merhaba bu konuda ana kaynak 2006 yılında yayınlanan IPCC Guideline'dır.
Emisyon kaynaklarınızı belirledikten sonra yönergedeki hesaplamalara göre CO2 CH4 ve N2O emisyonlarını bulup, bunların CO2 eşdeğerlerini topladığınızda Karbon ayakaizinizi bulmuş olursunuz.
 
Arkadaşlar Karbon ayak izi ile Sera gazı hesaplamalarını karıştırmayalım.

Şöyle ki sera gazı hesaplamaları kaynak temellidir. Kaynak kullanımı(doğalgaz, motorin vs.) ve bunun sonucunda oluşan emisyonu kapsar.

Karbon ayak izinde firmanızda bulunan forkliflerden tutunda yemekhane tüketimi, seyehatlarınızı bile kapsar.

Karıştırmayalım :) ?
 
Murat kardeşim, şunu demek yanlış olmaz. Sera gazında sabit kaynaklar, karbon ayak izinde hareketli kaynaklar baz alınır.
 
Aslında benzer şeyler. Karbon ayakizi sera gazı emisyonlarının CO2 cinsinden hesaplanmışıdır. Sera gazı emisyonunu farklı birimlerle hesaplamakta mümkündür.
Sizin demek istediğiniz bakanlığın yönetmeliklerle hesaplanmasını zorunlu tuttuğu sera gazı emisyonlarıdır. Yoksa forkliftler de kaynak kullanır.
Emisyon envanterinde 3 scope bulunup, belirttiğiniz gibi doğrudan, dolaylı ve tedarik zinciri kaynaklı olarak detaya girilebilir.
 
Kesinlikle karbon ayak izi'nin içinde bir bölüm diyebiliriz sera gazı hesaplamalarına ?
 
Aslında tam olarak öyle demek istemedim.
Sera gazı emisyon kaynakları CO2 CH4 ve N2O dur.
Karbon ayakizi bu emisyonların CO2 eşdeğerlerinin toplamıdır.

Scope belirlenirken bir diğerini kapsamaz. Bu şirketlere ve detaya girmeye göre değişir. Bakanlık ise sadece Scope 1 in içinden sabit yanma kaynaklarının raporlanmasını istiyor.
 
Hıh şimdi biraz iyi oldu :) düzeltmeyi neden yaptım ilk defa ilgilenecek veya hiç bilmeyen bir arkadaşımızın kafası karışmasın.

Dediğiniz doğru CO2 eş değer toplamıdır. Doğalgaz da motorinde vd. olsa hepsinin katsayılarla CO2 eşdeğere çevrilip ... CO2e olarak verdiği sonuç olarak yorumlayabiliriz.
 
@Nurseli hesaplamada takıldığınız yer neresidir?. Seragazı ile ilgili tarama yaparsanız sitede örnek doküman paylaşmıştım. Yardımcı olabilir.
 
Tabiki. Hatta örneklerle açıklayayım;

Scope 1: Direk emisyonlar olarak geçer.
Örnek: Fabrikada kazanda kullanılan kömür, doğalgaz vb. fabrikanın kendi araçlarının mazot tüketimleri, mutfak veya lab kullanılan lpg tüpleri, yangın tüpleri vb.

Scope 2: Dolaylı emisyonları kapsar
Örnek: Elektrik, buhar vb. enerji kaynakları fabrika sahasında kullanılır ama CO2 emisyonu üretildiği yerde salınır.

Scope 3: Tedarik zinciri kaynağı
Örnek: Atıklarınızın emisyonu, bir mal tedariği için kullanılan mazot (genelde hammadde önemlidir), servis araçları, firmanızın satın almış olduğu otobüs, uçak biletleri, kiralık araçların mazot tüketimleri (bunlar sizin firmanıza fatura ediliyorsa genelde scope 1 de, tedarikçi firmanıza fatura edilip km hesabı ile ödeniyorsa scope 3 e alınır.)
 
çok fazla araştırdım ve net açıklayan bir kaynak bulamadım açıkçası ve biraz kafam karışmış durumda şu an. :utan: ilk öncelikle firmadan hangi değerleri almam gerekiyor? araştırdıklarımın içerisinden sadece enerji kaynaklı hesaplama bulabiliyorum. diğer faktörler için nasıl bir hesaplama yapacağım?
 
Karbon ayak izi hesaplamasını hangi amaçla yapacaksınız? Amacınızı belirledikten sonra uygun olanı seçip ilerlemek daha kolay olacaktır. Amacınız; yurt dışı müşterinize sunmak olabilir, belgelendirip prestij sağlamak olabilir ya da sadece mevcut durumunuzu görmek olabilir. Başlangıç yapılması gereken temel nokta bu aslında.

1. ISO 14064 standardına göre bir hesap yapacaksanız, kapsamınızı belirleyip sınırlarınızı çizmeniz ve bir baz yıl alarak hesaplamaları yapmanız gerekir. Sınırlarınızı çizerken de standartta tanımlandığı şekilde KAPSAM-1 ve KAPSAM-2 emisyonlarını dahil etmek durumundasınız. KAPSAM-3'e gelindiğinde ise; burada neleri dahil edeceğinizi kendiniz belirleyebilirsiniz. ISO 14064 standardı ile tesis karbon ayak izi hesabı yapılmaktadır.

2. PAS 2050 standardı kullanarak ürün karbon ayak izi hesabı da yapabilirsiniz. Seçtiğiniz ürün/ürünlerin m2sinin, kg'nın vb. üretimine karşılık gelen CO2 tüketimi hesaplanmış olur.

3. İzleme ve Raporlama Tebliği'ni baz alarak bir hesap yapabilirsiniz. Burada sadece CO2 emisyonları hesaplanmaktadır. ISO 14064 ile karşılaştırmak gerekirse sadece KAPSAM-1 emisyonları dahil edilir. Hareketli araçlar hariç tutulur.

4. Ben sadece kendi firmamın ortalama durumunu görmek ve bunu takip etmek istiyorum. Herhangi bir standarda bağlı kalmadan salınımı fazla olduğunu düşündüğüm kaynakları hesaplayıp takibini yaparak azaltma yöntemleri kullanacağım da diyebilirsiniz.
 
Üst