• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Kardeşim ve hayali

emrah erdağı

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
7 Temmuz 2014
Firma
EvM Yapı İç Mimarlık San Tic Ltd Şti.
http://3.bp.blogspot.com/-V43GySuUKyk/TtyyerCK-fI/AAAAAAAAA50/oaofFbEv-50/s1600/uni-kariyer.jpg

İlk mesajım ama olsun kafamıza takılan bir kaç soru var. Kardeşim çevre mühendisliğini bitirdi ve şimdi askerde. Her erkeğin başından geçen meseleler... Bizimki filitre pres konusunda beni ve aileyi biraz yoruyor :acpsnr: benim çok anladığım bir mevzu değil bende internette araştırıyorum bununla ilgili bir kaç sorum var sizlere.

1) çamur susuzlaştırma tesisi kurmak istiyoruz gebze / kocaeline bu mümkünmüdür.

2)500 m2 deden kalma bi tarlada bu iş yapılırmı? sanayi alanı olması veya sanayi siteesi olması zorunluluğu varmıdır?

3)inşaatçı bir ailedeyiz inşaat bizi korkutmuyor fakat makine ve bu tarz işler hayli bizi zorluyor Bu işten nasıl para kazanmanın yolunu anlamak istiyoruz.

4) handicapları çoktur eminim ama bi abi olarak maruz görün... Bu işte belge almak zormudur devletten. Belgesiz olmaz heralde diye düşünüyorum ve yeni mezun bir adam bu belgeyi alabilirmi???

5) basit bi oluşum için ilk yatırım maliyetleri üç aşağı beş yukarı cinsinden hani...


inanın bana baba olmak çok zor anladım onuda fren vazifesi gören abi olmak daha zormuş...:mad:
 
Emrah Bey. İlk önce bu ülkenin girişimci insanlara ihtiyacı var muhakkak. Ve kardeşinizi bu medeni cesareti için cidden tebrik ediyoru. Maksadım sorularınıza cevap vermek değil. Sadece küçük bir tavsiyede bulunmak.

Kardeşinizin (Allah hayırlı teskereler versin) askerliğinden sonra 1-2 yıl böyle bir tesiste mutlaka çalışsın. Çalışmadan tecrübe sahibi olmadan böyle bir adım atılması mümkün olmayacaktır. Mümkün olsada sağlıklı olmayacaktır. Hiç bir iş dışarıdan görüldüğü gibi olmuyor. İşin iç yüzü çok farklı ve bir çok detay bulunabiliyor.

İş hayatında başarılar dilerim. Ve inşallah kardeşiniz bir gün bu hayaline ve daha iyilerine kavuşur.
İyi günler
 
Sayın Ercan Bey

Çok iyi bir dil ile anlattınız mevzuyu işte budur...

ama yazımın sonunda ki fren vazifesi gören abi rol modeli olmanın ve babanın tamam demesi .

Kıstas çok keskin aşamıyoruz girsin bataklığın içine çeksin cezasını demek te olmuyor inanın onu en az zararla bu işi becerebilmesini sağlamanın yolunu arıyorum...

fikirlerimizden bağzıları şu yönde;

1) En az 5 yıl tecrübeli 2 Çevre Mühendisi çalıştırmak ( ki kafamıza takılan soru şu bu adam neden işinden ayrılsın yada neden boşta olsun)
2) Muhasebe ve bunun gibi bağzı konular bakımından kendimize güveniyoruz sonucunda 30 yıllık bir tecrübenin elemanlarıyız.tek sıkıntı işi bilmemek beni sık boğaz eden konu bu hani bir harf öğretenin kul kölesi olurum misali en azından şu sorulara bir cevap bulabilsem önüne bir bütçe koyacağım ve bunu şirkete belirli bir vadede ödemesini sağlıycağım yoksa yeri hazır benim yanımda.
3) Gerçekten para kazanmanın zor olduğu şu devirde ilk yumruğu en azından çok sert yemesin.bunun içinde net adımlar atmak gerekir farkındayız önüne çıkacak engeller nedir bilmek gerekir.

İlgilerinize ihtiyaç var...

Şimdiden teşekkürler...
 
Anladığım kadarıyla kurma kararını almış nasıl yapacağınızı araştırıyorsunuz. O zaman şöyle diyeyim:
Tecrübeli bir mühendisi çalıştırma fikrinizin çözümü size kalmış bir mesele, yüksek bir ücretle bunun temin edilebilmesi mümkün olabilir. Hele ortaklık ta verirseniz ben bile gelirim :) ...tabi şaka yapıyorum.
Ve böyle bir mühendisi bulursanız işiniz çok kolaylaşacaktır. Size her konuda yardım edecek ve sorularınıza cevap verebilecektir. Piyasayada hakim olan böyle bir mühendisi bulun derim.

İstanbulun neresine kurmayı planlıyorsunuz. Biliyorsunuz konumunda çok büyük bir önemi var.
 
Emrah Bey, inşaat sektörü ile çevre sektörü birbirine zıt sektörler. Çevrenin para kazanma anlayışı ile inşaatın para kazanma anlayışları birbirinden farklı. Bende çevreciyim ve ağabeyim inşaatçı. Sizin yaşadığınız sıkıntının nasıl olduğunu çok iyi anlıyorum. İki kardeş olarak, sektördeki tecrübelerimizi ortak noktada buluşturmak yaklaşık 3-4 yılımızı aldı. Söyledikleriniz yapılmayacak, olmayacak şeyler değil. Hepsi yapılabilir. Ama siz kardeşinize iş hayatı ile ilgili tecrübenizi aktarmaya çalışacaksınız, ama kardeşinizin iş tecrübesi olmadığı için, size sektörle alakalı doneleri tam olarak aktaramayacak. Yanlış kararlar alabileceksiniz. Kardeşiniz sektörde tecrübe etsin, ondan sonra yeniden beraber yolunuzu çizin. Gerçekten inşaat kökenli birisine, bu sektörün para kazanma şeklini anlatmak çok zor. Olur mu, olmaz mı, nasıl yapılır kısmından çok öneri şeklinde oldu benim söylediklerimde :)
 
Ben işe iç mimarken

bildiğin duvar örmeyle ardından alçıcılarla ve tesisatçılarla bol bol çay içerek ve iş yaparak başladım.

Bizimki nereden başlayacak?

onu tahlil bile edemiyorum...

İnternetten izlediğim videoları düşününce allah yardımcısı olsun diyorum...

Bizim düşüncemiz 1 - kandıra /kocaeli
2 - gebze kocaeli buralarda olmasını yada yalova bursa hattı üzerinde bir yerimiz var planlar dahilinde düşüncemiz bu yönde

durun bi işi anlayalım bütçemiz çıksın değil maaş ortaklık konuşulur sıkıntı yok önemli olan işi anlamak...
 
Emrah Bey, konu ile ilgili hiçbir deneyimim olmamla birlikte kendi fikirlerimi iletmeye çalışacağım.
Bence öncelikle ne yapmak istediğinizi detaylı olarak tasarlamalısınız.
Örneğin evsel atıksulardan kaynaklanan çamurların geri dönüşümü üzerine çalışacaksınız. (daha sonradan farklı tipler olarak 2. etap projesi uygulanabilir.)
Zaten genel anlamda evsel atıksu çamurlarının karakteristiği bellidir. Katı madde oranı vb. özelliklerine göre ekipman seçimi yapılabilir.
Tabi ekipman maliyetini düşürmek için bu çamurların yoğunlaştırma ünitesi tasarımına da girebilirsiniz. (betonarme maliyeti)
Çok çeşitli alternatifler düşünülebilir, mesela bu yoğunlaştırma sürecinde metan gazı bile üretebilirsiniz.
Yani kısacası yapmanız gereken, projeyi hangi boyutta yapacağınızı, çamur temini konusunda nasıl bir politika izleyeceğinizi belirlemelisiniz.
Örneğin araçlar edinip çamurları direk arıtma tesislerinden mi çekeceksiniz gibi..
Ön projeyi tasarladıktan sonra ekipman ve inşaat maliyetlerini hesaplamanız kolaylaşacaktır.
Bilindik firmalardan ekipman konusunda fiyat teklifi alabilirsiniz. İnşaat konusundada zaten kendinize güveniyorsunuz.
Fiyatları edindikten sonra bütçenize göre tahmini projeyi daraltıp genişletebilirsiniz.
Şansınız açık olsun..
 
Burda benden çok daha tecrübeli mühendisler var söz bana pek düşmez ama çamur susuzlaştırma işlemi sıradan bir iş ve bunun için bir arıtma tesisi çamuruna ihtiyacınız var. Genelde miktarlar uygun olduğu takdirde zaten arıtma tesisinin hemen sonrasında tüm çamurlar susuzlaştırma işlemine tâbi tutulur. Ayrıca arıtma işinde havalandırmadan sonraki en pahalı proses çamur susuzlaştırma ve bertaraf işlemleridir.

Demek istediğim çevre mühendisliğinde çok fazla yenilik isteyen, Türkiye'ye ulaşmamış potansiyeli yüksek alanlar varken çamur susuzlaştırma bence gelceği olan bir fikir değil gibi. Ayrıca tonlarca çamuru alıp bir yere götürmek ciddi taşıma masrafları çıkartacaktır. Çamur susuzlaştırıldıktan sonra da ne yapılacağı önemli. Gelir eldesi için en çok kullanılan yöntem bu çamurların toprakta gübre destekleyici olarak kullanılmasıdır. Burda şöyle bir sıkıntı var, bahsettiğiniz şehirde çok ciddi sanayi atıksuları arıtılmakta ve burdaki ağır metal gibi toksik (zehirli) maddeler sudan çamura geçmektedir. Böyle bir çamurun gübre olarak kullanılması için belli sınır değerlerin altında metal içermesi gerekmektedir. Ayrıca Avrupa ve Amerika'daki bazı çalışmalara göre çamur içerisindeki radyoaktif maddelerin varlığı tespit edilmiş, bu sebeple tamamen yasaklanması gündeme gelmiştir. AB üyeliği sürecinde ilerki 5-10 sene diliminde çamurların tekrar kullanılması için yönetmelikler daha sıkı bir hale gelebilir. İkinci bir alternatifse yakma işlemleriyle elektrik üretimidir. Bunun getirisi kısmen daha iyi olacaktır ama dediğim gibi sadece o çamurun oraya getirilmesi bile çok masraflı olacaktır. Bir de yine toksik maddelerden kaynaklanan atık çamur problemler çıkartabilir.

Kardeşinizin hevesini kırmak istemem ama çamur zor, sıkıntılı, keyif kaçıracak bir konudur. Geçen sene ARGE için bir çamur projesiyle uğraştım anlatmak istemem, ayrıca şu an çalıştığım firma da 2010-2012 yılları arası Gaziantep'teki çamur kurutma ve yakma tesisini yaptı o yüzden az çok fikir sahibiyim.

Tavsiyem yenilikçi, ülkemize uygun ama henüz kullanılmayan, sürdürülebilir çevre teknolojilerinin araştırılması, geliştirmesi, uygulanması üzerine projeler yaparsanız siz ve aileniz için daha faydalı olacaktır.
 
@CMNet Okuru:harika:

@A.Berkan Korkmaz:harika:

bu yetiler bizde var olduğu kanısındayım ama

olayı bu noktayan taşımanın bir arge maliyeti ve bunun yanı sıra Know How olayı bizi zorlaya bilir düşüncesindeyim:kötü:

en azından denenmiş bir işi yapmanın ve yatırımı start noktasını burdan almanın kolay olacağı ve işin kendini büyütmesi daha mantıklı değilmidir (kısacası karanlık yamurlu rüzgarlı gecede mum ışığında yol alma sendromu:naslyany:)

evt çok mantıklı olmayanı yapmak ama en üst zirveyi yapıp beklemek ve giderleri düşsün artık para kazanmak istiyorum diye bağrınmak kaçış yolları ararken batağa sürüklenmek iş stresi hedefleri şaşırtır düşüncesindeyim.

Bu arada bizimkine mesaj attım konuyu takip et diye gelen cevap

abi sen naaaptın:eek:

şimdi sorum şu

fabrikaların atık su depolarındaki çamuru çekip bunu susuzlaştırmak istiyoruz vidanjör yollayıp bir mebla karşılığında fabrikalardan alıyoruz? yada belirli bir fiyata bize gel bizi bundan kurtar? diyor

1 flitre presden geçiriyoruz

2 mebran filtre den geçiriyoruz

çıkan çamuru çimento fabrikasına satıyoruz yada üzerine para veriyoruz ."aman abi beni bu işten kurtar diye"

elimizdeki çamur temizse bizden tuğla fabrikaları alıyor.

olayın para kazanma prosüdürü bu şekildemi ilerliyor
 
Emrah bey arkadaşlar çok güzel konulara değinmişler. Bende kardeşiniz işi öğrenmeden bu işe yeltenmesin diyenlerdenim. Mühendis çalıştırırsınız tecrübeli bir anlaşmazlık olur gider sonra ne olacak? Kardeşiniz bu süreçlerde bilgi ve tecrübesiyle idare edebilmeli iş yerini.

Faydalı olmak istiyorsa yapılmayanı yapması lazım buda ancak bu işte çalışırken gördüğü açıklarla olabilecek birşey. Dışarıdan ancak yüzeysel takip edebilir çünkü kimse ticari sırrını paylaşmaz sağda solda..
 
Ben arıtma işinde çok kısa bir süre çalıştım çok bilgili değilim ama sanki pazarınızı "arıtması olan ama kurutma yatağı olmayan tesisler" ile sınırlandırıyorsunuz gibi geldi bana. Yanlışım var ise düzeltin.
 
Üst