• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Katı Atıkların İkili Toplanmasına İlişkin Genelge

Yasemin Karadiş

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
21 Nisan 2009
Firma
SÜREKO ATIK YÖNETİMİ A.Ş.
Bakanlık evlere torba dağıtacak
  • yeni haber
  • AA
  • Giriş Saati : 31.05.2012 11:35
  • Güncelleme : 31.05.2012 11:40
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, çöp geri kazanımının artırılması için evlerde ''ikili toplama sistemini'' hayata geçirecek. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, çevrenin daha az kirlenmesi ve geri dönüşümün artırılması amacıyla evlerdeki çöpler için ''ikili toplama sistemini'' hayata geçirecek. Sistemin başlamasıyla evlere sarı ve mavi torbalar dağıtılacak. ''Sarı'' torbaya konulan organik atıklar çöp depolama sahalarına götürülürken, ''mavi'' torbaya konulacak karton, cam, plastik gibi atıklar da geri dönüşüme gönderilecek. Uygulama, İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyükşehirlerden başlayarak Türkiye geneline yaygınlaştırılacak. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürü Recep Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, atıkların kaynağında ayrılmasını sağlamak amacıyla evlerde ''ikili toplama sistemi''ni uygulayacaklarını söyledi.

Organik atıklar ile geri dönüşümü sağlanabilen karton, cam, plastik gibi atıkların evlerde ayrı ayrı toplanacağını belirten Şahin, bunun için vatandaşlara sarı ve mavi renkte iki poşet dağıtılacağını bildirdi. Organik atıkların sarı poşete, diğerlerinin ise mavi poşete konulacağını dile getiren Şahin, ''Organik atıklar, çöp depolama sahalarına götürülecek. Diğer atıklar ise geri dönüşüm tesislerinde değerlendirilecek. Böylece çöp depolama alanları daha geç dolacak'' diye konuştu. Çöplerin kaynağında ayrılmasının önemine işaret eden Şahin, ''Mesela pilleri çöpe atıyoruz. Bunların içinde ağır metaller var, çöpe attığınızda akıyor. Oysaki çöpteki organiğin tekrar gübre olarak kullanımı mümkün. Ancak ağır metal bulaştığında artık kompoze gübre olarak kullanılamıyor'' dedi.

Atıkların evlerde ayrılması için mevzuat çalışmalarının devam ettiğini bildiren Şahin, İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyükşehirlerden başlayacak uygulamanın, nüfusu az şehirlere doğru Türkiye genelinde yaygınlaştırılacağını kaydetti.

ÇEVRESEL TEDBİRLERE UYMAK TERCİH MESELESİ DEĞİL
Projede belediyeler ve özel sektörle işbirliği yapacaklarını dile getiren Şahin, vatandaşı da bu konuda bilinçlendirmek, uyarmak ve teşvik etmek gerektiğini ifade etti.

Çöpleri ayırmayanlara yaptırım uygulanmasına ilişkin henüz bir karar verilmediğini kaydeden Şahin, şöyle devam etti: ''Çevre politikalarını uygularken, bazı ekonomik enstrümanlar bulunuyor. Bunların bazıları teşvik bazıları ceza. Bu iki argümanı da yerli yerinde kullanmak gerekiyor. Ceza şu anda gündemimizde yok ama en büyük ceza, kapıdan çöpün alınmamasıdır. Bunu tabii belediyeler yapacak. Yurt dışında çok ağır cezalar var. Türkiye'de şu anda yok ama 3-5 yıl sonra mutlaka olacak. Bu sadece tercih meselesi değil. Günümüz dünyasında çevresel tedbirlere artık herkesin riayet etmesi gerekiyor. Aksi takdirde ekosistem artık bunu kaldırmıyor. Vatandaşın bu bilinçte olması lazım.''

sabah.com.tr/YesilEkran/2012/05/31/bakanlik-evlere-torba-dagitacak
 
Evime aldığım cam soda şişelerini ayrı torbada biriktirip markete soruyorum her seferinde "abi dağıtıcı yada üretici kimse artık gelip almaz mı bunları" diye... "Yok almazlar" deniyor, başka da bir açıklama yok. Adama sanki bilinmeyen bir dilde tuhaf kelimeler söylemişim gibi de donuk bakışlara maruz kalıyorum. Götürüp çöp kutusunun yanına bırakıyorum sokak toplayıcıları gelir alır belki diye. Müteşebbise, esnafa, bakkala-çakkala da verilmeli çevre bilinci. 30 sene sonra adam olacak çocukları mı bekleyeceğiz bir şeylerin düzelmesi için...

Kesinlikle haklı Genel Müdür, bu işler hatıra, gönüle, ticari karlılığa bırakılacak şeyler değil... Ben de anlatmaya çalışıyorum etrafımdaki herkese ama "devlet" deyince herşey değişiyor. Bir şeylere yasal mercilerin öncülük etmesi adetten olmuş bizim memlekette. Mavi poşet-torba olayı gerçek olursa biraz yoluna girer işler belki, içimiz rahatlar hiç yoktan...
 
Üst