• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Kauçuk atık sorunu

Batuhan Aşcı

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
14 Haziran 2012
Şehir
Ankara
Firma
Çınar Mühendislik
Arkadaşlar çevre görevlisi olduğum tesisin aylık yaklaşık olarak 250-300 kg civarında kontamine olmamış kauçuk atığı çıkıyor. Atık Kodunu 07.02.99 olarak belirledim. Fakat bu kodla çalışan lisanslı firma bulamadım. Sizlere sormak istediğim; daha önce böyle bir sorunla karşılaşan arkadaşlarımız varmı? Bu atığı alabilecek lisanslı firma bilen var mı? Atık kodunu 07.02.13 (Atık Plastik) olarak belirlemek kabul görür mü? Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim. Herkese iyi çalışmalar.
 
Merhaba, kontamine olmamış kauçuk atığından anlamamız gereken tam olarak nedir?? Tesisinin üretim konusunu ve atığın asıl içeriğini (tesisin hangi faaliyeti sonucunda çıktığını) belirtirseniz daha kolay yardımcı olabilirim düşüncesindeyim.
 
Tesisimizde Kaucuk conta ve lastik üretimi yapılmaktadır. Proses aşamasında zımparalama işlemi, kesme, şekil verme işlemleri uygulanmakta. Bu işlemler sonucunda kauçuk talaşı, kauçuk lastik parçaları, ip şeklinde kauçuk atıklar oluşmaktadır. Bu atıklar geri dönüşüm işlemleri ile granül kauçuk haline getirilerek farklı alanlarda kullanılabilyor (halı sahalar vb.). Ayrıca beton fabrikalarıda yakma amaçıyla almakta. Fakat 07.02.99 lisans kodu bulunan herhangi bir geri dönüşüm/bertaraf tesisi bulamadım. Yeni bir atık kodu belirlemek istiyorum. Ama bu atığımızın özellikleri 07.02.13 e uygunmu bilmiyorum.
 
Bahsettiğiniz kauçuk atıkları için 07 02 99 uygun bir kod olmakla beraber Tehlikeli atık değildir. 07 02 13 kodu atık plastik kodudur ve vulkanize kauçuk plastik değil lastiktir. Bildiğim kadarıyla, vulkanize kauçukun ülkemizde henüz geri dönüşümü yapılmamakta, dolayısıyla lisanslı geri dönüşüm tesisi bulunmamaktadır. Lisanslı bertaraf tesisleri için de; tehlikeli atık kapsamında olmadığından bertaraf etmeniz kaynak israfı olarak değerlendirilir düşüncesindeyim. Dolayısıyla çevre görevlisi olduğunuz tesisin üretim faaliyetleri sonucu oluşan çapak ya da standart dışı ürünleri en iyi şekilde değerlendirmek, ikincil pazara sunmak olur. Sizin için atık olan bu maddeler başka bir sektörün ham maddesi ve bu nedenle atıklarınızı hammadde olarak satmak hem size hemde doğaya kazanç sağlayacaktır.

Umarım yardımcı olabilmişimdir. İyi çalışmalar dilerim.
 
Bizde atıklarımızın geri kazanımını sağlamak tekrar piyasaya sürmek istiyoruz fakat lisanslı herhangi bir firma olmadığından dolayı sıkıntı yaşıyoruz. Yönetmelikte atıkların mutlak suretle uygun koda ait lisansı bulunan bir firmaya verilmesini söylüyor. Artığımıza talip çok hergün başa biri almak istiyor. Fakat lisansları yok. Her atık tesliminde bildiğiniz gibi beyan yapılmakta ve lisansız bir firmaya teslim yapılması durumunun tespitinde son derece can yakıcı cezalar tatbik edilmekte. Atığımız tehlikesiz 07.02 olarak belirlenmiş ama alt kategoride yeri belirtilmemiş. Dahil olabileceği 2 gurup var 07.02.99 ve 07.02.13. Yanlış belirleme yaparsak eğer sıkıntılı bir süreç bizi bekler. Kısacası şuan için sorun var ama çözümü henüz bulamadık.
 
Öyleyse 'kauçuk atık' olarak değil de 'hurda malzeme (ürün firesi)' olarak değerlendirin.. Atık kapsamında olmayan bir malzeme için atık demek çok doğru olmaz. Ayda 250-300 kg olarak çıkışını yaptığınız malzemeden biz aylık yaklaşık 20.000 kg çıkış yapıyoruz.. Çevre İl Müdürlüğü de bu durumu biliyor ancak herhangi bir uyarıda bulunmadılar.
 
Arkadaşlar Merhaba, benim de danışmanlığını yaptığım bir firmadan raspa ( traşlama ) işleminden ötürü ömrünü tamamlamış lastik parçacıkları çıkıyor. Proje Tanıtım Dosyasın atık kodu: 16.01.22 olarak tanımlanmış olup tehlikesiz atıktır. Bu atıkları lisanslı firmalara kauçık hammaddesi olarak vermek istiyoruz. Ancak tam anlamıyla bu kodda lisansı olan bir firma bulamadık, ömrünü tamamlamış lastik lisansına dahil olarak almak isteyen firmalar var, fakat bu ilerde bir sorun teşkil eder mi sizlere sormak istedim..
 
Merhaba,
Ben konuya ek olarak şunu da belirtmek isterim. İçinde file veya tel bulunan taşıyıcı kauçuk bantların geri dönüşümüyle ilgili de elimiz kolumuz bağlı. Parçalanması güç olduğundan alternatif yakıt olarak da kullanılmıyor. Hurda taşıyıcı kauçuk bantlarla ilgili çözüm üretebilen kimse var mıdır?
 
@Batuhan AŞCI

Batuhan Bey Merhaba,
Yaklaşık 1 sene önce yazmış olduğunuz sorununuza çözüm bulabildiniz mi? Paylaşabilir misiniz? Teşekkürler..
 
kauçuk ve karbon siyahı geri kazanımı konusunda faaliyet gösteren bir firmaya, bu konuda çevre izni aldım. Çevre izni başvurusu sürecinde kauçuk kodu bakanlığımızca "07 02 17;07 02 16 dışında zararlı silikon içeren atıklar" olarak belirlendi. Vulkanize olmamış kauçuk atıklarınızı (özellikle lastik fabrikalarından kaynaklanıyor) bu kod ile lisans almış firmalara gönderebilirsiniz. Bahsi geçen firmanın GFB'si "07 02 15;07 02 14 dışındaki katkı maddelerinin atıkları" kodu ile alınmıştı, ancak çevre izni başvuru sürecinde bakanlık kodu 07 02 17 olarak güncelledi ve lisans belgesini bu koda göre düzenledi.
 
arkadaşlar merhaba;
konuyla ilgili bir sorum olacaktı. kauçuk plastik ve lastikten karbon siyahı ve endüstriyel aromatik bileşiklerin üretimini gerçekleştirecek bir tesis için çevre izin ve lisansla ilgili işlemleri başlatacağız. tesiste granül haline gelmiş plastik kauçuk ve lastik kullanılacak ve kırma işlemleri tesiste yapılmayacak granil halinde dışardan temin edilecek. sormak istediğim tesis ek 2. 4.1.15 e girip emisyon konulu çevre iznine mi tabi yoksa alınması gereken bir lisans konusu varmı teşekkür ederim
 
Merhabalar, benim de problemim aynı tesiste proses kaynaklı aylık yaklaşık 8-9 ton kauçuk atık çıkmakta ve biz bunu 07 02 13 kodu ile bertarafa gönderiyoruz. Bunu geri dönüşüm için kullanabilecek yada hammadde olarak kullanacak bir tesis var mı acaba?
 
@Serkan Çiçekay

Bakanlığın vermiş olduğu görüşte, kauçuk atıklarının Atık Yönetimi Yönetmeliği Ek-IV atık listesinde 07 02 başlığı altında tanımlandığı belirtilmiştir. “Bu kapsamda atık üreticileri atığın “Atık Yönetimi Yönetmeliği kapsamında Ek-3B analizini” yaptırarak analiz sonucuna göre tehlikeli ise 07 02 16* atık kodu ile geri kazanım/bertaraf tesislerine, tehlikesiz ise 07 02 17 atık kodu ile çevre izin ve lisanslı geri kazanım tesislerine gönderilmesi gerekmektedir.” denilmektedir.
 
@Uğur B. kauçuk boy kesme işleminden kaynaklı olarak çıkıyor. arabaların kapı kenarlarında bagaj kenarlarında bulun kauçuk fitil malzemesi. firmam izmitte. adres verir iseniz numune yollayabilirim.
 
Merhaba @Uğur B.
Anladığım kadarıyla kauçuk atık geri kazanımı yapıyorsunuz. Geri kazanımın tam olarak kapsamı nedir? Yani fitilleri kırıp zemin döşeme malzemesi gibi malzemeler mi elde ediliyor yoksa yeniden işlenebilir kauçuk hamuru mu elde ediliyor? Bilgi verebilirseniz memnun olurum.
 
Kauçuk atık geri kazanımı benim firmam yapmıyor. Sadece toplama ayırmasını yapıyorum. Sadece kauçuk malzemede bir firmanın atık toplama işini yapıyorum. Geri kazanım tesisinde yapılan işlemde kauçuk hamurunun elde edilmesidir.
 
Üst