• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Kendi kamyonetimle hurda toplamanın kanuni şartları nelerdir?

Metin Aslan

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
31 Temmuz 2018
Firma
Ak-Or
Herkese merhaba;
Ben Tekirdağ’da kendi kamyonetimle hurda metal-Kağıt-plastik toplamak ve topladıklarımı büyük hurdacılara veya geri dönüşüm tesislerine bir bedel karşılığında temin etmek istiyorum. Kanunen bunu yapabilmem için devletin benden istediği şartlar, izinler, belgeler nelerdir acaba?


Not: Kamyonetin k2 belgesi ve benim şahsımında src2-4 belgeleri bulunmakta.

Özür dilerim teşekkür etmeyi unuttum. Konuyla alakalı yardımcı olan herkese şimdiden teşekkür ederim.
 
bildiklerimi kısaca açıklayayım, hurda dediğimiz tehlikesiz atıkların toplanması için çevre ve şeh. il müdürlüğünden "tehlikesiz atık toplama ayırma belgesi" alınması gerekir.ama bu belge ile ambalaj atığı toplayamazsınız. örrneğin;
plastik sandalye : tehlikesiz atık
Pet şişe, ambalaj atığı

pencere camı: tehlikesiz atık;
cam şişe ambalaj atığı

metal plakalar: tehlikesiz atık
teneke meşrubat kutusu vs: ambalaj atığı

yani içerisinde herhangi bir ürün piyasaya sürülmüş olan atıklar ambalaj atığı, satış amacıyla kullanılmayanlar tehlikesiz atık olarak sınıflandırılır. eüer TAT belgesiyle ambalaj toplamaya başlarsanız başınız hem belediyeyle hem çevre ile ciddi derde girer.,

şunu da buraya bırakıyorum :
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
 
@Tunç Bozkurt

Toplayacağımız tehlikesiz atıkları elimizde tutmayacağız günlük olarak tat lisansı almış hurdacılara vereceğiz. Buna rağmen yukarıda bahsettiğiniz şartların yerine getirilmesi gerekli midir? Sadece toplama ve ulaşım yönünden izin ve belgeler yok mudur? Depolama veya geçici depolama yapmayacağım. Teşekkür ederim..
 
hocam sen seyyar satıcı diye tabir ettiğimiz kısıma girmiş olacaksın normalde bu iş yasak ama atıklarını verdiğiniz tat yada geri kazanım tesisi sizden gider pusulası ile alım yapabiliyor. gider pusulasını da siz değil tesisin alması gerekiyor.
 
@Can Şahin

Demek istediğiniz her ne kadar kamyonetimin ulaşım evrakları ve benim de sürücü belge ve sertifikalarım tam olsa da taşıdıgım tat ların yasak mı?
Örneğin kamyonet yüksek model damperli bir araç ve k belgesinden sigortasına fenni muayenisine kadar evrakları eksiksiz. Benim de sürücü belgem ve src belgelerim tam. Karayolları belediye ve trafik polis ekiplerince cezai müeddiye uygulanır mı bana?
Teşekkür ederim..
 
@Metin Aslan
@Metin Aslan

Metin Bey, Bahsettiğiniz iş kamyonet kamyon ve elinizdeki belgelerle yapılamaz. En azından yasal olarak yapılamaz.
Sizin atıklarını topladığınız fabrikalar varsa sizden belge isteyecektir. Belge dediğim de en basitinden "Tehlikesiz Atıklar Toplama ve Ayırma Belgesi" ki bu belgeyi alabilmek ve prosedüre uygun bir şekilde atık toplayabilmek için de bir alana ihtiyacınız var. Bu alanında fiziksel şartlarını tamamlamanız gerekir.

Ambalaj Atığı Toplama ve Ayırma Lisansı derseniz ki bunu almanız biraz daha teferruatlı ve maliyetli olacaktır.
 
şimdi sizin sürücü belgenizin olması karayollarının istediği bir şey sonuçta kimse ehliyetsiz trafiğe çıkamaz. SRC ve K belgeleriniz taşımacılıkla alakalı belgeler yolda trafik polisi çevirse size taşıdığınız atıklardan zaten ceza yazamaz trafik ve ehliyet konularında ceza yazabilir ama belgeleriniz zaten yeterli olduğu için bu konuda da birşey yapamazlar. Arabanızın yüksek model ve damperli olmasının bu işlerle zaten bir alakası yok. Bu konu belediyelerle anlaşmalı olan geri kazanım yada tat tesislerinin alması gereken birşey çünkü belediyeler anlaşmalarda yüksek model ve damper tarzı şeyler istiyor ama siz zaten tesis sahibi değilsiniz. Yanlış anlamayın beni ama sizin yapmak istediğiniz şey tam olarak ''sokak toplayıcıları'' adı altında bahsettiğimiz işe çıkıyor. Çocukların çöpten tek tek topladıkları gibi, bu işin yapan insanların ellerinde yıllardır belgeleri yok zaten, bırak belgeyi okuması yazması bile yok hatta,ehliyeti olmadan araba kullanan bile çok, onun dışında arabalarda muayneler hep eksik.Yıllardır da birşey olmadan topluyorlar arada bir ceza yiyorlar ama sebebi arabaya çok yükleme yapmaları, arabanın üstüne çadır çekmeme gibi olaylardan, bakanlık tarafından bunlara ceza kesildiğini sanmıyorum çünkü kontrol eden birim yok bunları. Bunlar malı yükler götürür tesise satar günü kurtarır. Ama bir gün yolda maliye,çevre bakanlığı ve trafik polisi ortaklaşa çevirme yaparsa o zaman ne olur hiç bilmiyorum büyük ihtimal işiniz Allah'a kalır. Bu işin yasak olmasının sebebi de şudur; normalde siz bu atıkları kafanıza göre toplayamazsınız çünkü bu atıklar bulundukları bölgenin belediyelerine aittir. Belediyeler bu atıkları toplamak ve bertaraf etmek yada geri dönüşüme göndermekle yükümlüdür.Belediyelerle anlaşmalı olan tesisler var bu tesisler belediyeden bu atıklar almak için belediyelere para ödüyorlar. Anlaşma gereği bu atıkları belediye toplayıp bu tesislere sattığı için ve siz belediyenin atık topladığı bölgelerden bu atıkları izinsiz topladığınız için yasak. Ortada olan bir ticari anlaşmadan hiç birşey olmamış gibi kendinizi ortakçı ediyorsunuz olayın mantığı budur. Bu iş kesinlikle olamaz demiyorum konuyla alakalı bilgilerim bunlar yinede bulunduğunuz bölgenin il çevre müdürlüğüne gidip bu konuyu daha alakalı birine sorabilirsiniz belki bir çıkar yol vardır. Böyle bir yol varsa sonra bu konuya da yazarsanız bizde öğrenmiş oluruz. İyi günler.
 
@alisaka
@Can Şahin

Teşekkür ederim çok iyi anlattığınız için. Peki ben tat lisansı aldığım zaman ki ilk etapta geçici lisans veriyorlar diye biliyorum kira sözleşmem radyasyon ölçüm aletim vs.. bütün istenen evraklar tam olduktan sonra belediye gene bana kendi sınırları içerisinde tat topladığım için cezai müeddiye uygulayabilir mi?
Teşekkür ederim.
 
şimdi o kısımlarda ayrı bir olay çünkü tat lisansı öyle yazıldığı gibi alınmıyor yani sadece belge işi değil. bunun maddeleri var hepsi ezberimde değil ama kısaca 1500 m2 den büyük alan olması lazım 1.5-2 metre duvarla çevrilmiş olması lazım zemin betonla kaplı olması lazım, pres makinesi olması lazım böyle böyle 5-10 madde var bunları sağladıktan sonra bu sefer lisans almak için lisans başvurusunda bulunuyorsunuz başvurunun belli aşamalarını geçerseniz geçici faaliyet belgesi alıyorsunuz ( GFB ). Bu süre içinde hala lisans başvurunuz devam ediyor 6 ay 1 sene sonra lisans almış olursunuz. Şimdi bu kısımdan sonra da ayrı işler başlıyor. Sizin en kral lisansınız da olsa çıkıp sokakdan toplama yapma gibi bir şansınız yok. Belediyelerle anlaşma yapmanız gerekiyor yada firmalarla ( market , hastane, havaalanı, sanayi bölgeleri gibi) Normal bir vatandaş olarak çöp değil mi istediğimi alırım gibi bir düşünce geçebilir aklınızdan fakat resmiyette işler öyle yürümüyor. Resmiyette bizim çöp dediğimiz devlet için paradır ve devlet sizden para almadan bunu size bedava vermiyor hatta bu işler için kurulmuş vakıflar var ciddi rakamların döndüğü anlaşmalar bunlar ve güçlü olan bir tesis değilseniz de belediyelerle anlaşmanız biraz zor ama hastane ,askeriye ,büyük marketlerle anlaşabilirsiniz. Atıkları onlardan düzenli olarak alırsınız, Lisansınız var ise. Onun dışında sokaktan toplayanlar size getirir siz onlardan parasıyla alırsınız gider pusulası kesebilirsiniz.( tehlikesiz atık toplama belgeniz var ise ) İşler artık elektronik sistem üzerinden de yürüdüğü için eskisi gibi karadüzen gitme şansınız yok. Bu işlerden anlayan birilerinin mutlaka yanınızda olması lazım yoksa ciddi cezalar ödeyebilirsiniz. Çevre Bakanlığının cezaları pek de hafife alınacak düzeyde olmuyor.
 
@Metin Aslan
Öncelikle sizin topladığınız atıkların niteliğini tam olarak bilmeniz lazım. Bana sorarsanız sizin için Tehlikesiz Atık Toplama ve Ayırma Belgesi yeterli olacaktır. "TAT"ları karıştırmayalım. Ambalaj TAT başka Tehlikesiz TAT başka.
Bence siz kendinize 150-200 m2 civarında bir alan bulun ve buraya bir Tehlikesiz Atık TAT belgesi alın. Bunu destek alarak yaparsanız destek aldığınız arkadaş size detaylı şekilde açıklayacaktır.
İsterseniz ben de size konu ile ilgili yardımcı olabilirim.
 
@alisaka

Memnuniyetle. Zaten bu konuda Danışmanlık yapan şirketler arayışına girecektim. Dediğiniz çok mantıklı benim için tehlikesiz TAT belgesi yeterli olur. Son olarak merak ettiğim bir diğer konu da gazete ve kartonlar hangi sınıfa girer?
 
Çevre mühendisi bir arkadaştan yardım alın, lisansı olmayan bir alana atık döküldüğü için yıl 2011 de 106 bin para cezası yemiş bir tesiste çalıştım. Bana olmaz demeyin, eğer öğrenmek istediğiniz yakalanırsam ne olursa para cezası ciddi rakamlar, yok ben bu işi nasıl yapabilirimse mutlaka destek alın, yoksa bir yerde pes edip işi sürünmeceye sokarsınız. Tehlikesiz Atık Toplama Ayırma ile başlayın, başlangıçta maddi olarak karşılayabilir misiniz bilemiyorum ama Ambalaj Atıkları Toplama Ayırma işi maliyetli gelebilir. Eğer bir çevre mühendisinden yardım alırsanız hızlıca sonuca ulaşırsınız.

@Metin Aslan
karton kutuysa ambalaj, üretimden kaynaklanan artıklarsa tehlikesiz atık. Örneğin Olmuksan Fabrikası mukavva karton ve karton kutu üretiyor, üretim artıkları tehlikesiz atıktır.

Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
bu yönetmeliğin eklerinde ne ambalajdır ne değildir örnekler var, bakmanızı tavsiye ederim.
 
@Metin Aslan
gazete dergi vs tehlikesiz atık. Eğer karton kutular bir ürüne ambalaj olmuş ve bunun sonucunda atık olarak ortaya çıkmış işe ambalaj atığı olur. Ancak hiç bir ürüne ambalaj olmamış, üretildikleri yerde ıskartaya çıkarılmış ya da bir ürünün ambalajı olarak kullanılmadan önce atık olmuş ise (örn: üretim yapan bir fabrika tedarikçisinden ürünlerini ambalajlamak üzere karton kutular almış ancak bir süre sonra bu kutuları kullanmama kararı almış olabilir) bunlar da tehlikesiz atık.
 
@alisaka
Bu kısım biraz şaibeli olmaz mı? Neticede tedarikçi ambalaj beyanı yapmış, üretici ambalaj beyanı yapmış, ancak tüketici kullanmadı diye tehlikesiz atık olarak değerlendirmek yanlış olabilir.
 
@Gülay
Burada piyasaya sürülen ambalaj sistemine girilmemesi gerektiğini de düşünmek lazım. Sistem fire ya da atık girişine izin vermiyor ancak realitede bu şekilde kabul edilmek zorunda. Kimse piyasaya sürmediği ambalajın belgelendirmesini yapmak istemiyor sonuçta.
 
@alisaka satın alan kişinin kullanıp kullanmaması, üreticiyi bağlamaz diye düşünüyorum, kaldı ki üretiyorsa belgelendirecek, piyasaya bu mal çıktı burda amaç geri kazanımsa nerde nasıl kullanıldığı değil, ne kadar üretildi ne kadar geri kazanılacak hesabı.
 
@Gülay
Çevre kanunu der ki "Kirleten Öder" Ambalaj üreticisi değil bunu piyasaya süren bedelini ödüyor. Bildirim yaparken piyasaya sürmediği ambalajların belgelendirmesini yapmıyor kimse. Üreten değil piyasaya süren belgelendirme yapıyor. Kaldı ki bir çok ambalaj üreticisi ve hatta bir çok piyasaya süren bu bildirimlerden bi haber.
Netice itibari ile bu atıkların oluştuğu bir fabrikaya atık yönetim planı hazırlamak isterseniz bunları 15 li kodlar ile de yazabilirsiniz ama bana göre doğru olan diğer tehlikesiz atık kodlarından uygun olanı seçmektir.
 
@alisaka
belgelendirme derken, ambalaj atığı belgelendirme kısmından bahsetmek istememiştim, ambalajın üretimden geri kazanıma kadar takibinin yapılabileceği bir faturalandırma, muhasebeleştirme, rakamlandırma anlamındaki belgelendirmeye atıf yapmak istemiştim.
Bu döngüde ambalaj olmak için üretilen bir ürünün farklı bir atık türü olarak değerlendirilmesini ben doğru bulmuyorum.
Tabi her mühendisin yaklaşımı farklıdır, fikrinize saygı duyuyorum.
Eklemeden yapamayacağım, bir çok hurdacı bu fikirle ambalaj atıklarını tehlikesiz atıkmış gibi alıp, kayıtlardan çıkmasına sebep oluyor. Evet netice geri kazanım ama bazılarının hakkına girilmiş oluyor.(örneğin almaya hakkı yokken ambalaj atığını tehlikesiz atık gibi alan tehlikesiz atık tatlar gibi, ambalaj tat ların tesis yatırımlarını düşünürsek.)
 
Üst