• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Kendinizi işe alır mıydınız?

Fatma Gül Es

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
3 Kasım 2010
Firma
.
Kendinizi İşe Alır mıydınız?

Eğer işveren olsaydınız kendinizi işe alır mıydınız? Eğer işveren olsaydınız kendi nitelik ve deneyiminize sahip biriyle çalışmak ister miydiniz?

imagesCAKZQ0UY.jpg

Diyelim ki iş görüşmenizi yapan kişi sizin hakkınızda sizin kadar bilgiye sahip, sizinle ilgili her konuya hakim. Mesela etrafta kimse yokken nasıl çalıştığınız, işinize karşı takındığınız tavır, şirket müşterilerine karşı tutumunuz, her gün işiniz dolayısıyla muhatap olduğunuz kişilerle ilişkiniz...
Tüm bunları göz önüne alın ve şu soruyu yanıtlayın: Siz olsaydınız, kendinizi işe alır mıydınız?

Potansiyel işveren olduğunuzu düşünürseniz bazı temel soruların cevabını almak isteyeceksiniz. Örneğin;

"Son işinizde ne kadar çalıştınız?"
Bu soru sizin bir işe bağlılığınızı ve işten ayrılma sebebinizi gösterecektir. İşe alım oldukça zor ve hataların büyük zarara yol açtığı bir süreçtir. Bu nedenle sizi işe alacak kişiler, onların işlerine yarayacağınızdan, problemleri çözeceğinizden ve şirkette uzun süre kalacağınızdan emin olmak ister. Kısaca size güvenmek isterler.

"Kariyeriniz istikrarlı bir yükselme gösteriyor mu?"
Bu soru da çalıştığınız firmaya kattıklarınızı ve istikrarınızı bulma amaçlı kendinize soracağınız bir sorudur. Eğer içinde bulunduğunuz durum istediğiniz gibi değilse, yani kariyer hedeflerinizde başarıyla ilerleyemiyorsanız bunu akla yakın bir şekilde açıklayabilir misiniz? Örnek olarak şöyle samimi bir açıklama, durumu sizin lehinize çevirebilir: "Şirketime inancım sonsuz ve hayatta öğrenmenin sonu yok. Şu anda kendimi daha büyük bir kariyer değişikliğine hazır görüyorum ve bu tip bir pozisyon için hazırım. Önceki bütün iş deneyimlerim buraya varmak için gerekli ve yararlı bir süreçti."

"Net bir üslupla yeteneklerinizi, özelliklerinizi söyleyebilir misiniz?"
Bu tarz bir açıklama kendinizi işverene pazarlama açısından çok önemlidir. Sizi diğerlerinden ayıran ve özel kılan özellikleriniz ve yetenekleriniz sorulduğuna ikna edici ve gerçek bir cevap verebiliyor olmalısınız.

"Espri anlayışınız var mı yoksa kendinizi çok mu ciddiye alırsınız?"
Gülümseme, gerilimi azaltır, hayal kırıklığını hafifletir ve zor durumlarda size yardımcı olur.

"İşe ve işin kültürüne uygun musunuz?"
Organizasyonlar ulaşılması gereken ortak amaçlar ve takımlar belirler. Eğer siz bu takımlardan uzak bir tavır sergilerseniz, olumsuz ve oyunbozan bir imaj yaratırsınız.

"Son çalıştığınız işvereniniz sizin hakkınızda ne çeşit bir referans mektubu yazacak?"
Referans mektubu iş arama sürecinde önemli unsurlardan biridir. Son çalıştığınız insanların sizi nasıl tanımladıkları yeni işiniz için sizi değerlendirenler açısından büyük önem taşır.

Bunların tümü; işverenin, işletmenin ününü, ürünlerinin ve hizmetlerinin kalitesini emanet etmeden önce sizde ilk kontrol edeceği şeylerdir. Bu nedenle işveren gibi düşünün ve iş başvurularınızda kendinizi buna göre dürüstçe değerlendirin.

Kaynak: Kariyer.net

imagesCAKZQ0UY.jpg
 
işverenler bunlara bakmıyor. baksa en azından 4/6 başarı sağlardım. ayrıca 7. faktörü eklemeyi unutmuş kariyer.net: kaç para istersiniz bu işler için?

ayrıca insan şirketine güvenmemeli. misal dupont şirketi aleyhine açılan davalardaki savunmalarında, ürettiği CFC gazlarının ozon tabakasında tahribata yol açmadığını söylüyordu. şirketine güvenene bütün dupont mühendisleri yanıldı. CFCler ozon tabakasını hızla yok ediyordu. gerçek mühendis otorite tanımayandır. gerçek mühendis inanmaz, gerçek mühendis şüphe eder ve dener. kar amaçlı modern şirketler ise dünya üzerinde güvenilebilecek kurumlar sıralamasında sondadır.
 
Evet, 7. faktör de eklenebilirmiş, haklısınız; fakat işverenlerin bunlara bakmadığı konusunda aynı fikirde değilim sizinle; şöyle ki; çok kesin yargılı olmamak ve fazla genelleme yapmamak gerek bana kalırsa. Bu tarz tespitler yapılıp üzerine yazılar bile yazıldığına göre vardır herhalde bir yerlerde bu tip işverenler de.

Güven meselesine gelince... Takdir edersiniz ki göreceli bir kavram; konu itibariyle en başta güvenilecek şirkete ve güvenecek olan kişiye göre değişir. "Belirli bir düzeyde" güvenilebilir hatta güvenilmeli fakat önemli olan o dengeyi tutturmak diye düşünüyorum.

Yeni mezun olmuş ve harıl harıl iş arama telaşına kapılmış bir kişiyi ele aldığımızda iş arama sürecinde farklı bakış açıları oluşturabilmek açısından iyi bir yazı olduğunu düşünüyorum. Daha doğrusu; o umutsuzluğun içinde -ne yazık ki- çok etkili olmayacağını tahmin etmekle birlikte benimki de bir umut işte. (:
 
Üst