• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Kimyasal arıtma sonucu oluşan çamur miktarı

burcakbozkurt

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
7 Kasım 2016
Firma
Dokuz Eylül Üniversitesi
Arkadaşlar Merhaba,

Çamur hacmini hesaplayıp buna göre çamur kurutma yatağı tasarlamam gerekiyor. Kimyasal Arıtma sonucu oluşan Çamur miktarını nasıl bulabilirim yardımcı olabilecek olan var mı?
 
Kimyasal arıtmadaki çamur mikatarı kullanılan kimyasallar üzerinden hesaplanır. Her kimyasalın kullanımın belirli miktarda oluşturduğu çamur vardır. Hangi kimyasalları kullanıyorsanız o kimyasalın 1 kilogramın oluşturduğu çamurdan yola çıkarak toplam çamur miktarını bulabilirsin..
 
Kimyasal maddelerden kaynaklanan çamuru hesapladım fakat kimyasal arıtmada giderilen kirlilik miktarını ne üzerinden hesaplamalıyım KOI mi yoksa AKM mi daha doğru olur ?
 
Giderilen kirliliği tek parametreden hesaplamanız yanlış olur. Ayrı ayrı hesaplamanız gerekir. Yani benim atıksu arıtma tesisim koi giderim verimi şu kadar akm giderim verimi şu kadar demek daha doğru olacaktır.
 
AAT verimlerini hesapladım ama çamur hesabında hem KOI hem AKM kirlilik yüklerini de eklemeli miyim
 
Evet çünkü senin tesisinde oluşan çamur hem koi gideriminden hem akm giderimden kaynaklanıyor.

Mantık şu atıksuda koi değerini artıran maddeler 3 şekilde bulunur.
- Askıda katı madde olarak
- kolloidal halde - ( ne askıda nede çökmüş halde )
- Suyun için çözünmüş halde

Sen kimyasal arıtma yaparak askıda katı madde ve kolloidal maddelere etki edebiliyorsun. Suyun içinde çözünmüş halde olan maddelere kimyasal artıma ile etki edemezsin. Bu yüzden kimyasal arıtma verimi biyolojik artıma veriminden daha düşüktür. Neyse

Sen kimyasal madde kullanarak askıda katı maddeleri çökeltiyor ve suyun içinde yüzen kolloidal maddeleri yumaklaştırarak onlarıda çökeltiyorsun. ve bu çöken maddelerin hepsi çamur oluyor. Bu şekilde hem koi değerin hemde akm değerin düşüyor.
 
Bence AKM üzerinden gidilmeli. Ne kadar askıda katı madde gideriminiz varsa o kadar çamurunuz çıkar sonuçta. AKM giderimini debi ile çarpıp kg/gün olarak bulunup %3-4 KM içerikli bir çamur çıkacağı öngörüsü ile çamur miktarını rahatlıkla bulabilirsiniz. Hatta kurutma sonrası %40-50 KM ile uzaklaştırılacak gibi bir kabulle atılacak miktarı bile hesaplayabilirsiniz.

KOİ üzerinden yapabilmek için elinizde bir kabul olması lazım 1 kg KOİ şu kadar çamur oluşturur gibi. Ama bu kabul de atıksu tipine göre değişecektir.
 
@Çağatay Atay
arkadaşımın dediği gibi. Kimyasal arıtma bile yaparsanız, sonuçta suyunuzun Akm değerleri ve ne kadar Koi içerdiği arasında bir bağlantı kurabilirsiniz. Yüksek akm değeri ve koi içeriği olan sularda çamur oranı yüksektir. Kullandığınız kimyasal miktarı sizin koi gideriminize bağlıdır. Bazı atıksular kullanılan kimyasalların dozlamalarına cevap vermeyebiliyor, daha fazla kimyasal tüketimi isteyebiliyor. Bu da çamur oranını arttırabilir.Çamur oranı ; Akmye,Koi değerine ve suyun istenilen deşarj standartlarına gelebilmesi için tüketilen kimyasallara bağlı olarak değişebilir. Ama kimyasallar belli seviyelerde kullanılsa daha çamur oranını pek değiştirmez.
 
Ben de bir örnek vereyim:

Debi: 100 m3/gün
AKM: 1000 mg/L olsun.

Kimyasal arıtma ile %90 AKM giderimi yapıldığını kabul edelim.

Buna göre oluşacak çamur miktarı: 100 m/gün * 1 kg/m3 * 90/100 = 90 kg olur. (Kuru katı olarak)
Tabi kullandığınız koagülant kaynaklı da çamur miktarı artacaktır. Fakat bunu hesaplama ile bulmak oldukça zordur.
Kabaca çamur miktarının %20 artacağını kabul edelim. 90*1,2 = 108 kg

Oluşan çamurun %3 lük ve yoğunluğunun da 1020 kg/m3 olduğunu varsayalım.

108 kg / (1020 kg/m3 * 0,03) = 3,53 m3 kimyasal arıtma çamurunuz çıkar.

Tabi işin en doğrusu jar testi yapıp optimum koagülant miktarını belirledikten sonra oluşan çamurun kuruluğuna bakmaktır.
 
dilek kayad = m / V'den yapabilirsiniz. Şöyle yapabilirsiniz:

- 1000 mL hacimli beheri tam 1000 mL olacak şekilde çamurunuzla doldurun.*
- Hassas terazide tartın, sonucu not edin. X gr

Çamurun yoğunluğu: x gr / 1000 mL olur.

1076 gr çıkmış olsun diyelim,

1076 gr / 1000 mL = 1,076 g / L çıktı.

1,076 g / L = 1076 kg / m3 olur.

*Ne kadar büyük bir hacim seçerseniz hata payınız o kadar azalır
 
Meltem Hanım; paylaştığınız pdf. için teşekkürler. Fakat demir kullanıldığı zaman oluşan çamur için kullanılacak sabit değere ulaşamadım. Sizin paylaştığınız belgede sadece kireç ve alum için var. Belgenin devamı var mıdır sizde.? @Meltem Koca
 
@Özkan Öztürk rica ederim, diğer kimyasallar için kullanılan katsayılar da ekte.
"Endüstriyel Atıksu Arıtma Tesisi Boyutlandırma Kriterleri - Prof. Dr. Kadir Kestioğlu" tasarım konusunda yardımcı olacaktır.
 

Ekli dosyalar

  • endüstriyel aat boyutlandırma kriterleri.pdf
    131.6 KB · Görüntüleme: 234
Üst