• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Kimyasal arıtmada sülfat sorunu

Nuri Ünal

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
15 Eylül 2012
Firma
Gölpazarı Belediyesi
Ortalama 250-300 Metreküp / gün debiye sahip bir atıksu arıtmaya sahibim ve bir türlü sülfat oranında sağlıklı sonuç elde edemiyorum ilk analizimde 16.3 sonrasında 95 çıktı ben alüminyum sülfatı düşürdüm bu seferde 317 çıktı nerde yanlış yapıorum acaba yardımcı olabilecek yada bana bir sistem önerebilecek varmı :(
 
koagülant olarak Al2SO4 kullanıyorsunuz zannedersem...Bunun için optimum dozu ayarlamanız lazım...Hiç jar testi yaptınız mı?
 
yapmadım işte o dozu ayarlamak çok önemli birde sanırım o dozajlamayı yapan işçilerde pek uygun çalışma yapmamakta
 
şimdi sizin koagülant olarak kullandığınız polimerler yada koagülantlar sistemde ani artışa neden olmaması açısından optimum dozun ne kadar olması gerektiği önemli. debide çok düşük bu yüzden biraz daha hassas ölçüm yapmanız gerekir . optimum kullanım çok önemli....
 
haklısınız optimum dozu bulmalıyım bi şekilde teşekkürler bilgileriniz tavsiyeleriniz için.
 
ne demek ben teşekkür ederim...Bunun için en güzel yöntem jar testidir bildiğiniz gibi. debide az olduğu için testi çok hassas yapmanızda yarar olduğunu düşünüyorum.
 
Jar testi yapılacak ekipman varmı bilmiyorum açıkcası argeye bakmak lazım neyse yoksada bir yolunu bulucaz tekrar tşkler.
 
Evet endüstri kolu için debi çok düşük hassas ölçüm yapılması gerekir diye düşünüyorum
 
Arkadaşlar 150 m3/gün debiye sahip kimyasal arıtma tesisinde çıkıştaki sülfat oranını düşürmek için ne yapmak gerekir? Şu anda kireç kullanıyoruz, acaba baryum daha mı etkili olur?
 
@azize kalmac
sadece kireç mi kullanıyorsunuz? haricinde kullandığınız alum yada polielektrolit var mı? Hamsu pH değeri kaç kireçle kaça geliyor? bir de giriş çıkış sülfat değerleri nelerdir?
 
@azize kalmac
Azize Hanım, atık suyunuzun içeriğini bilmeden yorum yapmak doğru değil ,fakat biz arıtma tesisimizdeki sülfat giderimi için ph 6-7 aralığında Baryum klorür kullanıyoruz.Sülfat değerini istediğimiz aralıklara getiriyor.
 
@Seda Özsoy

Seda hanım Baryum klorürü dozunuzu stokiyometrik olarak mı dozluyorsunuz yoksa aşırısıyla mı muamele ediyorsunuz? Ve giriş çıkış kaç ppm seviyelerinde?
 
@Wtcp
Laboratuvar analizlerine göre tesise su ile seyrelterek veriyoruz.Giriş 2000 mg/l çıkış 400-800 mg/l aralığına getiriyoruz.
 
Peki ortalama 1400 ppm sülfat giderimi için Baryum klorür dozunuz da 1600 ppm midir? Sorma amacım sahadaki veri ile stokiyometrik arasındaki veri farkı ne kadar?
 
Üst