• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Kimyasalların Kaydı, Değerlendirilmesi, İzni ve Kısıtlanması yönetmeliği hk.

Özge Çağla SÖZKAN

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
21 Şubat 2017
Şehir
Bursa
Firma
Tekstil
Arkadaşlar merhaba,
@Olgaç Sürmelihindi Bey'in önerisi ile konu başlığı açıp bu yönetmelik hakkında yardımcı olmak istedim. Aşırı detaylı olduğu için yüzeysel anlatıp kafanıza takılan bir şey olduğu taktirde detaya gireceğim.

Malumunuz, Avrupa'da uygulanan REACH tüzüğünü alıp ülkemize getirdik. Peki KKDİK nedir, kimler yönetmeliğe tabii, kimler muaf?
Kimyasal maddenizi yıllık 1 ton ve üstü imal ediyorsanız, ithal ediyorsanız ve İHRAC ediyorsanız kayıt yükümlülüğünüz bulunmakta. Diyor ki, eğer kayıt yapmazsanız satış da yapamazsınız. 2020'nin sonuna kadar ön kayıt dönemi devam ediyor. 2021'de asıl kayıt dönemi başlayıp 2023'ün sonunda bitecek. 2023'ten sonra maddenizi kayıt ettirmeden piyasaya sürmeniz yasak.

Tonaja göre yapacağımız işler değişiklik gösteriyor. Ek-7, Ek-8, Ek-9 ve Ek-10 tonaja göre yapacağınız işleri söyler.

Şahsına münhasır olan birkaç maddeyi kayıttan muaf tutmuşlar. Şimdi ben kayıttan muaf maddeleri yazacağım fakat yükümlülükleri uzun. Onları yazarsam uzunluğu can sıkar :D

- Radyoaktif maddeler ve karışımlar,
- Herhangi bir muamele veya işleme tabi olmadan gümrükten transit geçişler ve serbest bölgede depolanan maddeler,
- İzole olmayan ara maddeler,
- Zararlı maddelerin ve zararlı karışımların demiryolu, karayolu, iç suyolu, denizyolu veya havayolu ile taşınması,
- Atıklar,
- Savunma amaçlı imal veya ithal edilen madde ve karışımlar.
- Tıbbi ve veterinerlik ürünler,
- Beşeri tıbbi ürünler,
- Kozmetik ürünler,
- Gıda maddeleri ve yemler,
- Ek-4 ve Ek-5'te yer alan maddeler,
- İhrac edilen ve Türkiye'ye yeniden ithal edilmiş olan maddeler,
- Polimerler (polimerler kayıttan muaf fakat içeriğinde bulunan monomerler muaf değil).
Yani diyor ki; bunlarla uğraşıyorsan kayıt yükümlülüğün bulunmamakta. Fakat şöyle bir durum söz konusu. Misal veriyorum, kozmetik kimyasalı üreten bir firmada çalışıyorsunuz. Eğer bu kimyasal, başka bir firmada bir karışımda kullanılmak üzere üretildiyse kayıt yükümlülüğünüz bulunuyor. Kozmetik deyip kenara atamıyorsunuz...

Karışımlara gelecek olursak;
Yurt dışından gelen ürünlerin karışımından siz sorumlusunuz (yada yurt dışındaki firma Türkiye'ye malını göndermek için tek temsilci ataması yapacak ve siz kayıttan muaf olacaksınız). Ürettiğiniz maddelerin karışımından yine siz sorumlusunuz. Fakaaat, Türkiye'den aldığınız maddelerin karışımını yapıyorsanız alt kullanıcı sınıfına dahil oluyorsunuz ve burda kayıt yükümlülüğünüz bulunmuyor.
Bunlara ek olarak bir örnek vereceğim. x kimyasalını, 100 tonluk %10 ve 100 tonluk %15 olarak iki farklı konsantrasyondan karışım elde edip satışını yapıyorsunuz ve ikisi de aynı EC ve CAS numaralarına sahip. EC ve CAS numaraları aynı olduğu için kaydı tek yapacaksınız ve tonajını da 200'den gireceksiniz. (cuma olduğu için anlatamamış olabilirim anlamadıysanız belirtin :D)

Eşyalarda durum biraz daha karışık. Eğer:
- Eşyanın içindeki maddenin salınım yapması tasarlanmışsa (kokulu silgi gibi),
- Eşya içindeki madde miktarı yıllık 1 tonu geçiyorsa kayıt yükümlülüğü vardır.

Ekim 2018'de Kimyasal değerlendirme uzmanlığı eğitimi aldım. O zamandan beri konuyla ilgileniyorum. Yanlışım olabilir lütfen varsa düzeltin. Çünkü her Allah'ın günü beynim yanıyor, '404 not found' olarak eve dönüyorum :D

Merak ettiğiniz konularda yardımcı olurum. Dilerseniz 'Kimyasallar Yardım Masası'nda rehber dökümanlar var onlar da yardımcı olur. Umarım yazım açıklayıcı olmuştur.
Hepinize iyi çalışmalar?
 
Bu konuda herkese yardımcı olmaya açığım. İşiniz düştüğünde yazmaktan çekinmeyin. Kimse çekinmesin:)
Seve seve elimden geleni yaparım :)
 
Özge Çağla SÖZKANBilgilerini paylaşıp büyüyen insanlar gerçekten çok değerli benim gözümde, Teşekkür ederim. ben birçok okuma yaptım ama tabiki oturmadı tam. bir uygulama yapmadan oturmayacak sanırım. Burada lider kayıt ettirenler var ve bir kaydın altına girmek gerekiyor. Maddenin daha önce kayıt ettirilip ettirilmediği ve kayıt sahipleri ile iletişim gerekiyor. biraz çetrefilli mevzu. Bir kimya fabrikasının kayıtlarını üstlendim ama nereden başlayacağımı bilemiyorum. kimyasalların muafiyetlerine başlamak gerekiyor sanırım ve sonrasında ön kayıt. size sadece bir kimyasalı yazsam ve onun üzerinden bana yol gösterseniz olur mu?
 
Özge Hanım Merhaba,
Yapmış olduğunuz çalışmalar için öncelikle çok teşekkür ediyorum.
Kimyasal Değerlendirme Uzmanlık eğitimi için önereceğiniz kuruluş var mı?
 
Şafak Hanım merhaba,
Ben eğitimi Bursa'dan aldım. Sizin bulunduğunuz bölgede kurum var mı bilmiyorum. Eğitimin kendisi başlı başına pahalı bir de gelip konaklamaya para vermeyin çünkü eğitim 8 gün (64 sa) sürüyor.
Kimyasallar yardım masasında eğitim veren kuruluşlar mevcut. Oradan bulunduğunuz bölgede kurumun olup olmadığına bakabilirsiniz.
Bu arada, rica ederim :)
 
Öncelikle merhaba Özge Hanım.Benim merak ettiğim konu KKDİK ile TMGD arasındaki fark nedir?
 
Ahmet Bey merhaba,
KKDİK bir yönetmelik ve bu yönetmelikle Kimyasal değerlendirme uzmanları ilgileniyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, kimyasalın en başındaki süreçten en sondaki sürecine kadar takibini yapmak amacıyla böyle bir sistem geliştirmiş. Bunun sonucunda çevrenin kirletilmesi en aza indirgenmek amaçlanmış (ne kadar işe yarar göreceğiz).
TMGD ise Ulaştırma Bakanlığı'na bağlı. TMGD eğitimi almadığım için farklarını tam olarak söyleyemem. Dilerseniz bir uzman ile konuşup farkı kafanızda oturtabilirsiniz.
 
Özge hanım merhaba,
Vermiş olduğunuz bilgiler için teşekkürler.Yıllık 10 ton ve daha fazla miktarda bir maddenin imalat veya ithalatını yapanlar kimyasal güvenlik raporu hazırlaması gerektiği yönetmelikte belirtilmektedir. Kimyasal güvenlik raporunu kimler hazırlayabiliyor, konuyla ilgili bilginiz var mı?
 
Özge Hanım merhaba, öncelikle değerli bilgilendirmeleriniz için çok teşekkürler. Kesinlikle çok aydınlatıcı oldu.
Eşya üreticileri için kapsam dışı olunması durumunda yapılması gereken herhangi bir işlem var mıdır, ya da İl Müdürlüğünden müşterilerimize iletmek üzere kapsam dışı yazısı almak gibi durumlar söz konusu olabilir mi sizce.
Kapsam dışı olan (ürünlerinde 1 ton altında madde ihtiva etmesi sebebiyle) eşya üreticileri müşterilerini yine de kullandıkları kimyasallar ile ilgili bilgilendirmesi gerekiyor mu.
 
Pınar hanım merhaba,
Öncelikle teşekkür ederim.
Eşya içinde salımı tasarlanmış olan veya SVHC (yüksek önem arz eden madde) listesinde yer almayan maddeniz yoksa hiçbir işlem yapmanıza gerek yoktur.
 
ecbs üzerinde kimyasal kayıt sisteminden girişler yapılıyor. Çevre mühendisleri ön kayıtları yapabilir fakat hangi maddenin kayıt edilmesi konusunda yanlış bildirim yapılmaması adına kimyasal değerlendirme uzmanıyla çalışmanızı öneririm.
 
Merhaba Arkadaşlar,
Konu ile ilgili birkaç sorum olacak. Çalıştığım firmada hammadde alımları yapılıp bunlardan bir karışım elde ediliyor. Tüm tedarikler yurtiçinden, sadece bir kimyasalın ithalatı söz konusu. Daha önce ithal edilen kimyasala ait Ön-MBDF girişi yapılmış. Ben henüz başka bir işlem yapmadım. 31.12.2023 Bildirim için son tarih diye biliyordum ama geçenlerde ödemeleri Halk Bankası’na yapabileceğimize dair bir mail geldi Bakanlıktan, son tarihle ilgili bir revizyon mu oldu?
Maliyet azaltımı için ortak kayıt dosyasından bahsediliyor, ortak kayıtla ne kadarlık nasıl avantajlar sağlanıyor? Ortak kayıt için nasıl bir yol izleyebilirim?
Ön MBDF girişi yapılan kimyasalın yılda ortalama 30 ton ithalatı gerçekleştiriliyor. Yukarıda yapılan açıklamalardan anladığım kadarıyla Kimyasal Değerlendirme Uzmanı tarafından Kimyasal Güvenlik Raporu (KGR) hazırlanmalı bunun için bir süre var mı?
Bir de firma kaydı yapılırken firma büyüklüğü “Büyük” olarak işaretlemiş ancak çalıştığım firma “Orta” büyüklükte bir firma. Bilgi güncellemesi için belge yüklemesi isteniyor. Bu aşamada firma büyüklüğünü gösteren belge olarak ne yüklenmeli?
Kısaca bildirimle ilgili neler yapmalıyım onu bilmiyorum. Bu konuda detaylı bilgi verebilen olursa sevinirim.
Bilgi paylaşan herkese çok teşekkürler.
 
Özge Çağla SÖZKANMerhaba Özge Hanım,
Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler. Çalıştığım firma ithalat yapıyor ithal ettiği malzeme bir karışım ve zararlılık bilgisi aşağıdaki gibi, ithal ettiği miktar ise yılda yaklaşık 5 ton. Bu kimyasal KKDİK kapsamında mıdır? Zararlılık işareti var ancak Reach Tescil No.su olarak muaf denmiş, buna göre kaç ton ithal edilirse edilsin KKDİK'ten de muaf olur mu? Yoksa belli bir tonajın üzerinde bildirim zorunluluğu var mı?
 

Ekli dosyalar

  • Zararlılık.PNG
    Zararlılık.PNG
    85.2 KB · Görüntüleme: 52
  • zararlılık_2.PNG
    zararlılık_2.PNG
    171.6 KB · Görüntüleme: 53
nilay deliciNilay Hanım Merhaba,
Başka bir sektöre geçtim fakat hatırladığım kadarıyla yardımcı olmaya çalışayım. KKDİK kapsamında karışımın kendisi değil içeriğinin tonajı önemlidir. Siz karışımdan yıllık 5 ton alıyorsanız ilk başta içeriğindeki yüzdelerine göre miktar hesaplanır buna göre muaf olup olmadığı bakılır. Yani bu tonajda muafsınız.
 
Üst