• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Kimyasalların Kaydı,Değerlendirmesi,İzni ve Kısıtlanması Hakkında Yönetmelik

hilol kartal

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
4 Kasım 2014
Firma
okul
Bu yönetmelik hakkında kısa ve açıklayıcı bilgi verir misiniz?
Sistem üzerinden nasıl yapıldığına dair görsel bir anlatımınız var mı?
 
  1. Adım : ÖN -KAYIT
KKDİK yönetmeliği kapsamında 31/12/2020 tarihine kadar ön kayıt süreci yürürlüktedir. Kendi halinde veya karışım içinde imal edilen veya ithal edilen tüm maddelerin ön-MBDF si Bakanlığın sistemine girilmelidir. Türkiyede imalat yapan ya da ithalat yapan tüm firmalar şu anda bu sürecin içerisindedir.
Yurt dışından ithalatı yapılan tüm kimyasalların/ürünlerin listesi ve MSDS leri gereklidir.
2. Adım : KAYIT

Yıllık miktarı 1 ton veya daha fazla kendi halinde veya karışım içinde ithal edilen tüm maddelerin 31/12/2020- 31/12/2023 tarihleri arasında kayıt altına alınması gerekiyor. Kayıt işlemi, Türkiye pazarına sunulan kayda tabi hammaddeler için belirli bilgileri (test verileri v.s) içeren bir kayıt dosyasının Bakanlığa sunulması ile gerçekleştiriliyor.
Tonaj hesaplamaları yapıldıktan sonra, yılda 1 ton üzeri ithalatı yapılan ön kaydı yapılmış maddelerin kayıt işlemi, 31/12/2020 tarihi itibariyle yapılacaktır.
 

Ekli dosyalar

  • KKDİK-bilginot.pdf
    669.6 KB · Görüntüleme: 356
  • KKS_Yardim.pdf
    5.6 MB · Görüntüleme: 275
Bazı firmalarda bu işlemleri yapan birimler var ama genellikle çevre danışmanları ya da firmanın çevre mühendisleri EÇBS firma uygulamalarından girişleri yapıyor.
 
Merhaba, KKDIK'te ön kayıt sürecinde de sadece 1 ton üzeri olan maddeler mi kayıt ediliyor? Bazı yerlerde tonajı ne olursa olsun denmektedir. Yardımcı olursanız sevinirim
 
Merhabalar,

Doğru mu anladığımı teyit etmek için soruyorum. :)

Ben fabrikamda kimyasal üretimi gerçekleştirmeyip sadece yurtiçi firmalarından kimyasal satın alımı gerçekleştiriyorsam yönetmeliğe tabii olmuyorum değil mi?
 
Anlattığınız durumda ön kaydı/kaydı yapılmış kimyasal satın almış olduğunuzdan kayıt anlamında yükümlülüğünüz bulunmaz.
Çünkü o kimyasal üreticisi ya da ithalatçısı tarafından kayıt işlemi yapılmıştır.

Tabi aldığınız kimyasallarla yeni bir kimyasal üretme ve piyasaya sürme durumunda SEA ve KKDİK yönetmeliğindeki yükümlülükler oluşacaktır.
 
Merhaba,
Bu yönetmeliğin tam olarak neleri kapsadığını, çevre danışmanının bu konudaki sorumluluğu nelerdir? Hangi firmaların bu kaydı oluşturması gerektiği konusunda bilgi verebilir misiniz ?
 
Merhaba Meltem Hanım,

Kısaca kimyasal üreten, satan, kendi içerisinde kullanan, bir karışımda kullanıp piyasaya satan herkesi kapsar. Çevre danışmanından öte bu yönetmelikteki sorumluluk "Kimyasal Değerlendirme Uzmanı" sıfatındaki kişilerdedir. Ancak KDU çalıştırmak istemediği için firmalar, bir de üstüne Kimyasal Kayıt Sistemi (KKS) uygulaması EÇBS üzerinde olduğundan bildirimlerin Çevre Mühendisi tarafından yapılmasını isterler.
 
Cem Bey, öncelikli olarak verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. Sadece kafamı karıştıran konu herhangi bir kimyasal üretmiyorum piyasaya kimyasal da arz etmiyorum sadece proseste kimyasal kullanıyorum. Ürettiğim eşyada veya malzemenin içerisinde de kimyasal yok.Fakat tesis bünyesine kimyasal alıyorum ve prosesimde kullanıyorum yinede bunun bildirimini yapmam mı gerekiyor?
 
@Meltem AYAZ Yönetmelik o kadar dallanıp budaklanıyor ki, inanın içinden çıkmak mümkün değil. Mesela diyor ki yıllık 1 ton ve üzeri ithal ediyorsanız dahilsiniz. Eşya içerisinde kullanılıyorsa miktara bakılmaksızın bildirin diyor. Dolayısı ile bu karmaşık yönetmeliğe dahil olup olmadığınızı ya yönetmeliği kendinize göre tek tek inceleyerek ya da İl Müdürlüğü ile görüşerek belirlemeniz gerekiyor.
 
@Meltem AYAZ Firmamızda bulunan Kimyasal Değerlendirme Uzmanımız diyor ki ; Kimyasalları tedarik ettiğiniz firmalar bu durumda kayıttan sorumlu olur. Siz alt kullanıcı olursunuz. Tedarikçileriniz ile iletişime geçip aldığınız ürünün kimyasal kaydının yapılmış olduğuna emin olmalısınız. Bunun için kayıt numarası isteyebilirsiniz.

Bazı durumlar kendi prosesinizden kaynaklı oluşabilecek sorumluluklarınız olabilir. Bununla ilgili olarak tedarikçi firmalarınızla görüşebilirsiniz.
 
@lloyd_braun Merhabalar, şurada takıldım ben:

Kapsam
MADDE 2 –
(1) Bu Yönetmelik; maddelerin imalatını, piyasaya arzını veya maddenin kendi halinde, karışım içinde veya eşya içinde kullanımını ve karışımların piyasaya arzını kapsar.

Bakım atölyelerinde, tamirhanelerde vs. veya inşaatta boya yaparken kullanılan ürünler dahi kimyasal. Ve alt kullanıcı tanımına göre de alt kullanıcı kimyasal kullanan firmalar diye anladım ben.
 
Eğitim alan, sınava giren arkadaş var mı?
Eğitim alacağım ama doğru düzgün eğitim alacağım kurum kuruluş bulamadım.
 
Üst