• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Kimyasalların Kaydı,Değerlendirmesi,İzni ve Kısıtlanması Hakkında Yönetmelik

hilol kartal

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
4 Kasım 2014
Firma
okul
Bu yönetmelik hakkında kısa ve açıklayıcı bilgi verir misiniz?
Sistem üzerinden nasıl yapıldığına dair görsel bir anlatımınız var mı?
 
Merhabalar,

KKDİK yönetmeliği kapsamında ithal edilen maddeler için tedarikçilere nasıl bir bilgilendirme maili attınız? İngilizce olarak örnek bir metin bulamadım.

Teşekkürler
 
Bengu CerenBengü hanım merhaba,
Ben aşağıdaki gibi bir mail attım. İşinize yarayabilir.


Dear Supplier,
As being .......... LTD.ŞTİ. , we have some products which are imported from you for marketing in Turkey. So, the substances in them should be in compliance with KKDIK (Turkey REACH) provisions to continue trade for the further times. In this context we need to know your action plan that you would follow for the substances imported by you to Turkey.
You can find brief information related with KKDIK (Turkey REACH) and its requirements below.
About KKDIK (Turkey REACH)
Turkey REACH, also known as KKDIK, entered into force on December 23, 2017. KKDIK has been prepared based on EU REACH Regulation and adapted to the Turkish Industry.
KKDIK brings responsibilities, the same with EU REACH, to the companies that are importer/manufacturer of the chemical substances, mixtures or articles. The application of KKDIK will be almost the same with EU REACH. However, EU REACH registration of the substances will not be valid for Turkey within the scope of KKDIK.
KKDIK Regulation contains provisions for chemical substances such as Registration, Restriction and Authorization.
In this context, substances, which are evaluated within the scope of KKDIK, should be registered in case they are manufactured/ imported equal or more than 1 tonne per year. Registration will be realized in two steps respectively; Pre-Registration Period and Registration Period.

Important dates for these processes as follow;
• 23 December 2017- 31 December 2020: Pre-Registration time
• 01 January 2021- 31 December 2023: Registration time
• 01 January 2024 and After: The substances should be registered before imported to Turkey.
 
Tedarikçilere ne gibi bir işlem düşecekti? Biz ön kayıt yaptırdıysak. Ne için tedarikçilere mail gönderiyorsunuz, nereyi kaçırdım acaba :)
 
Arkadaşlar, yurt dışındaki tedarikçilerimiz nasıl kayıt yapacaklar? nasıl bir yönlendirme yapmamız gerekecek? Bilgisi/fikri olan var mıdır?
 
Merhaba, bir uzmanlık sorusuda ben sorayım. Yurt dışından ithal edilen plastik hammadeler (poliamid, termoplastik v.b.) ilk kısımda "polimerler için ikinci ve altıncı kısım hükümleri uygulanmaz." maddesine istinaden kayıt yükümlülüğünden muaf mıdır ?
 
Polimerler, KKDİK (Madde 2(7)) İkinci Kısım’daki kayıt koşulları dışında kalmaktadır. Bundan dolayı polimer imalatçısı veya ithalatçısının Bakanlığa, polimerin kendi içsel özelliğine ilişkin, uygulanabildiği durumlardaki sınıflandırma ve etiketleme dışındaki, herhangi bir bilgiyi vermesine gerek yoktur. (Bkz.
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
)
 
Önceki cevapları görüntüle…
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
masteroffPeki polimerlerin renklendirilmesine kullanılan polimer masterbatchlerin nasıl değerlendirileceği hakkında fikriniz var mı? Mesela firmam polimer ve polimer masterbatchleri karıştırarak gıda ambalajı üretiyor. Açıkcası polimer masterbathcler hakkında kararsız kaldım.
 
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
masteroffMerhaba,
Rehberi daha iyi incelemenizi tavsiye ederim. Bu rehberin 4.2. (Polimerlerin imalatı/ithalatı) kısmında şu kısım geçmektedir:
-Bununla beraber, Madde 7(3)'e göre polimer imalatçısı veya ithalatçısı tedarik zincirinde henüz kaydı yaptırılmamış ve aşağıdaki koşullara uyan monomer maddeleri veya diğer maddeleri Bakanlığa kayıt ettirmek zorundadır:
a) Polimerin içindeki monomer maddeleri veya diğer kimyasal olarak bağlanmış maddelerin ağırlıkça oranları %2'ye eşit veya fazla ise, ve
b) Bu monomer maddelerin veya diğer kimyasal olarak bağlanmış maddelerin toplam miktarı 1ton/yıl veya daha üstünde ise (Bu bağlamdaki toplam miktar, monomerin veya polimere kimyasal olarak bağlanarak sonlanan diğer maddenin miktarıdır)

Polimer konusu bence yönetmeliğin en karışık yeri. Kolaylıklar diliyorum:)
 
Özge Çağla SÖZKANtavsiyeniz için teşekkür ederim. rehberi de Yönetmeliği de gayet iyi inceledim ve incelemeye de devam ediyorum. Verdiğim cevapta bir hata olduğunu düşünmüyorum, soru özetle "plastik hammaddeler kayıt yükümlülüğünden muaf mıdır?" diye sorulmuş. Yönetmelik bize 2. ve 6 kısımdaki hükümlerin (ki bu kısımlar Kayıt Yükümlülüklerini ve Değerlendirme koşullarını belirtmektedir.) polimerler için uygulanmayacağını açıkça söylemektedir. Polimerin içerisindeki monomerlerin bahsettiğiniz koşullarda kayıt zorunluluğu olduğu doğrudur. Uyarınız için teşekkür ederim. Ancak bu platformda, böyle uzun ve karmaşık bir Yönetmelik hakkında detayların uzun uzadıya yazılamayacağı da malumunuzdur sanırım. Zaten o sebeple sorulan soruya kısa bir cevap verip rehbere atıfta bulunma gereği hissettim. Kolaylıklar dilerim.
 
Yeni sistemde ;
- Ön mbdf gönderimi için tonaj aralığı bildirilmeli.
- Önceki gönderimlerde güncelleme yapılabiliyor. Tonaj aralığı , iletişim bilgileri girilmeli.
- Önceden gönderimi yapılanlarla ilgili " kayıt için mi gönderildi yoksa SE bildirimi yapmak için mi girildi " ayrımını istiyor.
- Tek temsilci iseniz sistem içinden tek temsilciliği yapılan firma üzerinden bildirim yapılabiliyor.
- Tek bir madde için Tonaj aralığı belirlenirken -ithalatçı, üretici- için ayrı tek temsilcilik için ayrı yazılacak.
- Sistem daha iyi olmuş :/
 
Merhaba arkadaşlar, netleştirmek istediğim bir kaç konu var.

Örneğin, yurt dışından temin ettiğim 1 ton sınırına bakmadan tüm kimyasallar için ön kayıt gerçekleştirdim. Fakat 2021-23 arası bu ön kayıt yaptıklarım içinden 1 tondan fazla ithal etmediğim kimyasallar mevcut. Bunların asıl kaydını kaydını gerçekleştirmicem dimi ? Ön kayıt yaptırmanın bu anlamda bir bağlayıcılığı var mı ? yada o kimyasalı tedarik etmeyi bıraktım diyelim ön kaydı silebiliyor muyum ?

Ön kayıt yaptırmadan 2021 sonrası direk asıl kayıt gerçekleştirebiliyor muyum ?
 
Bağcan DübekFakat 2021-23 arası bu ön kayıt yaptıklarım içinden 1 tondan fazla ithal etmediğim kimyasallar mevcut. Bunların asıl kaydını kaydını gerçekleştirmicem dimi ? Evet gerçekleştirmeyeceksiniz.
Ancak 31.12.2023 sonrasında 1ton üstü madde için kayıt yapmadan (süreci tamamlamadan) imal /ithal edemezsiniz.
Ön kayıt yaptırmanın bu anlamda bir bağlayıcılığı var mı ?
ön mbdf gönderiminin amacı ; aynı maddeyi kayıt ettirecek firmaların kayıt masraflarının azaltılması amacıyla ortak kayıt yapabilmeleri için birbirleri ile iletişime geçebilmek.
Ön kayıt yaptırmadan 2021 sonrası direk asıl kayıt gerçekleştirebiliyor muyum ? Evet.
 
sıfır atıkBir çok firma ön kayıtlarını henüz sisteme giremedi ve 2021 yılında girişlerini yapacaklar.
Ön kayıt sonuçta Bakanlığın KKDİK yönetmeliğinin uygulanabilmesi için planlayıp sunduğu sürecin bir parçası olduğundan
tabi ki yapılmalı . Firmalar da birbirileri ile veri akışı sağlayabilmeli ama 31.12.2020 den sonra ön kayıt yapılması nedeniyle cezanın söz konusu olacağını düşünmüyorum.
 
Merhabalar,
Tekstil sektörü için kafamız biraz karıştı açıkçası. Üretimimiz sadece çorap. Üretimde sadece yıkama işleminde kimyasal kullanımı mevcut(yumuşatıcı tarzındaki kimyasallar) bu durumda kimyasal tedarikçilerimizi sorgulamamız yeterli olacak mıdır? (Bazı kimyasallarımızın satın alımı yıllık 1 tonu aşabiliyor,iki fabrikada üretimimiz var.) Konu hakkında yardımcı olabilecek biri var mıdır?
 
1608297652877.png
 
Fatih KoçakMerhaba Fatih Bey,

Çevre mühendisi olarak çalıştığım firmamın Kimyasal Kayıt Sistemine kaydını yaptık,
Tesis bünyesinde çalışmakta olan KDU'larını da uygulama üzerinden ve EÇBS üzerinden tesis yetkilisi olarak ekledik,
Fakat Kimyasal Kayıt Sistemi sadece firma kullanıcısının giriş yapmasına izin veriyor, KDU'ları da uygulamaya giremiyor.
Her seferinde firma sahibinin hesabı üzerinden uygulamaya girmemiz gerekiyor.

KDU' larının uygulamaya giriş yapma hakkı var mı? Giriş yapabilmeleri için KKS üzerinde aktifleştirmem gereken başka bir şey mi var? Çünkü her seferinde firma sahibinin hesabı ile giriş yapmak uzun sürüyor.

Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.
 
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
Bahar GrHesaba Kısıtlı Kullanıcı Ekleme
1. Kısıtlı kullanıcı olarak hesaba(firma/kurum) eklenecek kişinin T.C. Kimlik numarası yazılır.
2. Ara tuşu ile kişi bulunur. (Arama sonucu kayıt bulunamıyorsa, eklenecek kişinin bir kez EÇBS'ye giriş yapması
sağlanmalıdır.)
3. "Yetki Tipi" listesinden "Kısıtlı Kullanıcı" seçilir.
4. Eklenecek kişinin yapması istenen başvuru türleri seçilir.
5. Eklenecek kişinin girmesi istenen uygulamalar seçilir.
6. Kaydet tuşu ile işlem tamamlanır.
Bu şekilde yapabilirsiniz
 
Merhaba, DÖküm sektöründeyiz. Beyaz eşya ve Otomotiv sanayilerine metal parça tedariği sağlıyoruz. Yurtdışından kimyasal ithal etmiyoruz. Sadece alt kullanıcıyız. Ama Eşya firmalarına tedariğimizden dolayı kayıt yükümlülüğümüz var gibi görünüyor. Reach'de sadece kısıtlı malzemelerin bulunmadığına dair analiz yaptırıyoruz. Yine kısıtlı maddelerin analizleri yeterli olur mu? Bakanlıktaki ilgili birime ulaşamakta sıkıntı yaşıyoruz. Yardımcı olursanız sevinirim.
 
Üst