• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Kirletici Salım ve Taşıma Kaydı Yönetmeliği 04.12.2021 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Mülayim Sert

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
28 Haziran 2016
Firma
Mississippi Valley State University
Merhaba arkadaşlar,
Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından Avrupa Birliği ülkelerinde uygulanan E-Prtr tüzüğü ülkemize uyumlaştırılarak Kirletici Salım ve Taşıma Kaydı Yönetmeliği olarak bu gün itibari ile yürürlüktedir.
Yönetmelik kapsamında ilk önce Metal İşleme ve Enerji sektörleri olmak üzere, Yönetmelik ekinde belirtilen üretim kapasitelerinin üzerinde faaliyet gösteren işletmeler 2022 yılı itibari ile, havaya, suya ve toprağa saldıkları toplam atık miktarlarını (belirlenmiş parametreler için) ve tesis dışına gönderdikleri atık miktarlarını Bakanlığın belirleyeceği formata göre hazırlamak ve raporlamak zorunda olacaktır.
Yönetmelik ve uygulama ile ilgili olarak görüşlerimizi paylaşalım. Destek konusunda ben burdayım 👍
 
İşletmelere, Bakanlığın yayımlayacağı web tabanlı veri giriş ekranı uygulamasına erişim verilecek ve tesislerden Yönetmelik Ek-1'inde belirtilen faaliyetler sonucu havaya, suya ve toprağa verdikleri kirleticilerin hesaplanmasını ve raporlanmasını isteyecek.
 
Merhaba; yönetmelik çıktı dolayısıyla yükümlülükler başlamış oldu. Ancak bu yönetmelikten hiçbirşey anlamadım.
Bir Katı Atık Entegre Tesisimizde; Mekanik Ayırma, biyogazdan elektrik üretimi, Depogazından elektrik üretimi, Atıktan Türetilmiş Yakıt, Kompost, tehlikesiz atık toplama ayırma ve 2. sınıf Düzenli Depolama faaliyetleri,
diğer tesisimizde de tıbbi atık sterilizasyon faaliyetleri bulunmakta.
Aklımdaki sorular:
Bu faaliyetlere göre bu yönetmeliğin neresindeyiz, ne yapmamız gerekiyor?
Yönetmelikte bahsi geçen veri tabanlı veri giriş ekranı neresidir? Nasıl giriş yapabilirim.
Yanıtlarsanız memnun olurum. @Mülayim Sert
 
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
duygu G.Merhaba @duygu G. hanım.
Yönetmelik gereği ana faaliyet konunuz hangi kapsamda ise 26.Maddede belirtilen tarihte kapsam dahilinde olacaksınız. Ana faaliyet konunuz Atık Yönetimi olduğundan işletmenizin, 2024 takvim yılındaki salınım ve taşınımların hesaplaması ve 31 Mart 2025 tarihine kadar söz konusu raporu Bakanlığa sunması gerekecektir. Ancak şunu atlamamak gerekir ki; Yönetmeliğin Ek-1’inde listelenen faaliyetlerden biri ya da birkaçını yürütmekte olan her bir tesis, Yönetmeliğin yürürlüğe girmesinin ardından 6 ay içerisinde (halen faaliyette olan tesisler için) Bakanlık KSTK sistemine kayıt olmak zorundadır. Yönetmelikte bahsi geçen veri tabanlı veri giriş ekranı henüz aktif olarak kullanıma açılmadı, çok yakında EÇBS ile entegre edilerek yeni bir uygulama olacak şekilde devreye alınacağını tahmin ediyorum.
Özetlersek;
1- Tesisiniz KSTK sistemine 04.06.2022 tarihine kadar kayıt olmak zorundadır.
2- Tesisinizin raporlama yılı 2024 yılı olacaktır.
3- 2024 yılına ait raporunuzun 31 Mart 2025 tarihine kadar sunulması gerekmektedir.

Kolaylıklar dilerim...
 
Son düzenleme:
Önceki cevapları görüntüle…
Son düzenleme:
merhaba. konu ile ilgili bir gelişme var mıdır acaba. kirletici salım ve taşıma kaydı sistemine kayıt yapabiliyor muyuz sistem aktif midir ? bilgisi olan arkadaslarım yardımcı olabilirlerse cok sevinirim.
 
Henüz sistem açılmadı. Ama tesisiniz Yönetmelik kapsamında ise (şu an için metal işleme ve enerji sektörleri) Haziran ayına kadar kayıt için başvuru yapmanız gerekiyor.
 
Son düzenleme:
Merhabalar,

Yönetmelikte ana faaliyet olarak enerji ve metal işleme geçmekte. Ana faaliyeti gıda üretim olup tesiste 50 mW dan büyük kazanların olması bizi bu yönetmelik kapsamına sokuyor mu anlayamadım :)
 
Merhaba ana faaliyet konunuz önemli örneğin tesisiniz entegre bir tesis olup bir çok faaliyet yapıyor olabilirsiniz ama esas önemli olan sizin kuruluş amacınız. Bakanlıkla olan görüşmemde bu şekilde aktarıldı bana.
 
Anonim (0b2a)Metal işleme ve Enerji sektörleri için ilk kayıtların yapılacağı bilgisi var ama esas önemli olan sizin kuruluş amacınız dediniz. Ben şöyle anladım, "enerji üreten bir tesisin esas kuruluş amacı tekstil üretimi, bu durumda entegre tesisinin içinde doğalgazdan ürettiği enerji üretimi kapsam dışı olacak" doğru mu anlamışım, teyit edebilir misiniz.
 
Üst