• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Koagülasyon-flokülasyon tasarımı

BüşraSarı

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
30 Nisan 2011
Merhaba arkadaşlar,

Debisi 625000 m3/gün ve ön arıtma yapan (kaba ve ince ızgara- kum tutucu) bi evsel atıksu arıtma tesisine AKM giderimi için koagülasyon flokülasyon tankı ilave etmek yüksek maliyetli mi olur? Bunun yanında tasarımın nasıl yapıldığını bilen var mı? Ya da yerine ön çöktürme ilave edilse ne kadar çamur çıkar? Tasarım konusunda yardımcı olabilecek var mı?
Şimdiden teşekkürler..
 
atıksu ile ilgili hiçbir parametre yok mu? debi haricinde yani. gerçi olsa da yeterli olmayacaktır. en sağlamı, atıksudan ardışık numuneler alıp jar test ile gerekli koagülantın tahminini yapmak. ancak birim hacme optimum koagülant miktarını bulduktan sonra koagülasyon için işletme hesabı sağlıklı yapılabilir. bu jar testten çıkan değerler mevsimlik değişebilir. başlangıçta iyi bir numune alma çalışması yapılırsa maliyetin yüksek olup olmadığı gerçeğe yakın değerlerle çıkacaktır.
 
Atıksu ortalama KOI:450 mg/l AKM:200 mg/l. Ardışık numune derken yani günlük kompozit numune şeklinde mi almak gerekir? Yani ilk önce jar testi yapılıp koagülant miktarı, hangi koagülantın kullanılacağı belirlenip daha sonra mı tank hesabı ve gerekli hacim hesaplanır?
 
ardışık derken belirli zaman aralıklarında alın demek istemiştim sadece. mesela ben 0, 2, 4, 6, 10, 15, 20. gün gibi 7 numuneyi tercih ederdim. ilk 4 numune 2 gün son 3 numune 5 gün arayla. böylece günlük ve haftalık değişim sonuçları gerçeğe yakın değerler çıkardı. numuneyi hep aynı noktadan almanız da yeterli. ve gerekli.

koagülantlar suyun katı madde içeriğini kayda değer oranda azaltabilecek mi ondan bile emin olmamak gerek. en pratik sonuç jar testle çıkacaktır. tek noktadan tek numune, zaman olarak sizin belirleyeceğiniz aralıklar ile.
 
625000 m3/gün debi için koagülasyon, flokülasyon yapmak ciddi maliyet getirir. Kum tutucu devamına ön çökeltme yapmanızı tavsiye ederim. Tabi Tesis ileride biyolojik arıtmayı da yapacağı için %50 verimle çalışan bir tank tasarımı bence yeterli olur.
 
Çok teşekkür ederim. Ön çöktürme havuzu yerine tercih edilmesinide yine jar testi sonucuna göre mi karar vevermek daha uygun olur? Peki sonuçtan sonra iki farklı tasarımı yapmayı bilen var mı?
 
Bende öyle düşünüyorum en mantıklısı ön çöktürme olması diye düşündüm. Ne kadar çamur çıkacağı ve tasarımı konusunda bilginiz var mı?
 
Hayır ön çöktürmenin jar testiyle bir alakası yoktur. Tasarım yapmayı bilen arkadaşlarımız vardır ama bu debi için sanırım profesyonel yardım almanız daha doğru olur. Zaman ayırıp ilgilenen arkadaşlar olur mu bilmiyorum.
 
Biliyorum sadece jar testinde sonuç olumlu çıkmazsa koagülasyon yerine ön çöktürme tercihi yapılabilir die söledim. Evet debi gerçekten ciddi boyutta ben sadece bir ön pratik hesap istenildiği için sorma gereği duydum Cevaplarınız için teşekkür ederim.
 
kumtutucu hesapları kontrol edilmeli, hacim çok yüksek tutuldu ise ön çöktürme sonucunda çok birşey yakalayamazsınız.

gerek kimyasal arıtma için gerek ön çöktürme için kompozit numune alıp çökme deneyi ve jar test yapılmalı.

ayrıca debi ciddi olduğu için biz burdan ne kadar yardım etmeye çalışsakta profesyonel yardım şart.

kişisel görüşüm olarak evsel bir atıksu için neden kimyasal tesis düşünüyorsunuz anlamış değilim??
 
Kimyasal arıtmayı düşünen ben değilim tabiki evsel atıksuya biyolojik olması gerekir. Bana sadece alternatif olarak bi pratik hesapla diye istenildi. Yoksa kesinlikle banada mantıklı gelmedi. Debim de yanlış değil çünkü zaten bu ön arıtma yapan belediyenin bir tesisi benden de sadece bi ön araştırma istendi:)
Hatta bende sadece ön çöktürme yaparak ne kadar daha AKM giderimi yapılır, yapılması mantıklı mı bi danışmak istedim.
 
o zaman şöyle düşünün kum tutucudan sonraki sudan, yani ön arıtmadan geçmiş atıksudan kompozit numune alın ve çökme deneyi gerçekleştirin.

hem çöktürme havuzundaki çökme süresi konusunda hemde oluşacak çamur konusunda fikriniz olur.
 
Şöyle bir örnek vereyim belki kafanızda birşeyler canlanabilir ... bizim suyumuz endüstriyel atıksu yanlız ve debimiz o denli büyük bir debi değil şöyleki 2880 m³/gün lük bir debimiz var biz sadece AKM giderimi sağlamak amacıyla bir AAT kurduk .

Tesis Fiziksel(5 adet ön çöktürme havuzu)+Kimyasal(2 adet koagülasyon ve flokülasyon ünitesi)+Fiziksel(5 adet son çöktürme havuzu)

Fiziksel havuzların boyutlandırılmasını biliyorsunuz Qmax=120 m³/saat buna göre ;
Ön çöktürme ve Son Çöktürme(ikisi içinde aynı hesaplar yapılır aynı değerler) haznesinin boyutlandırılması
Her bir çöktürme haznesine V'dersek,
V'=3,8*5,7*2,5
V'=54 m³
Her bir hazne için hidrolik bekleme süresi (saat)
t'=V'/Q
t'=54 m³/120 m³/saat
t'=0,45 saat

not:3,8 5,7 2,5 tüm hazneler için aynı standartlara uygun biz belirledik .
Ön çöktürme ve Dengeleme hazneleri tasarımı
Hazne sayısı: 5 adet
Hazne boyutu: 3,80*5,76*2,50
Tasarım debisi: 54 m³
Hidrolik bekleme süresi: 0,45 saat
Toplam Hidrolik bekleme süresi: 2,25 saat

Burda ilk 5 haznenin ilkine su girdiği anda 2 saatlik bir bekleme süresi sağlanır son havuz dengeleme görevi görür zira kimyasal arıtım ünitesine biraz daha dinlenmiş akm oranı düşmüş şok etkileri önlenmiş bir atıksu oluşmuştur. bu dengeleme görevi gören 5. havuzdan dalgıç pompalar vasıtasıyla kimyasal arıtım silolarına besleme yapılacaktır.

Biz saatlik maximum debiyide göz önüne alarak 8 mss 60 m³/saat lik iki adet pompa kullandık

koagülasyon ünitesinde bekleme süresi standartlarda (2-5 dk arasında) iken biz 2 dakika olarak belirledik
Q:üniteye giriş debisi m³/saat
V:koagülasyon ünitesi hacmi m³
t: Hidrolik bekleme süresi dk
Q=60 m³(ayrı ayrı iki ünite var sadece birisi için)
V=Q*t=> 60 m³/saat*2 dak/60 dak= 2 m³

Flokülasyon haznesinn boyutlandırılması yine bekleme süresi standartlara göre (15-60 dak) arasında iken biz 15 dakika olarak belirledik .
Q=60 m³
V=Q*t=> 60 m³/saat *15 dak/60 dak= 15 m³

Kimyasal çöktürme tankının boyutlandırılması: koagülasyon ve flokülasyon üniteleri sonunda kullanılan kimyasal çöktürme tanklarında bekleme süresi 45 dak seçildi. Kimyasal çökeltim tankı 2 adet tasarlandı.

Q=120 m³/saat / 2=> 60 m³/saat

Çöktürme haznesinde hidrolik bekleme süresi 45 dak olarak alındı.
V=60 m³/saat*45 dak/60 dak= 45 m³
Su kotu 7 m kabul edilirse
Bir adet kimyasal arıtma haznesi alanı:45 m³/ 7m=6,5 m(2) olur .

A=pi*q(2)/4=6,5 m(2)
q(Çap)=2,87=3 m olarak kabul edilir.

Kimyasal olarak alüm ve poli (tabi bunlarında 1 m³ ilaç hazırlama tankları var) kullanılacak ve bunların hepsi koagülasyon ve flokülasyon üniteleri içerisinde gerçekleşecek yine pompalar vasıtasıyla ...

Koagülasyon ve Flokülasyon sonucu KOİ AKM ve Ağır metal giderimi söz konusu ...

Kabaca böyle bolca kelime düşüklüğü söz konusu olabilir :) kusuruma bakmayın dediğim gibi kafanızda belki birşeyler canlanabilir...
 
şurda Q max bulunurken tesisin çalışma süresi bu tesis bir konkasör yıkama eleme tesisi ve çift vardiya 24 saat çalışacağı göz önünde tutularak bulundu.
 
Tebrik ederim, zaman ayırıp gayet detaylı bir cevap yazmışssın. Genelde bu konularda ki cevaplar uzun ve detaylı olduğu için çok fazla bilgi paylaşımı yapılmıyor gibi:) yanılıyor olabilirim.
 
haklısınız evet aslında benim yazdığımdada eksikler var yine maliyet konusu burda ise arkadaş onun hakkındada birşeyler yazılabilir eğer işini görürse .
 
Koagülasyon flokülasyon konusunda, gördüğüm bi uyuglamanın doğruluğu konusunda görüş verebilen var mı arkadaşlar?
Arıtma kimyasal. ilk tankta atık suya alüm ve kireç aynı anda veriliyor ph 9 civarında. akabinde ikinci tankta poli veriliyor. buradanda çöktürmeye geçiyor. alümle kireç aynı anda verilmez diye düşünüyorum . alümün optimum ph aralığı , kireç alüm poli dozlama sırası nedir acaba? bu arada 2000 gibi yuksek KOI oranı var arılmak istenen.
 
Üst