• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Koagülasyon / renk giderme / bitirme projesi

Fatih D.

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
31 Mayıs 2012
Şehir
Van
Firma
Van Su ve Kanalizasyon İdaresi (VASKİ) Genel Müdürlüğü
Öncelikle merhabalar herkese,

Bitirme projemde Koagülasyon ve Flokülasyon işlemi ile Tekstil atıksuyunda renk giderimi yapacağım yalnız tasarım konusunda bir takım problemlerim var. Önerilerinizi ve yönlendirmelerinizi bekliyorum;

Q: 3000 m3/gün
KOİ : 1200 mg/lt
AKM: 250 mg/lt
Renk: 1350 mg.lt/lt
Ph: 11

Koagülant: Alüm
Alüm dozu: 300 mg/L
Ph: 6,5-7

Hızlı karıştırma: 5 dak ve G: 400 1/s
Yavaş karıştırma: 30 dak ve G: 80 1/s

Çökelme: Diktörtgen veya dairesel kesit
Bekletme süresi: 2,5 saat

Çamur yoğunlaştırma için bekletme süresi: 12 saat
Koagülasyon çamuru için: Dekantör kullanılacaktır

Nötralizasyon için: % 50'lik d= 1,4 g/ml H2S04 kullanılacaktır.

Koagülasyon verimi;
KOİ : % 96
AKM : % 98
Renk : % 99

Teşekkürler..
 
elimde tekstil ile çalışılmış bir bitirme var umarım yardımı olur
 

Ekli dosyalar

  • TEKSTİL ENDÜSTRİSİ ATIKSULARININ ÖZELLİKLERİ VE ARITILMASI.pdf
    395.8 KB · Görüntüleme: 84
Dostum koagülasyon-flokülasyonla 1200 mg/lt KOİ yi %96 giderimle 48 mg/lt'ye düşüremezsin.Renk gideriminde sadece Alumla %99 giderimde fantazi olabilir.Zaten koagülasyon-flokülasyon ve çökeltim havuzlarının tasarımı verime göre yapılmaz.
 
@Nuri Kartal

Nuri Hocam çok teşekkür ederim..

@M. Çağrı Karabuğa

Çağrı Hocam, açıkcası tasarımın verime göre yapılıp yapılmadığını da bilmiyordum. Hocamın vermiş olduğu verileri direkt buraya yazdım. Birincisi niye verime göre yapılmadığını yada neye göre yapıldığını, ikincisi % 96 verimle 48 mg/lt ye niye düşürülemeyeceğini açıklarsanız benim için daha yapıcı olur.
 
Şimdi atıksuyunuz muhtemelen endüstriyel bir atıksu.Endüstriyel atıksuların karakteristiklerinde ciddi dalgalanmalar olur.Bugün atıyorum 1200 mg/lt KOİ gelir birgün 2000 mg/lt KOİ gelir.Tasarımı 1200'e göre yaptın napacaksın?Lisanstan hatırladığım kadarıyla hızlı karıştırma ünitesini hidrolik alıkonma süresi ve hız gradyanına,yavaş karıştırma ünitesi tasarımını hidrolik alıkonma süresi ve hız gradyanına ve çökeltim havuzu tasarımını yüzeysel hidrolik yük ve hidrolik alıkonma süresine göre tasarlarsın. Onuda geçtim kimyasal arıtmada verimi etkiliyen asıl kriter kimyasal dozundur.Kimyasal dozunu artırarak azaltarak kısmen istediğin verimi elde edersin.Kısmen diyorum çünkü çözünmüş KOİ kimyasal arıtmada kolay giderilmez.Kimyasal arıtmada ağırlıklı partiküler ve kolloidal formdaki KOİ'yi giderirsin.Ciddi bir çözünmüş KOİ bakiyen kalır.Bu yüzden % 96 verimle 48 mg/lt ye biraz zor.Şuan tahminim mevzuatta endüstriyel atıksu deşarj standartlarında 100 mg/lt KOİ altında bir standart yoktur.Sadece koagülasyon flokülasyonla deşarj standartını sağlayan çok nadirdir diye düşünüyorum.
 
Teşekkürler hocam,

Acaba, Pamuklu tekstil atıksularında "ince ızgarada" tutalan katı madde miktarı ne kadardır ve AKM giderimi literatür olarak ne kadardır bilginiz var mı hocam?
 
Üst