• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Kömür cürufu

Elif Cihan

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
28 Şubat 2012
Firma
ELİNSAN ÇEVRE TEKNOLOJİLERİ A.Ş.
kömür kazanından çıkan kömür curuflar ne yapılmalı. bunlar için analiz yaptırılmalı mı yaptırılacaksa hangi analiz(ek3 mü ek 2 mi) ? ruhsatlı harfiyat alanlarına verilmesi doğru mudur?
 
firmamız 10.01.01 ve 10.01.02 kodlarına sahiptir bu kodlarda atık alımı yapmaktayız. puzzobet mineralleri zenginleştirme a.ş.
 
Arkadaşlar bana yardımcı olabilir misiniz ben fabrikalardan çıkan cüruf ları toplamak istiyorum acil bilgi verebilirmisiniz

Bana yardımcı olursanız sevinirim 05415305739
 
Şimdi ben fabrikalardan çıkan cüruf toplama işi yapmak istiyorum ama burda yapan var ama ben bu işe prosedür denk şekilde girmek istiyorum zaten şikayet eder elinden alırsam
 
@Nuhtekeli87 Kömür cürufu biliyorsunuz 10 01 01 ile toplanıyor ve tehlikesiz atık olarak nitelendirilmektedir. Bunun için sizin geri kazanım lisansı almanız lazım. Tabi aldıktan sonra hangi işlemleri yapacağınıza bağlı. 10 01 01 atık kodunu ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yazı yayınladı. Siz aldığınız atığı ne yapmak istiyorsunuz?
 
Çevre ve şehircilik bakanlığına gittim bir takım belgeler istedi benden lisans ve yerin etrafı cevirilecek ve geri dönüşüm tesisi gibi istedi birşey anlamadım

@Olgaç Sürmelihindi atık satılıyor sa satmak satılmıyor sa ne yapacağımı da bilmiyorum çok zorlandım yardım lazım

@Olgaç Sürmelihindi atık satılıyor sa satmak satılmıyor sa ne yapacağımı da bilmiyorum çok zorlandım yardım lazım
 
@Nuhtekeli87 Siz ne yapmak istediğinize karar verdikten sonra bakanlığa gitmenizi tavsiye ederim. Bu atıkları toplamak mı istiyorsunuz yoksa geri kazanım mı yapacaksınız. Geri kazanım yapacaksanız geri kazanım lisansı almanız gerekmektedir. Bunun için bakanlığın sayfasında sağlamanız gereken fiziksel şartlar bulunmaktadır. Detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.
 
o zaman sizin toplama ayırma belgesi almanız gerekmektedir.
Tehlikesiz atık toplama-ayırma tesislerinde aranan şartlar
MADDE 12
– (1) Tehlikesiz atık toplama-ayırma faaliyeti yapanlar faaliyet sahalarında aşağıda belirtilen tedbirleri alırlar;
a) Stok sahasının zemin geçirimsizliği beton veya benzeri malzeme ile sağlanır, yağmur ve yüzey sularının drenajı için tedbirler alınır.
b) Tesis genelinde oluşacak yağmur suları, yıkama ve benzeri atık sulardan ayrı toplanır.
c) Gürültü, toz gibi kirleticilere karşı ilgili yönetmeliklerde tanımlanan sınır değerlere uyulur.
ç) Tesis çevresi dışarıdan görülmeyecek şekilde çevrilir ve bu alana personel harici kişilerin izinsiz girmesi önlenir.
d) Metal hurda toplama-ayırma faaliyeti yapan tesislerde taşınabilir radyasyon ölçüm cihazı ve yeterlilik sahibi personel bulundurulur. OSB, küçük sanayi siteleri vb. şekilde toplu halde bulunan ve giriş çıkışları kontrol altına alınmış sanayi sitelerinin girişlerinde radyasyon kontrol sistemi ve yeterlilik sahibi personel varsa bu şart aranmaz.
e) Yağ ile veya başka malzemelerle kirlenmiş parçalar, akü, pil, metal dışı yabancı malzemeler için ayrı ayrı konteynır kullanılır.
f) Yağ ile kontamine olmuş yüzeyi temizlemek amacıyla absorban malzemeler ile yağ çözücüler bulundurulur.
(2) Metal hurda toplama-ayırma işi yapanların faaliyet sahalarından kaynaklanan bakiye atıklar için türlerine göre 11 inci maddenin üçüncü fıkrasında belirtilen hükümlere uyması zorunludur.

Geri kazanım için ise
Geri kazanım tesislerinde aranan şartlar
MADDE 11
– (1) Geri kazanım tesislerinde;
a) Atıkların tesise girişte kontrolünün yapıldığı kabul ünitesi ve geçici stoklama sahası yer alır. Stoklama sahasının zemin geçirimsizliği, beton veya benzeri malzeme ile sağlanarak, yağmur ve yüzey sularının drenajı için tedbirler alınır.
b) Tesis genelinde oluşacak yağmur suları, yıkama ve benzeri atık sulardan ayrı toplanır.
c) Tesise kabul edilen atığın kaynağı, miktarı, taşınım türü ve geri kazanım yöntemi gibi bilgileri içeren veri kayıt sistemi oluşturulur.
ç) Gürültü, toz gibi kirleticilere karşı ilgili yönetmeliklerde tanımlanan sınır değerlere uyulur.
d) Tesis çevresi bu alana personel harici kişilerin izinsiz girmesini önleyecek şekilde çevrilir.
(2) Metal hurdaları parçalamak/boyutlarını küçültmek suretiyle kalitesini ve yoğunluğunu arttırarak (Mülga:RG-11/3/2015-29292) (…) hammadde niteliğine getirmek maksadıyla faaliyet gösteren metal hurda ıslah/geri kazanım tesisleri için birinci fıkrada belirtilen şartlara ilave olarak;
a) Kesme, presleme, ve/veya mekanik kırıcı-parçalayıcı-öğütücü ünitelerinin bulundurulması,
b) Stoklama ünitesinin bulunması,
c) Radyasyon kontrol sistemi ünitesi ve yeterlilik sahibi personel bulundurulması,
ç) Gerektiğinde drenaj kanallarına bağlı yağ tutucular bulundurulması,
d) Yağ ile veya başka malzemelerle kirlenmiş parçalar, akü, pil, metal dışı yabancı malzemeler için ayrı ayrı konteynır bulundurulması,
e) Yağ ile kontamine olmuş yüzeyi temizlemek amacıyla absorban malzemeler ile yağ çözücüler bulundurulması,
f) (Mülga:RG-11/3/2015-29292)
g) (Mülga:RG-11/3/2015-29292)
ğ) (Mülga:RG-11/3/2015-29292)
h) (Mülga:RG-11/3/2015-29292)
ı) 30/12/2009 tarihli ve 27448 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Ömrünü Tamamlamış Araçların Kontrolü Hakkında Yönetmelik doğrultusunda çevre izin ve lisansı almış geçici depolama alanları tarafından arındırma ve söküm işlemleri gerçekleştirilmemiş olan ömrünü tamamlamış araçlar ve bunların parçalarının tesise kabul edilmemesi; bu tesislerde işlem gören araçların aynı Yönetmelikte düzenlenen Araç Kayıttan Düşme ve Bertaraf Formu ile tesise kabul edilmesi,
i) Öğütme işlemi sonrasında ortaya çıkan atıkların sınıflandırılması için, LAGA PN 98 standardı veya eşdeğer standartlara göre numune alınması, bu atıklarda poliklorlu bifenil tayini DIN 38414-20 standardına, hidrokarbon muhteviyatı ise TS EN 14039 standardına uygun olarak yapılması,
şartları sağlanır.
(3) Tehlikesiz atık geri kazanım tesislerinden kaynaklanan bakiye atıkların, çevre izin/lisansına sahip geri kazanım veya bertaraf tesislerine gönderilmesi zorunludur.
 
Teşekkür ederim yardımın için.Bu cürufları nerelere satabilirim ve kimler alabilir.

Sayın yöneticim bu cüruf ları kime satabilirim
 
Son düzenleme:
Bu cürufları çimento firmaları, atıktan türetilmiş yakıt yapan firmalar alabilir. Şehir olarak nerede iş yapacaksınız?
 
Üst