• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Kömür Depolama, Eleme ve Briketleme Tesisleri ile ilgili iş termin planı

kömür depolama, eleme ve briketleme tesisleri genelgesinde geçen iş termin planını kömür depolama tesisimiz için hazırlamak istiyoruz ama genelge iptal mi oldu ya da hala yürürlükte mi bir bilgi bulamadım
 
Sanayi Kaynaklı Hava Kirliliginin Kontrolü Yönetmelik Uygulaması Genelgesinde (2009/19) 30 Kasım2009 tarihine kadar kömür depolama tesislerinin iş termin planlarını ilgili İl Müdürlüklerine sunarak yatırımları 31.12.2011 tarihine kadar tamamlamaları ile ilgili bir hüküm bulunmaktadır.


Yine Kömür Depolama, Eleme ve Briketleme Tesisleri (2010/15) genelgesi ile kömür tesisleri ile ilgili önlemlerin yeterli olmadığı ve buna bağlı olarak 2010/15 genelgesinde yer alan tedbirlerin de alınması gerektiği belirtilmiş.


Bildiğim kadarı ile her iki genelge de hala yürürlükte ancak tesislerin iş termin planı sunmaları ile ilgili süreceler çoktan dolmuş durumda. Şuan itibariyle tesislerin gerekli şartları sağlıyor olmaları gerekiyor. Buna rağmen tesisiniz gerekli şartları sağlamıyor ve İl Müdürlüğü iş termin planı istiyor ise; 2010/15 genelgesi ekinde bir tablo mevcut dunu örnek alabilirsiniz. Ama benim tavsiyem tesise özel bir iş termin planı oluşturmanız.


Bir iş termin planında; tesisin mevcut durumu, tesiste mevzuat gereğince alınması gereken önlemler (veya tesisin gönüllü olarak alacağı artı tedbirler), bunların yatırım/inşaat ve işletmeye alınması ile ilgili öngörülen zamanlara ilişkin bilgilerin bulunması gerekir.


Benim tahminim; eğer tesis faaliyetiniz bir başka konu ise yani kömürü kendi ihtiyacı için kullanan bir işletme ise ve iş termin planını kömür depolama sahanız için yapacaksanız İl Müdürlüğü iş termin planınıza göre süre verebilir, ancak tesisiniz kömür tesisi ise (kömür satışı yapılıyor ise) faaliyetinizi durdurup eksikliklerinizi tamamladıktan sonra çalışmanızı isteyecektir diye düşünüyorum.


Ekte ilgili genelgeler yer almakta, sonuçla ilgili bizleri de bilgilendirirseniz sevinirim.
 

Ekli dosyalar

  • 2009-19.pdf
    251.4 KB · Görüntüleme: 88
  • 2010-15.pdf
    93.2 KB · Görüntüleme: 76
Zaten söylediğiniz tesis GFB almak zorunda. GFB alırkende İl Müdürlüğü uygunluk yazısında gerekli düzenlemeleri yapmış olmanız gerekiyor. O genelgenin amacı sizin GFB'lerden önce yatırımı ne zaman yapacağınızı gösteren durumdu. Sadece kömürlerle ilgili değildi. Tüm maden şirketleri ile alakalı idi. Yani demek istediğim iş termin planı sunmadıysanız hiç vermeyin. Onun yerine il müdürlüğü uygunluk şartlarını sağlamaya bakın. Zaten onun için geldiğinde durumu halletmiş olacaksınız.
 
Kırma elemelere toz indirgeme, konveyör bantlarının üzerinin kapatılması, stok sahasında tozumanın engellenmesi gibi konuların tamamı maden şirketlerine gönderildi. Bununla ilgili olarak iş termin planı istendi. Yatırımı ne zamana kadar tamamlayacaksınız diye. İl çevrelerin il müdürlüğü uygunluk görüşü vermek için sahaya geldiklerinde de en çok baktığı noktalardan biride bunlar.
 
Bahsettiğiniz konu Çevresel Etki Değerlendirmesi ve Genel Müdürlüğü’nün 13.11.2009 tarih ve 9086-64450 sayılı yazısı ile I. ve II. Grup Madenlerin kırma-eleme işlemlerine tabii tutulduğu tesislerin kapalı hale getirilmesi ve toz indirgeme sistemlerinin kurulmasıyla ilgili bir konu.

Kömür Depolama, Eleme ve Briketleme Tesisleri ile ilgili durum biraz daha farklı, bu konuya özel bir genelge (2010/15) yayınlanmıştı ve şartları da kırma elemelere göre biraz farklı.

Ancak söylediğiniz doğru, sonuçta olan fiziksel şartların sağlanması. Ancak bu tesislerde fiziksel şartları sadece SKHKKY Ek-1 olarak anlamamak, bu konudaki genelgedeki hükümlere de bakmak gerekiyor.
 
Üst