• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Kostik ve Asitli Yıkama Sularının Arıtılması

Mk1453

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
5 Eylül 2012
Kurduğumuz ve devreye almaya hazırlandığımız kimyasal yıkama sularının geldiği bir atık su arıtma tesisi ile deneyimi olan arkadaşların fikirklerine ihtiyacım var.

Kimyasal tankerlerin yıkama suları arıtmaya geliyor pH genelde 11-12 civarı genel olarak kostik tankerleri az da olsa fosforik, sülfürik, hidroklorik ve nitrik asit tankerlerinin temizlenmesi ile gelen atık suların arıtılması anlamında bilgisi olan arkadaşların deneyimlerinden yararlanmak isterim. Şimdiden Teşekkürler.

Öne Çıkan Değerler:
KOI: 7700 mg/L
FOSFOR: 6600 mg/L
SÜLFAT: 2300 mg/L
AKM: 500 mg/L
TKN: 150 mg/L
 
Debiniz nedir?
Ayrıca kostik tankı yıkandıktan sonraki bomesi nedir? Eğer ağırlık bu yıkama suyunda ise geri kazanım yapılabilir. Ancak debi önemli. Sülfürik Asit içinde aynı şey geçerli. Kostik geri kazanımı hk. detaylı bilgi verebilirim.
Sadece bu yıkama suları var ise önereceğim. UF + NF sistemi.
 
@Murat Erdem

Nötralizasyon var kimyasal çöktürme dibinden otomotik çekilen floklar yoğunlaştırıcıya alınıyor burda savaklardan taşan su nötralizasyona gidiyor ve dengelemeden gelen pH ı yüksek su ile karışıyor lakin yeterli olmuyor sonuçta takdir edersiniz ki suyun pH ı 12 civarı hatta 13 olduğuda oluyor. Bu sebeble demir klorür çok harcanıyor. Tesisle ilgili şu an için sorunumuz yok ilk zamanlar zorladı lakin üstesinden geldik bakteri aşılayacağız o sebeble bu tarz bir tesiste deneyimi olan arkadaşların deneyimlerini dinlemeyi çok isterim...
 
@artman


Sayın artman;

Sanırım yazılanları okumadan yazmışsınız debi yukarıda yazıyor ayrıca kostik geri kazanımı ihtiyacından hiç bahsetmedim. Kostik geri kazanımı her tesise uygun değil takdir edersiniz ki... Yazılanları okuyup yardımcı olabilirseniz çok sevinirim. Teşekkürler...
 
Dengeleme havuzunuzun hacmini öğrenebilir miyim.
daha önce çalıştığım yerde kostik ve asitli suların arıtımı vardı. öncelikle sülfat değeriniz yüksek. kullanacağınız kimyasal bu sülfatı giderecekmi?
önerim bacl kullanmanız. birde atıksuyunuzun arıtımı hakkında pilot çalışma yapıldımı
 
@Fundatncy

Funda Hanım sizin gibi daha önce deneyimi olan birinin deneyimlerine gerçekten ihtiyacım var.

3 farklı dengeleme tasarımı yaptık konsantre:20m3; asidik:60 m3; alkalli 100 m3; lakin takdir edersiniz ki gelen tankerlerde bir düzen yok bazen 3 ay kostik tankerleri gelebildiği gibi bazende 3 ay asit tankerleri gelebiliyor. Alkali dengeleme dolunca mecburen asidik dengelemeye suyu alıyoruz sonuçta pH ortalamada 11 altına inmiyor kostikli tankerler daha çok temizlenirken su harcandığından daha fazla geliyor.

BaCl2 ü hangi noktada kullanıyordunuz? Bizim sistemi size kısaca anlatayım dengelemeden nötralizasyona geliyor. FeCl3 Kireç-Kostik ve poli ilavesi ile kimyasal çöktürmeye gidiyor. Dipteki floklar yoğunlaştırıcıya alınıyor savaklarından taşan su nötralizasyonu dengeliyor. Kimyasal çöktürme savaklarından çıkan su evsel dengeleme havuzuna oradanda reaktöre gidiyor. Şu an kimyasal arıtma çıkışında temiz su çıkışımız var lakin bakteri aşılamasını hala yapmadık.
 
sisteminizde anladığım kadarıyla; kimyasal çöktürme sonrası savaklanan su tekrar nötralizasyona veriliyor, yani sistemin başına dönüyor. ancak evsel dengeleme havuzuna neden alınıyor onu anlamadım. aşılamadan bahsetmişiniz sülfat oranı yükdek suda bakteri yaşamında sorun olur.
ayrıca kostikli suları tanklarda fazla bekletmeyin taşlaşma yapar.
 
@Fundatncy

Funda hanım o şekilde değil;

Kimyasal çöktürmenin dibindeki floklar yoğunlaştırıcıya veriliyor burda çökenler çöküyor temiz su ise savaklanarak nötralizasyona geçiyor.

Kimyasal çöktürmede savaklanan su evsel dengelemeye geçiyor ordanda reaktöre geçiyor. Sülfattaki olayın farkındayım. dengelemede dipten borulardan blower ile hava verip karıştırıyoruz o sebeble taşlaşma sorunumuz yok. Bu anlamda önerileriniz varsa çok memnun olurum ilk kez bu tarz bir tesis devreye alıyorum.
 
tamam yoğunlaştırıcı sonrası tekrar arıtılıyor ok.
evsel dengelemeden sonra biyolojik arıtmamı var. Fecl3 yerine Bacl kullansanız. ben Bacl ü nötralizasyonda vermenizden yanayım. hidrolik alıkonma süresi boyunca teması arttırmak için. ayrıca tavsiyem sülfat kiti ile suyunuzu sürekli kontrol edin.
 
birde suyunuza jar test yaptırdınızmı. şöyle bir durum var. arıtmayı yapan firmanın düzen kurana kadar size yardımcı olması ve gerekli testleri bir süre yapması gerekiyor.
 
Arkadaşlar konuyu biraz hortlatmış olacağım ama asit geri kazanımı hakkında bilgi verecek birileri var mı? Prosesten çürük HCl ve HNO3 çıkıyor...
 
@Süleyman Doğan
Yakın zamanda HCl asidini bertaraf ettirmem gerekti ve uzun uğraşlarla Ardam firmasını buldum. İki asidinizi de alacak kodları mevcut. Ardam Geri Kazanım <info@ardamgerikazanim.com> adresinden teklif isteyebilirsiniz.
 
@Seçil Erdem

Seçil Hanım teşekkür ederim bilgilendirdiğiniz için ama günlük bertaraf edilemeyecek kadar fazla ve ağır metal içerikli asit çıkıyor. Çürük asit içerisindeki metali geri kazanmamız gerekiyor...
 
Üst