• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Kötü Özgeçmişlerin 5 Ortak Noktası

Tarık Can

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
11 Aralık 2008
Şehir
Manisa
Firma
Cançed Çevre Danışmanlık ve Mühendislik San. Tic. Ltd. Şti.
Kötü Özgeçmişlerin 5 Ortak Noktası


Hakan Yaman
Hangisi daha zor? İş bulmak mı yoksa iş aramak mı?

Tamam burası Türkiye. İşler az. İstihdam artışı, hızlı tren soruşturması yavaşlığında. Zaten şirketler torpille adam alma bağımlısı. Dahası...

Bu liste uzadıkça uzar, içeriğini de ezbere biliyorsunuz. Gelin bugün bir değişiklik yapalım. Ülke şartlarından, ekonomiden ve kurumsallamayan patronlardan konuşmayalım. (“Kurumsallamayan?” Bakınız, bir önceki yazı: "Profesyonel Terimler Sözlüğü"

Bana sorarsanız, birçoğumuz, sırf iş aramaktan hoşlanmadığımız veya nasıl iş arayacağımızı bilmediğimiz için hak ettiğimiz pozisyonları kapamıyoruz.

Sık sözü edilmez; ama iş aramak da tıpkı yabancı dil, eğitim veya deneyim gibi bir profesyonel niteliktir.

Konuya birinci sınıftan ve en basit dersten başlayalım. Söyleyin bakalım, özgeçmişiniz ne durumda? Diyelim ki, elimde tam size göre bir pozisyon var. İsteseydim, on dakika içinde bana mükemmel bir özgeçmiş gönderebilir miydiniz?

Eğer yanıtınız olumsuzsa ve uzun süredir kariyerinize yakışan bir özgeçmiş hazırlamak istiyor da bir türlü zaman ayıramıyorsanız, gün bugündür. Bu yazıyı okuduktan hemen sonra oturup bir özgeçmiş yazmaya başlayın. Veya mevcut özgeçmişinizi komple bir periyodik bakımdan geçirin.

Bu arada özgeçmişlerde en çok rastlanan şu beş hatadan da uzak durun.

1- ÇOK UZUN:
• Ayağını yorganına, özgeçmişini kariyerine göre uzat.
Ama kariyeriniz ne olursa olsun, özgeçmiş iki sayfayı geçmesin. Ayrıntıları ya iş görüşmesine bırakın, ya da biyografinize. Özgeçmişin 90-60-90’ı, A4 kağıt-Times New Roman-12 karakterdir.

Size bir sır vereyim mi; bir yazı derdini ne kadar kısa anlatabiliyorsa ve okurun ağzında ne kadar kolay dağılıyorsa, içinde o kadar çok emek var demektir. Tıpkı Amerikalı yazar Mark Twain’in bir mektubunda dediği gibi: “Biliyorum lâfı uzattım. Kusura bakmayın; çok meşguldüm, daha kısa yazacak zamanım olmadı!”

• Gereksizse sil gitsin...
Özgeçmişler, bir açıdan Victoria’s Secret defilelerine benzerler. Maksimum etki için minimum malzeme kullanmanız gerekir! Olmasa da olur bilgileri ve kelimeleri ayıklayın.

En sık gördüğüm gereksiz kelimeler: “Adres”, “Telefon” ve “E-mail”. “Telefon: 0 532...” türü ifadeler, Show Haber'de sonraki haberi duyuran bir alt yazıya benziyor: “Evi yanan baba neden ağladı?” İnsaf be abi...

• Kariyeriniz ilerledikçe, okul başarılarını azaltın.
İlk defa milli olanların tipik hatasıdır; özgeçmişe her şeyi yazmak isterler. Oysa sizi yönetici pozisyonuna düşünen bir şirket, lise ve üniversitedeki başarılarınızla pek ilgilenmez. Eski görevlerinizdeki ayrıntıları da mümkün olduğunca eleyin.

2- ÇOK ÖZENSİZ VE KARIŞIK:
• İmlâ, gramer hataları gırla.
İyi bir özgeçmiş sizi işe sokamaz; ama hatalarla dolu bir özgeçmişle başvurduğunuz pozisyonu kesin kaybedersiniz. Özgeçmiş, sadece okuduğunuz okulları, yaptığınız işleri anlatan veya adres-telefon bilgilerinizi içeren bir belge değildir. O aynı zamanda, sizin ne kadar titiz olduğunuzun bir kanıtıdır. Yazdıklarınızı tekrar tekrar kontrol edin.

• Kağıt üzerinde nasıl duruyor?
Özgeçmişinizi genellikle e-mail ekinde gönderiyor olabilirsiniz. Göndermeden önce mutlaka bir çıktı alıp kağıt üzerinde nasıl durduğuna bakın. Cümlelerin veya bölümlerin başı bir sayfada kuyruğu başka sayfada olmasın. “Modern iş hayatında artık kağıt kullanılmıyor; her şey elektronik” masalına inanmayın. İnsanlık henüz o seviyeye gelmedi. Tuvaletlerde kağıt kullandığımız sürece, ofislerimizde de kağıt olmaya devam edecek.

• Basit güzeldir.
Basit ve anlaşılabilir bir format kullanın. Bakın şu sayfada çok temiz örnekler var: "Özgeçmiş Çeşitleri"

• O da ne demek?
Görevlerinizi tarif ederken dikkat! Herkes sizin sektörünüzdeki veya şirketinizdeki teknik terimleri bilmeyebilir. Jargon kullanmayın.

• Özgeçmişin sonuna...
Ön sayfa değerlidir. Gazeteci olsaydınız, en sıradan haberi ana sayfaya manşet yapar mıydınız? Doğum tarihi, medeni hâl, ehliyetin cinsi cibilliyeti, kitap-müzik hobileri; hepsi arkaya doğru ilerlesin lütfen. Hatta hiç olmasalar daha iyi olur. İşveren sizi, kızına veya oğluna almayı düşünmediği için, ilk aşamada kişisel bilgilerden çok profesyonel niteliklerinizi merak etmektedir.

3- TEK BEDEN HERKESE UYMAZ:
Beş parmağın beşi bir mi? Her şirketin, her pozisyonun başka öncelikleri ve ihtiyaçları var. Sizin de herkesten farklı nitelikleriniz. Göreviniz bu iki yakayı bir araya getirmek ve birlikte çalışmanın verimli olacağını işverene kanıtlamak.

Bunun için, önce pozisyonun inceliklerini öğrenmeli, sonra da özgeçmişinize ve kapak yazınıza ince ayar yapmalısınız. Yerine göre kronolojik, yerine göre de fonksiyonel özgeçmiş kullanmalısınız...

4- BEN ÖZGEÇMİŞ İSTEDİM, SEN İŞ TANIMI GÖNDERMİŞSİN:
Özgeçmişiniz, görev aldığınız pozisyonlardan çok sizi ve başarılarınızı anlatmalıdır. Pozisyonları kişiselleştirin. İş tanımında, “hedeflenen minimum stok seviyelerine ulaşmak” mı var? Bu bilgiyi şöyle yazın: “İki yıl arka arkaya hedeflenen stok seviyelerini tutturdum” veya “%10 iyileştirdim.”

5- MOR İNEK SENDROMU…
Amerikalının biri, Fransa kırsalında geçirdiği yaz tatili sırasında bütün ineklerin birbirine benzediğini gözlemlemiş. Ve -sanki ineklerin böyle bir kimlik sorunu varmış gibi- kendisini bu hayvanların fark edilmelerini sağlamaya adamış. Aklına gelen en parlak fikir de inekleri mora boyamak.

Mümtaz gurunun biz fânilere verdiği mesaj şu: İneğinizin, yani markanızın, başarılı olması için fark yaratmanız gerekir. Ne derin bir tespit ve çözüm ama…

Hadi insanlar sana kandı ve ineklerini boyadı. Bu sefer de bütün çayır mosmor olacak; ama bizim inek yine fark edilmeyecek. İşin yoksa gariban hayvanı iki günde bir kırmızıya, turanja veya yılın modası fosforlu renklere boya dur. Bana kalırsa bu projeden, bir tek sen ve boya firmaları kazançlı çıkabilirsiniz.

Eğer markanız özünde bir inekse, siz hangi renge boyarsanız boyayın o hâlâ inektir. Başarılı bir marka yaratacaksanız kendinizi zorlayıp yepyeni bir “hayvan” bulmanız gerekiyor.

Bu hikâyeyi anlatmakta amacım, herkesin ezberlediği “farklı olmalısınız” klişesini başka bir renge boyayarak yutturmaya çalışanları eleştirmek değil. Ben asıl, binlerce özgeçmiş arasında fark edilmek için, “Mor İnek” atraksiyonları yapan arkadaşları uyarmak istiyorum: Dikkat çekmek adına, özü unutup enerjinizi görüntüye harcamayın. Kenar süsleriniz veya pembe kağıtlarınız, iletmek istediğiniz bilgilerin önüne geçmesin.

Özgeçmiş lisanından ve tarzından uzaklaşmayın. İnternette araştırın, başkalarının özgeçmişlerine bakın. Güzel örneklere bakmak sevaptır. Ama bakmak yetmez; bakmakla usta olunsaydı kediler kasap olurdu. Uyanları hemen özgeçmişinize alın.

Korkmayın; kimse sizi ilham almakla suçlamaz. Bu ülkede şarkıcılar, senaristler hayatlarını başkalarının eserlerini kopyalayarak kazanırlar. Koca koca proflar yabancı kitaplardan bire bir çeviri yapıp, özgün araştırma diye sunarlar. Sizin aldığınız birkaç cümle, onların yanında çok masum kalır. Arada kaynar gider...

Şartlar ne olursa olsun, istediğimiz kariyeri yaratmak en çok kendi çabamıza bağlı. Zaten şikâyet etmek neye yarıyor ki? Birisinin dediği gibi, “Şikâyet etmeyin; insanların yarısı sizi dinlemez, diğer yarısı da içinde bulunduğunuz durumu hak ettiğinizi düşünür...”

Biz işe sıkı bir özgeçmiş hazırlamakla başlayalım. Sonra daha zor ve karmaşık adımlara el atarız. Uzun süre beklemeye ve çok gezmeye de hazır olmalı. Ne demiş atalar, “Kırk gün taban eti, bir gün av eti.”

Alıntıdır...
 
Üst