• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Krom cevheri açık ocak

Burcak Bulut

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
13 Mart 2010
krom cevheri açık ocağı ve krom cevher zenginleştirme tesisi kapasitesi 100 ton/gün ise kapsam dışı mı kalır?
 
Ek-2, 2. madencilik ve yapı malzemeleri

2.18. üretim kapasitesi 200 ton/gün ve üzeri olan ve 4/6/1985 tarihli ve 3213 sayılı maden kanununun 1. grup b, 2.grup (kiraç dahil). 4.grup, 5. grup larında yer alan madenlerin çıkartıldığı ocaklar,

2.19. üretim kapasitesi 200 ton/gün ve üzeri olan maden kanununun 1. grup b, 2.grup (kiraç dahil). 4.grup, 5. grup larında yer alan madenlerin ve cüruf ve molozların kırılması, öğütülmesi, elenmesi için kurulan tesisler.

bu maddeye göre kapsam dışı.
 
Ancak şöyle bir durum da var. 2.17 maddesi patlayıcı yada alev püskürtücü kullanılan taş ocakları demektedir. Krom madendeki sınıflandırmaya göre taş ocakları sınıfına girmiyor. Ama bazı il çevreler patlatma yapıldığ için açık krom ocaklarınıda bu sınıfa dahil ediyor ve izin lisans yönetmeliği kapsamında gerekli işlemleri yapın diyor. Bakanlıkla yaptığımız telefon görüşmelerinde net bir cevap elde edemedik. Krom zenginleştirme tesisleri ise birden fazla madde içerisinde yer almakta. 2.21 maddesi Kömür ve/veya cevher hazırlama ve/veya zenginleştirme tesisleri ve 2.5 maddesi Alçı, kiselgur, magnezit, mineral boya, midye kabuğu, talk, kil, tras veya kromit öğütme tesisleri. Bu iki madde nedeniyle krom zenginleştirmelerde aslında kapasite dikkate alınmıyor.
 
100 ton/gün olarak kapasitenin altında kaldığı halde patlayıcı kullanıldığı için yine çevre izni kapsamı içerisinde kalmıyor mu, 200 ton/gün altında kalması bir şey ifade etmiyor bu durumda bence
 
Selma Hanım yönetmelikte ibare 2.17 maddesi Patlayıcı veya alev püskürtücü kullanılan taş ocakları. krom 4. grup olup taş ocağı değildir. Taş ocakları I. gruba girer. Konuyla ilgili Bakanlıktan yazı dahi aldık.
 
Bakanlıktan aldığınız yazıyı çok merak ettim Mehtap hanım sakıncası yoksa lütfen paylaşabilir misiniz?, çükü bizde çok mücadele verdik bunun için en sonunda madencilik faaliyetleri uygulama yönetmeliğinde maden grupları sıralamasında hepsi maden adı altında geçtiği için taş ocağı terimiyle bunun kastedildiği sonucuna vardılar yani ta ocağı diye bir malzeme ve buna ilişkin bir yönetmelik yok madencilik uygulama yönetmeliğinde kalker de I. grup madenler adı altında geçiyor bunu nasıl açıklıyorlar :acpsnr: çok kafam karıştı, ne yazısı verdiklerini çok merak ettim....
 
çok teşekkür ederim:) yeni yönetmelikte taş ocağı-maden ocağı ifadesinde karışıklık yaşandığından dolayı düzenleme yapılması konusunda görüş verdik, sanırım yeni yönetmelikte taş ocağı ifadesini kaldırıp tek bir maden ocağı ifadesi kullanacaklar gibi görünüyor, çünkü cidden yönetmelikte kalkere taş ocağı demiyor II. grup maden ocağı diyor, inşallah mantıklı bir madde ile düzenlemesi yapılır.
Mehtap hanım bu durumda krom ocağınıza patlatma yaptığınız halde çevre izni alın demediler mı (taş ocağı değil açıklaması ile)?
 
yazıyı doğru hatırlıyorsam maden kanununa göre krom taş ocağı grubunda yer almamaktadır bu nedenle patlatma yapılan krom ocakları 2.17 maddesi kapsamında değerlendirilmez diye bir ifade vardı.

Yazı bilgisayrımda varmış. Ekte yazıyı bulabilirsiniz.
 

Ekli dosyalar

  • TAŞ OCAKLARI İLE İLGİLİ BAKANLIK YAZISI.pdf
    297.6 KB · Görüntüleme: 68
inanamıyorum :hasta: Mehtap hanım yani nasıl bir iyilik yaptığınızı tahmin edemezsiniz.:komik: bizde aynı durumdayız krom ocağı işletmesi var açık işletme ile biz de kendi firmamıza ait bir görüşü mü almalıyız sizde ki bu yazı size özel mi oluyor yoksa tüm bu durumdakilere hitap eder mi?
 
Bu tarz bir yazı özel olmaz. Çünkü genel bir ifade kullanılmış. herhangi bir mevkii veya ruhsat numarası belirtilmemiş. Bu nedenle kullanabilirsiniz.
 
Maden arama projelerinde PTD dosyası hazırlama zorunluluğu getirildi biz daha herhangi bir saha arayışına girmediğimiz için bunu tecrübe etmedik, bunu yapan arkadaşlar var ise paylaşabilirler mi, süreç hakkında ne kadar sürer ne gibi aksaklıklar yaşanır,

Çok teşekkür ederi şimdiden
 
@Mehtap Işık

bu konuda bir çelişki yok mu? sonuçta krom cevherine ulaşana kadar yan kayaçları da almanız gerekiyor. Haliyle patlatma yaparken siz krom'u değil yan kayaçları patlatıyorsunuz. bu durumda ben kromu değil dağ taş malzemeyi patlatıyorum.

Yani krom sahalarındaki yüzey yapısını incelediğimizde taş olarak tanımladığım malzemeler, maden mevzuatında tanımlanan hangi gruba girmektedir? ve bu gruba göre ben patlatma yapıyorken sadece kromu patlatmamış oluyorum. bu durumda 2.17 'ye neden girmeyeyim.

Sonuçta şöylede bir durum var, patlayıcı madde kullanan taş ocakları ifadesi aslında madencilik faaliyetlerini kast ederek yazılmıştır. Teknik olarak eksik çeviridir. Ülkemizde malum her kelimenin kendi anlamının yanı sıra çok fazlaca yan anlam yüklediğimizden kafamız karışmış olamaz mı? Yani işin mantığına bakmak doğru değil midir? bence işin temelinde de patlayıcı kullanan maden sahaları kast edilmiştir.
Sizce bu kafa karıştırmıyor mu?

şahsen patlayıcı kullanan her ocak faaliyetinin 2.17 'ye girdiğini düşünüyorum.
 
@shalic

şu anda AFF vermeyin, Tebliğ çıkacak denmişti yıl başından hemen önce. Ancak bu ara ortalık karışık. Projeleri yüklüyoruz cevap yok.
 
@KaanDogukan

bende aynen böyle olduğunu düşündüğüm hatta bildiğimden dolayı çok şaşırdım bakanlığın verdiği yazıya.
o zaman 2.17 patlatıcı kullanılan taş ocaklarının karşılığı olmuyor madencilik uygulama faaliyetlerinde hepsini maden olarak tanımlıyor, taş ocağı nedir nerde geçer o zaman .Genelden özele gitmek lazım II. grup madenler kalker vs taş ocakları diyor. burada tabi ki krom ocakları da kapsama girip izin alsın demiyorum ama terim karmaşasından böyle bir hak doğmuş bunu da kullanmak gerek Mehtap hanıma tekrar teşekkürler bu yüzden.
 
@shalic

aslında maden grupları hep vardı. ama durumun kaynağı bence şu; 2008 yılından önce hangi tür maden olursa olsun taş ocağı derdik şahsen bende rapor hazırlarken bu hataya düştüm. sonra yönetmelik tanımlamalar getirdi, kurumlar detaya girdi ve bizim kafamız karıştı. Hala proje verirken yıllık kromu 30.000 m3 çıkartıcam diye geliniyor. ancak, yan kayaç ve total hafriyat ile birlikte değerlendiren bir sistemimiz var. Sonuçta çevreye vereceğiniz zarar boyutlandırıldığından tabiki totale bakılacak. Konuyu dağıtmayım, demek istenilen bence şudur;

sen ne yapıyorsun? krom çıkarıyorum.
çıkartırken total hafriyatın ne? 395.000 ton malzeme (yan kayaç, hafriyat ve krom)
nası çıkartacaksın? patlatarak
patlatırken tüm yüzeyi mi patlatacaksın? evet
bu durumda 2.17'sin değil mi?
sadece kromu alırken patlatıcam dersen ki bunu pek uygulandığını sanmıyorum. Krom gibi madenlerin damarları bulunduğunda direk parça parça çıkartılmaya başlanır. diğer damarlara ulaşmak için patlatma yapılır. Yani teknik olarak patlatmayı yan kayaçta yaparsın kromda çok fazla patlatma yapmazsın. bu durumda yine geldik 2.17 'ye. değil mi? ayrıca, 2.18 'e de girdik. şeklinde düşünüyorum.
 
Bencede öyle ama öyle düşünmemeyi tercih ediyorum tabi ki bu durumda, bakanlık bizim kadar ince ve teknik düşünmüyor. siz yukarıda bakanlıktan alınan yazı hakkında ne düşünüyorsunuz değerlendirecek misiniz, çalışmalarınızda.
 
Üst