• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Küçük Şirket mi Kurumsal Şirket mi?

Tuğba Cabi

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
23 Şubat 2010
Firma
SHAMROCK TEKSTİL SAN. VE TİC. A.Ş.
Ekli dosyayı görüntüle 11611
Kariyer tercihleri yapılırken en sık yaşanan ikilemlerden biri de küçük bir şirketler ile kurumsal şirketler arasında karar vermektir. Küçük denizde kalıp büyük balık olmak mı, büyük denizde küçük balık olmak mı daha avantajlı? İşte cevabı...

KURUMSAL BİR ŞİRKET Mİ, YOKSA PATRON ŞİRKETİ Mİ?

Büyük ve kurumsal bir şirkette mi çalışmak daha avantajlı yoksa küçük bir patron şirketinde çalışmak mı? Pek çok kişi prestijli büyük şirketleri tercih ediyor pek tabii ama büyük şirkette farkedilmediğini düşünen ve küçük şirketlerde kendini göstermek isteyenlerin sayısı da çok. Büyük şirkette çalışırsanız kariyer, terfi imkanlarınız, yan haklarınız fazla olacak, küçük şirkette çalışırsanız kuralları yıkma, kendinizi gösterme, patronu etkileme şansınız daha fazla olacaktır.


C.A. 5 yıldır 2.000 çalışanı bulunan büyük bir şirketin pazarlama departmanında çalışıyor. Yaptığı işi seviyor ama kendini gösterememekten, sıradan bir çalışan gibi görünmekten, değerinin bilinmemesinden şikayetçi. Pek çok projesi var ama hep şirket bürokrasisine takılıyor. Zaman zaman "Acaba şu bilgi birikimimle küçük bir şirkete geçip, o şirketi havalara uçursam mı" diye düşünüyor ama cesaret edemiyor. Sonuçta şu andaki şirketi oldukça prestijli bir şirket, bırakıp gitmek ne kadar akıllıca olur, bilemiyor. C.A. gibi örnek çok.

Büyük denizde küçük balık olmak mı, yoksa küçük denizde büyük balık olmak mı? Birçoğumuzun hayali büyük plazalarda, takım elbiseli, iyi eğitimli insanların arasına kapağı atmak. Sonra '...'de çalışıyorum' demek de hoşumuza gidiyor. Oysa ki büyük şirketlerin de küçük şirketlerin de kendilerine göre artıları eksileri var. Bir kere büyük şirkette çalışıyorsanız kariyer, eğitim, yan haklar gibi avantajlarınız olacaktır ama diğer yandan topluluk içinde kaybolabilir, kendinizi gösteremeyebilir, gereksiz toplantılar ve bürokrasiden sıkılabilirsiniz. Büyük şirketler kendilerini bir okul olarak kabul ettiklerinden size daha az maaş verme ya da "istemezsen çeker gidersin" yaklaşımında olabilir.

Küçük şirkette çalışıyorsanız kendinizi gösterme şansınız daha fazla, farklı departmanlarda görev edinerek tecrübe kazanabilir, patronu etkileyebilirsiniz, kuralları yıkmak kolaydır ama diğer taraftan kariyer, eğitim imkanları kısıtlıdır.

Her büyük markayı kurumsal sanmayın
Tabii burada büyük şirketten kasıt kurumsal şirketler. Her büyük şirketi kurumsal şirket sanmamak gerek. Dışarıdan size büyük ve prestijli gelen bir şirketin içine girdiğinizde durumun hiç de beklediğiniz gibi olmadığını görebilirsiniz.

Manpower Türkiye Genel Müdürü Ebru Coş, böyle bir durumla karşılaşmamak için şu anda veya geçmişte o şirkette çalışanlarla konuşulmasını, bilgi alınmasını tavsiye ediyor. Coş, bir şirketin ismi ve namı çok iyi olsa dahi o çalışanın hangi yöneticiyle çalıştığının da son derece mühim olduğunun altını çiziyor: "Gerçekten iyi yönetilen ve başarılı olan büyük şirketlerin, bir çalışanın CV'sinde bulunması her zaman olumludur ve mülakatlara çağrılma aşamasında benzer konumdaki şirketler büyük şirketlerde deneyimi olan çalışanları tercih ederler ve şansları daha yüksek olabilir."

Kim daha çok maaş veriyor?

Büyük şirket mi, küçük şirket mi daha çok maaş verir diye bir genelleme yapmak zor ama genel olarak küçük şirketlerin imkanları haliyle daha kısıtlı. Şirket isminin prestijli ve tercih ediliyor olmasından istifade, işe girecek kişilere benzer pozisyonların piyasa ortalamasının altında ücret teklifleri verenler de oluyor. Oxygen Consultancy Genel Müdürü Dr. Tolga Bilgin, "Bu marka bilinirliği ücret tekliflerinde 1.000 - 2.000 TL arasında aşağı yönde bir farka yol açabiliyor" diyor. Ya da şirket kendini okul gibi görüp, yeni mezunları daha düşük ücrete işe başlatabiliyor.
Diğer taraftan büyük şirketler sağlık paketleri, eğitim imkanları, araba, emeklilik vs gibi yan haklar ile dikkat çekiyor.

Ebru Coş, "Türkiye'de büyük ve tanınmış şirketlerde çalışmak tercih ediliyor. Türk insanının güvenceyi seven bir yapısı var ve nerede çalıştıkları sorulduğunda herkes tarafından bilinen ve gıpta edilen şirketlerin ismini söylemekten hoşlanıyorlar. Bir yandan bu gelenekler devam ederken bir yandan da küçük ama çok yaratıcı olan pek çok şirketin hayata girdiğini gözlemliyoruz ve gençler bu şirketleri de takip ediyorlar. Türkiye'de büyük holdinglerde, firmalarda çalışmak prestijli görülür, şirketler de bunun bilincindedir ve bu nedenle bazı kurumlarda, 'biz sektörün en büyüğüyüz, beğenmezsen gidersin' tarzında yaklaşımlar olabiliyor" diyor.

Business Research Lab'ın yaptığı bir araştırmaya göre, 500 ya da daha fazla kişinin çalıştığı şirketlerde çalışan memnuniyet oranı 100 kişilik şirketlerdeki çalışan memnuniyeti oranından daha düşük çıkmış. Araştırmada, bu duruma büyük şirketlerde çalışanların kendilerini yönetime uzak hissetmesinin, daha az iş güvenliği gibi unsurların sebep olabileceğine değinilmiş.
Yıllarca çalıştığı şirkette CEO'sunu bir kez bile görmemiş pek çok çalışan olduğunu duyuyoruz. İnsanlar en tepe yöneticilerini göremeden o şirketten ayrılıyorlar. Çalışanına bu kadar uzak olan bir şirkette çalışanın kendisine değer verilmediğini düşünmesi, kalabalık içinde yok olup gittiği hissine kapılması çok doğal.

Mülakatta büyük küçük farkı

Küçük şirkette
- Muhtemelen şirketin sahibi tarafından mülakata alınacaksınız. Yine muhtemelen bu kişi mülakat yapma konusunda bir eğitime sahip olmayacaktır ve sizinle konuşmak için çok önemli bir işini bırakmış ya da ertelemiş olma ihtimali yüksektir.
- Şirketin kurucusu/sahibi ile mülakat yapmak bir velinin çocuğu ile konuşması gibidir. Kurucular çalışanlarının da şirketin geleceği hakkında onunla aynı tutkuyu paylaşmanızı ister.
- Organizasyondaki pek çok kişi işe alım konusunda karar vermek isteyebilir, bu durumda pek çok kişi ile görüşmeniz muhtemeldir.
- Neredeyse hiç birinde yeni gelenler için bir oryantasyon eğitimi vs yoktur, o nedenle yapacağınız iş hakkında bilgi sahibi olmanız, bir süpervizör olmaksızın o işi yapabileceğinizi göstermeniz gerekecektir.
- Bu işyerinde birçok göreviniz olabilir. Her göreve esneklik ve isteklilik göstermeniz çok önemli.
- Maaşınız için pazarlık yapabilirsiniz.
- Şirketin büyüklüğünden dolayı risklere karşı endişeleriniz olduğunu belli etmeyin ama tabii şirketin sağlamlığını araştırın.

Büyük şirkette
- Muhtemelen bu şirketteki ilk iş görüşmeniz insan kaynakları ve personel müdürlüğünden birisi ile olacaktır.
- İlk görüşmenizde çok standart, açık ve net sorularla karşılacaksınız. İlk görüşmede pozisyon için ödenen ücret ve yan haklara da değinilebilir. Eğer bu teknik bilgi gerektiren bir iş ise bu bilginizi gösterecek bir teste girmeniz beklenebilir.
- Ek olarak bir çok işyerinde uyuşturu testine tabii tutulabilirsiniz. İstatistiklere göre neredeyse Fortune 500'deki şirketlerin yarısı çalışanları için çeşitli uyuşturucu testleri uyguladı.
- Bir başvuru formu doldumanız istenebilir. Bu formu CV'nizde yazdığı şekliyle doldurun. Asla 'CV'ye bak yazmayın' bu sizin tembel olduğunuzu gösterir.
Kaynak:
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .


Küçük şirkette çalışmanın artı ve eksileri

Artıları
- Her işin ucundan tutmanız beklenir
- Başarılarınız çok daha kolay ödüllendirilir
- Fark edilme şansınız yüksektir. Arada kaybolup gitmezsiniz. Yeteneğinizi daha rahat gösterebilirsiniz
- İyi bir performans sergilerseniz yükselme şansınız yüksektir. Dürüst, çalışkan kişilerin değeri küçük şirketlerde çok daha hızlı fark edilir ve ödüllendirilir
- Büyük şirketlerde bırakın yöneticiye ulaşmayı, CEO'yu, patronu, diğer üst düzey yöneticileri bir kez bile görmeyen çalışan çokken sizin patrona ulaşmanız kolaydır
- Şirketin en tepe yöneticisini etkileme şansınız daha yüksektir
- Daha samimi bir ortam, daha az yapmacık insanlar bulursunuz
- Kuralları yıkmak mümkündür
- Daha esnek giyinebilirsiniz

Eksileri
- Kısıtlı eğitim, terfi ve kariyer imkanları
- Daha fazla işyükü: Göreviniz olmayan şeyler sizden istenebilir, bazen kullanıldığınızı hissedersiniz
- Şirket ekonomik dalgalanmalardan kolay etkilenebilir, işinizi kaybetme olasılığınız daha yüksektir
- Kadro az olduğundan izin almak, izinleri planlamak zordur
- Patronun, karısının, çocuğunun, akrabasının işleri de size kalabilir, karışanınız çok olabilir
- Patron ona minnet duymanızı bekler, sanki o size maaşınızı çalıştığınız için değil lütfen veriyormuş gibi
- Network'ün gelişmemesi, kısıtlı bir çevrede kalma riski yüksektir
- Patronun görüşlerine karşı çıkmazsınız
- Patron şirketleri değişimden hoşlanmaz, kendini geliştirme konusunda zorlanabilirsiniz.

Büyük şirkette çalışmanın artıları ve eksileri

Artıları
- Yatay ve dikey terfi olanaklarının fazlalığı
- Çok daha fazla iş seyahati ve resmi eğitim imkanı
- İş ortamının doğasından ötürü daha fazla öğrenme fırsatı mevcut
- Büyük şirkette çalışanlar daha donanımlı orta kademe yöneticilerle çalışma imkanı bulabilirler
- Kurallar, prosedürler zaten belirlenmiştir, o nedenle bir işe başlarken avantajlısınızdır
- Kariyer planları vardır; 1 yıl sonra, 5 yıl sonra kendinizi nerelerde görebileceğinizi iyi kötü bilirsiniz
- Farklı departmanlara transfer olur yeni deneyimler edinebilirsiniz
- İşi tanımı kurgulanmıştır, ne yapacağınız, görev ve sorumluluklarınız açık ve nettir
- Büyük bir firmada çalışmak CV'niz açısından da avantajdır, küçük şirketleri cezbeder
- Büyük projeleri yönetme fırsatınız vardır, hem deneyim edinir hem de kendinizi gösterirsiniz
- Yan haklar daha fazladır
- İnsanlara nerede çalıştığını söylediğinde bilirler, ki bu Türkiye'de önemlidir
- Çok daha fazla insanla çalışır, çevre edinirsiniz, network'ünüz gelişir
- Rahatça farklı bir ülkeye, şehre yerleşme ihtimaliniz vardır
- Daha farklı kültürlerle birlikte çalışma olanağı vardır
- Hiçbir şey yapmadan arada kaynar gidersiniz (bu bir artı mı eksi mi size bırakıyoruz)

Eksileri
- Büyük bir şirkette pek çok çalışandan yalnızca birisiniz
- Çoğu zaman bürokrasi işlerin hızlıca ve etkili bir şekilde yapılmasını engeller
- Sürekli iş arkadaşlarınızla, diğer departmanlarla rekabet halindesinizdir
- Ulaşılması beklenen hedefler, performans sistemleri yakanızı bırakmaz
- Bir sürü gereksiz toplantı yapılır
- Patrona ulaşmak çok zordur
- Etrafınızda hiç bir iş yapmadan yaşayıp gidenler görürsünüz
- Yahut da yağcılık veya ona buna saldırganlık yaparak kendilerine bir kariyer çizmeye çalışanlara rastlarsınız.


Yazan : Burcu Özçelik
Kaynak :
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
 
Cevap: Küçük Şirket mi Kurumsal Şirket mi?

yurt dışından çevre firmaları geliyorlar ve çatır çatırda gayet kurumsal bir yapıya sahipler. büyüğünde de, küçüğünde de o yapıyı bariz bir şekilde görebiliyorsunuz. firmanın büyüklüğü ya da küçüklüğü kurumsal bir kimlik kazanmak için çokta önemli değil bana göre. şirketiniz büyüktür ona göre çalışanınız ve yöneticileriniz, iş tanımlarınız vardır. firmanız küçüktür, çalışan sayısı azdır ama ne olursa olsun görev,yetki gibi bir iş alanınız bellidir. bana göre küçük bir firma dahi olsa yapılabilecek olan ve şirkete benimsetebilenecek bir kavram. bunları değiştirmek bizlerin elinde. neticede kurumsal bir yapı gibi gözüküp büyük olan nice aile şirketleri de mevcut bu sektörde. sonuç olarak daha çok fırın ekmek yememiz lazım.
 
Cevap: Küçük Şirket mi Kurumsal Şirket mi?

Uğur konuyu açmamdaki gaye Fatih Bey'in dediği gibi 'çevre mühendisliği kökenli' firmalar değil.Buna Tuborg,Efes,Imperial Tobacco,British American Tobacco ve benzerleri de eklenebilir.Çevre mühendisi her sektörde var..
 
Cevap: Küçük Şirket mi Kurumsal Şirket mi?

enerjiyi katmış, inşaatı katmış çokta önemli değil firmanın bünyesine hangi sektörü kattığı. ana çıkış noktası çevreyse ve çevre firması olarak geçiyorsa bu firma kurulduğu andan itibaren ne kadar kurumsal yapıya sahip. şirketler insan gibidir. küçükken eğitilirler. büyüdükten sonra kavramları, anlayışları değiştirmek zordur. buna istinaden de aile kökenli şirketlerin forbes dergisinin araştırmasına göre dünya çağında ömrü 100 yılı geçmiyor. sitede iş ile alakalı konuları konuşurken şikayetlerin büyük bir çoğunluğu firma sahiplerine yönelik şirket anlayışlarına yönelik değildir ve bu çok kötü bir durumdur. demek ki şirket, şirket olamamış. şahısa dayalı olarak çalışıyor. patron öldü şirket öldü demektir bu. gerçek bir şirkette bu böyle olmaz.
 
Cevap: Küçük Şirket mi Kurumsal Şirket mi?

bende konu açılmışken işin çevre ile ilgili olan kısımlarına değinmek istedim yeri gelmişken :)
 
Cevap: Küçük Şirket mi Kurumsal Şirket mi?

Kişisel düşüncelerim, telkin yada öneri değildir.
Öncelikle eğer şirketleri yada işleri/iş yerlerini kategoriz etmeden yapacağınız iş yapmak istediğiniz ve hedeflerinizi belirlemelisiniz.
İşletme,
Proje,
Kontrolör
Creatif, vb.(türkçe kelime tam oturtamadım kusurabakmayın)
Bu başlıkların her birinde iyi birer mühendis olabilmeniz için,
küçük firmalarıda büyük firmaları da tanımalısınız, nedeni ise açıacak bir ihaleye, işe yada herhangi bir ticaret ve hizmet unsurunda her iki yapıda ki hatta ( pro firmalar holding, uluslar arası firmalar, aile şirketleri, çok patronlu şirketler tek patronlu şirketler) daha fazla şirket tipinin reaksiyonlarını personel politikalarını bilmeden naısl tercih yapabilirsiniz ayrıca bu sınıflamalar her zaman bir birini tutmamakta aynı segmentteki firmalar arasaında maaş, sosyal imkan ve diğer pozitif yada negatif farklılıklar olmaktadır, bu nednele hangi firma diye bir soru daha önce birkaç değişik segmentte çalışmamaış personelin sağlıklı cevap vereceği bir soru değildir.

Benim cevabıma gelince, Çevre Mühendisliği ve Çevre konularının içerisinde bulunan bir firmada yeni yatırım kolları ve çalışma alanları belirlenmesi ve sistemin kurulması işi çok ilgimi çeker ve çalışmalarım ve kendimi geliştirme sürecim hep bu yönde, yeni konular benim hedefim yada yeni sektör oluşturma(çevre konusu içeririnde) Ama bunu yapmayı sevdiğimi , 3 sene işletme mühendisliği, bir kaçay kötü proje mühendisliği deneyimi, 4-5 ay uluslasak hlding deneyimimden sonra fark ettim. Şimdi ise hayalim sıfırdan ulusal markalar yaratmak. Bu nu yapabilirim yada yapamam ama bu yolda hercıyacağım vakit ve dökeceğim ter beni mutlu ediyor ve bunu başaracağıma olan inancımla devam ettiğim sürece bu hedefe ulaşmama gibi bir lüksüm yok ki bu yolda bir çok defa düşsem ve çıkmaza girsem bile.

Kısacası tüm bu tartışma ve polemiklerden sonra siz hayttan ne istiyorsanız ve sizi her ne mutlu ediyor ise onu yapın.
Yurt dfışında çalışmak istiyorsanız yapın riski alın.
İlk 500 firmasında çalışmak isiyorsanız hefiniz belli çalışın ve ulaşın.
kafanıza koyun planlatın çalışın ve başarın evde oturmayın/ iş beklemeyin iş seçmeyin sadece biyerden başlayın.
Başlamak Bitirmenin Yarısıdır!
Sevgi ve Saygılarımla.
 
Cevap: Küçük Şirket mi Kurumsal Şirket mi?

Alman Remondis var atık yönetimi ve atıksu arıtımıyla ilgileniyor.Bence çevre konusundaki en kurumsal şirket odur:)
Zamanında orda çalışmak istemiştim çok ama nasip olmadı neyse bakalım.

Hem küçük bir şirkette hem kurumsal bir şirkette şu an çalışan biri olarak tecrübelerimi paylaşmak istiyorum.Öncelikle benim mezun olurken hayalim global ya da global olmasa da en azından Türkiye'nin kurumsal şirketlerinden birinde çalışmaktı.Sonra mezun olunca tecrübesiz bir şekilde bunun mümkün olmuyacağını anladım.Çünkü tüm ilanlarında tecrübeli birine bakıyorlar.Bende küçük biryerde tecrübe kazanıp sonra hayallerimi gerçekleştirmeye karar verdim.Toplam 6-7 tane iş görüşmesine gitmişimdir.Bunlardan 2,3 tanesi kurumsal diğerleri küçük çaplı firmalardı.
Büyük şirketlerden edindiğim izlenimler olarak mesela her görüşmem en az 1.5 saat sürmüştür.Hatta bir tanesi 3.5 saat sürmüştü:)Kendi cv formatları,yapılan ingilizce testleri,yetenek testleri,ingilizce mülakat gerektiğinde bide üzerine almanca mülakat,insan kaynakları müdürüyle görüşme,üretim müdürüyle görüşme en sonda genel müdürle görüşme böyle uzar gider.Sorular insanı daha stres altına sokan sorular ama sonunda gördüğünüz daha fazla saygı ve gerçekten daha fazla değer veriliyor.Eğer öğrenciliğinizde ekstra bişeyler yaptıysanız ne bileyim erasmustur,yurtdışında stajdır bunlar onlar için önemlidir ve gerçekten bu görüşmede diğerlerine kıyasla size bir artı katar.Çünkü eğitim değerlidir.
Küçük çaplı gittiğim görüşmelerde çıktısı alınmış cvniz üzerinden sorular sordular sadece en fazlası da 30 dakika sürmüştür sanırım.Genelde maaş zaten pek vermek istemezler yeni mezunuz ya eğiticekler bizi neyin parası:)Her görüşmeye gelene aynı gözle bakarlar.Kendinizi anlatın dediklerinde anlattıklarınızı da pek bir umursamazlar.Özgeçmişinize değer vermezler.Genelde amaçları nitelikli eleman değil en ucuza çalıştırabilinecek eleman bulmaktır.Sigortanızı asgari ücretten yapmaya çalışırlar.Öle de yaparlar zaten.Çalışma saatleriniz esnek olur eğer 8.30-18.00 se emin olun hiç bir zaman 18de çıkamazsınız.Ha çıkarsınız ama tip tip te bakarlar.Durmak zorunda kalırsınız kendinizi kanıtlamak zorunda hissedersiniz çünkü.Bide bunların üzerine maaşınızı da belki zamanında alamazsınız.Küçük çaplı bi yer olduğu için sigara da içilebilir.Ağzınızı da açıp birşey diyemezsiniz.Ha tabi hep böyle olacak ta değil illaki iyi olanları da vardır.Ama çoğunluğunun böyle olduğunu düşünüyorum.Açıkçası ben böyle mantalitede insanların olduğu bir firmada da çok ta kariyer imkanı olacağı ve fark edilineceğini snamıyorum.Verilen 3 kuruş paranın karşılığı olarak görürler bunu ve artırma falan da yapmazlar bence.
İlk önce insan kendinin ne istediğini tartmalı.Eğer rahat bir hayat istiorsa ne bileyim kafama göre takılayım ben üzerimde fazla kimse olmasın kafama göre iş yapayım,internetimi açayım facebooka takılayım,istediğimde çıkayım gideyim yapısında olan bir insan küçük bir şirkette çalışmaktan mutlu olabilir.Her şey biizm ne beklediğimizle ilgilidir.Tabi ben bunu danışmanlık firmaları ve küçük çaplı sanayi şirketleri için söyledim.Çünkü bu küçük sanayi şirketleri çevre mühendisini gereksiz görür almak zorunda aldığı için alır o yüzden de sonuçlar çok tatmin edici olmaz.O yüzden bence bir çevre mühendisnin en rahat çalışabileceği yer kurumsal bir firmadır.Keşke sadece kendi alanımızda kurumsallamış firmalar olsa da o şekilde çalışabilsek ama ne yazıkki bu şirketler daha çok çok az.
 
Cevap: Küçük Şirket mi Kurumsal Şirket mi?

Kurumsal şirket var mı diye sorduğumda zaten bu cevapların geleceğini biliyordum. Özellikle Remondis :)

Kurumsallık; kalite belgelerini alıp süs olarak duvara asmak, yetki ve görev tanımlarını yapıp sonra her işi yaptırmak, giriş çıkış saatleri belirleyip sonra (Arkadaşın dediği gibi) arkadan ters ters bakmak, maaş politikası belirleyip sonradan bunlara çeşitli bahaneler uydurmak ile olmuyor. Bunu zaten hepimiz biliyoruz.

İlk mesajımda demek istediğim şuydu aslında; her mezun zaten önce küçük bir firmada çalışmak zorunda kalacaktır. (v.i.p. kesim hariç) Tecrübeyi kazandıktan sonra ancak bu seçim şansına ulaşabilir ki zaten tahmin etmiyorum ki kimse "ben emekli olana kadar küçük firmada çalışmak istiyorum" desin. Tabii firma ile bir bağınız yoksa...

Kısacası, hepimiz kurumsal bir firmada çalışmak istiyoruz tabii ki (anket mi yapsak),
ama sözde değil özde kurumsal olmasına dikkat etmemiz gerekiyor... ;)
 
Üst