• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Küçük Şirket mi Kurumsal Şirket mi?

Tuğba Cabi

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
23 Şubat 2010
Firma
SHAMROCK TEKSTİL SAN. VE TİC. A.Ş.
Ekli dosyayı görüntüle 11611
Kariyer tercihleri yapılırken en sık yaşanan ikilemlerden biri de küçük bir şirketler ile kurumsal şirketler arasında karar vermektir. Küçük denizde kalıp büyük balık olmak mı, büyük denizde küçük balık olmak mı daha avantajlı? İşte cevabı...

KURUMSAL BİR ŞİRKET Mİ, YOKSA PATRON ŞİRKETİ Mİ?

Büyük ve kurumsal bir şirkette mi çalışmak daha avantajlı yoksa küçük bir patron şirketinde çalışmak mı? Pek çok kişi prestijli büyük şirketleri tercih ediyor pek tabii ama büyük şirkette farkedilmediğini düşünen ve küçük şirketlerde kendini göstermek isteyenlerin sayısı da çok. Büyük şirkette çalışırsanız kariyer, terfi imkanlarınız, yan haklarınız fazla olacak, küçük şirkette çalışırsanız kuralları yıkma, kendinizi gösterme, patronu etkileme şansınız daha fazla olacaktır.


C.A. 5 yıldır 2.000 çalışanı bulunan büyük bir şirketin pazarlama departmanında çalışıyor. Yaptığı işi seviyor ama kendini gösterememekten, sıradan bir çalışan gibi görünmekten, değerinin bilinmemesinden şikayetçi. Pek çok projesi var ama hep şirket bürokrasisine takılıyor. Zaman zaman "Acaba şu bilgi birikimimle küçük bir şirkete geçip, o şirketi havalara uçursam mı" diye düşünüyor ama cesaret edemiyor. Sonuçta şu andaki şirketi oldukça prestijli bir şirket, bırakıp gitmek ne kadar akıllıca olur, bilemiyor. C.A. gibi örnek çok.

Büyük denizde küçük balık olmak mı, yoksa küçük denizde büyük balık olmak mı? Birçoğumuzun hayali büyük plazalarda, takım elbiseli, iyi eğitimli insanların arasına kapağı atmak. Sonra '...'de çalışıyorum' demek de hoşumuza gidiyor. Oysa ki büyük şirketlerin de küçük şirketlerin de kendilerine göre artıları eksileri var. Bir kere büyük şirkette çalışıyorsanız kariyer, eğitim, yan haklar gibi avantajlarınız olacaktır ama diğer yandan topluluk içinde kaybolabilir, kendinizi gösteremeyebilir, gereksiz toplantılar ve bürokrasiden sıkılabilirsiniz. Büyük şirketler kendilerini bir okul olarak kabul ettiklerinden size daha az maaş verme ya da "istemezsen çeker gidersin" yaklaşımında olabilir.

Küçük şirkette çalışıyorsanız kendinizi gösterme şansınız daha fazla, farklı departmanlarda görev edinerek tecrübe kazanabilir, patronu etkileyebilirsiniz, kuralları yıkmak kolaydır ama diğer taraftan kariyer, eğitim imkanları kısıtlıdır.

Her büyük markayı kurumsal sanmayın
Tabii burada büyük şirketten kasıt kurumsal şirketler. Her büyük şirketi kurumsal şirket sanmamak gerek. Dışarıdan size büyük ve prestijli gelen bir şirketin içine girdiğinizde durumun hiç de beklediğiniz gibi olmadığını görebilirsiniz.

Manpower Türkiye Genel Müdürü Ebru Coş, böyle bir durumla karşılaşmamak için şu anda veya geçmişte o şirkette çalışanlarla konuşulmasını, bilgi alınmasını tavsiye ediyor. Coş, bir şirketin ismi ve namı çok iyi olsa dahi o çalışanın hangi yöneticiyle çalıştığının da son derece mühim olduğunun altını çiziyor: "Gerçekten iyi yönetilen ve başarılı olan büyük şirketlerin, bir çalışanın CV'sinde bulunması her zaman olumludur ve mülakatlara çağrılma aşamasında benzer konumdaki şirketler büyük şirketlerde deneyimi olan çalışanları tercih ederler ve şansları daha yüksek olabilir."

Kim daha çok maaş veriyor?

Büyük şirket mi, küçük şirket mi daha çok maaş verir diye bir genelleme yapmak zor ama genel olarak küçük şirketlerin imkanları haliyle daha kısıtlı. Şirket isminin prestijli ve tercih ediliyor olmasından istifade, işe girecek kişilere benzer pozisyonların piyasa ortalamasının altında ücret teklifleri verenler de oluyor. Oxygen Consultancy Genel Müdürü Dr. Tolga Bilgin, "Bu marka bilinirliği ücret tekliflerinde 1.000 - 2.000 TL arasında aşağı yönde bir farka yol açabiliyor" diyor. Ya da şirket kendini okul gibi görüp, yeni mezunları daha düşük ücrete işe başlatabiliyor.
Diğer taraftan büyük şirketler sağlık paketleri, eğitim imkanları, araba, emeklilik vs gibi yan haklar ile dikkat çekiyor.

Ebru Coş, "Türkiye'de büyük ve tanınmış şirketlerde çalışmak tercih ediliyor. Türk insanının güvenceyi seven bir yapısı var ve nerede çalıştıkları sorulduğunda herkes tarafından bilinen ve gıpta edilen şirketlerin ismini söylemekten hoşlanıyorlar. Bir yandan bu gelenekler devam ederken bir yandan da küçük ama çok yaratıcı olan pek çok şirketin hayata girdiğini gözlemliyoruz ve gençler bu şirketleri de takip ediyorlar. Türkiye'de büyük holdinglerde, firmalarda çalışmak prestijli görülür, şirketler de bunun bilincindedir ve bu nedenle bazı kurumlarda, 'biz sektörün en büyüğüyüz, beğenmezsen gidersin' tarzında yaklaşımlar olabiliyor" diyor.

Business Research Lab'ın yaptığı bir araştırmaya göre, 500 ya da daha fazla kişinin çalıştığı şirketlerde çalışan memnuniyet oranı 100 kişilik şirketlerdeki çalışan memnuniyeti oranından daha düşük çıkmış. Araştırmada, bu duruma büyük şirketlerde çalışanların kendilerini yönetime uzak hissetmesinin, daha az iş güvenliği gibi unsurların sebep olabileceğine değinilmiş.
Yıllarca çalıştığı şirkette CEO'sunu bir kez bile görmemiş pek çok çalışan olduğunu duyuyoruz. İnsanlar en tepe yöneticilerini göremeden o şirketten ayrılıyorlar. Çalışanına bu kadar uzak olan bir şirkette çalışanın kendisine değer verilmediğini düşünmesi, kalabalık içinde yok olup gittiği hissine kapılması çok doğal.

Mülakatta büyük küçük farkı

Küçük şirkette
- Muhtemelen şirketin sahibi tarafından mülakata alınacaksınız. Yine muhtemelen bu kişi mülakat yapma konusunda bir eğitime sahip olmayacaktır ve sizinle konuşmak için çok önemli bir işini bırakmış ya da ertelemiş olma ihtimali yüksektir.
- Şirketin kurucusu/sahibi ile mülakat yapmak bir velinin çocuğu ile konuşması gibidir. Kurucular çalışanlarının da şirketin geleceği hakkında onunla aynı tutkuyu paylaşmanızı ister.
- Organizasyondaki pek çok kişi işe alım konusunda karar vermek isteyebilir, bu durumda pek çok kişi ile görüşmeniz muhtemeldir.
- Neredeyse hiç birinde yeni gelenler için bir oryantasyon eğitimi vs yoktur, o nedenle yapacağınız iş hakkında bilgi sahibi olmanız, bir süpervizör olmaksızın o işi yapabileceğinizi göstermeniz gerekecektir.
- Bu işyerinde birçok göreviniz olabilir. Her göreve esneklik ve isteklilik göstermeniz çok önemli.
- Maaşınız için pazarlık yapabilirsiniz.
- Şirketin büyüklüğünden dolayı risklere karşı endişeleriniz olduğunu belli etmeyin ama tabii şirketin sağlamlığını araştırın.

Büyük şirkette
- Muhtemelen bu şirketteki ilk iş görüşmeniz insan kaynakları ve personel müdürlüğünden birisi ile olacaktır.
- İlk görüşmenizde çok standart, açık ve net sorularla karşılacaksınız. İlk görüşmede pozisyon için ödenen ücret ve yan haklara da değinilebilir. Eğer bu teknik bilgi gerektiren bir iş ise bu bilginizi gösterecek bir teste girmeniz beklenebilir.
- Ek olarak bir çok işyerinde uyuşturu testine tabii tutulabilirsiniz. İstatistiklere göre neredeyse Fortune 500'deki şirketlerin yarısı çalışanları için çeşitli uyuşturucu testleri uyguladı.
- Bir başvuru formu doldumanız istenebilir. Bu formu CV'nizde yazdığı şekliyle doldurun. Asla 'CV'ye bak yazmayın' bu sizin tembel olduğunuzu gösterir.
Kaynak:
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .


Küçük şirkette çalışmanın artı ve eksileri

Artıları
- Her işin ucundan tutmanız beklenir
- Başarılarınız çok daha kolay ödüllendirilir
- Fark edilme şansınız yüksektir. Arada kaybolup gitmezsiniz. Yeteneğinizi daha rahat gösterebilirsiniz
- İyi bir performans sergilerseniz yükselme şansınız yüksektir. Dürüst, çalışkan kişilerin değeri küçük şirketlerde çok daha hızlı fark edilir ve ödüllendirilir
- Büyük şirketlerde bırakın yöneticiye ulaşmayı, CEO'yu, patronu, diğer üst düzey yöneticileri bir kez bile görmeyen çalışan çokken sizin patrona ulaşmanız kolaydır
- Şirketin en tepe yöneticisini etkileme şansınız daha yüksektir
- Daha samimi bir ortam, daha az yapmacık insanlar bulursunuz
- Kuralları yıkmak mümkündür
- Daha esnek giyinebilirsiniz

Eksileri
- Kısıtlı eğitim, terfi ve kariyer imkanları
- Daha fazla işyükü: Göreviniz olmayan şeyler sizden istenebilir, bazen kullanıldığınızı hissedersiniz
- Şirket ekonomik dalgalanmalardan kolay etkilenebilir, işinizi kaybetme olasılığınız daha yüksektir
- Kadro az olduğundan izin almak, izinleri planlamak zordur
- Patronun, karısının, çocuğunun, akrabasının işleri de size kalabilir, karışanınız çok olabilir
- Patron ona minnet duymanızı bekler, sanki o size maaşınızı çalıştığınız için değil lütfen veriyormuş gibi
- Network'ün gelişmemesi, kısıtlı bir çevrede kalma riski yüksektir
- Patronun görüşlerine karşı çıkmazsınız
- Patron şirketleri değişimden hoşlanmaz, kendini geliştirme konusunda zorlanabilirsiniz.

Büyük şirkette çalışmanın artıları ve eksileri

Artıları
- Yatay ve dikey terfi olanaklarının fazlalığı
- Çok daha fazla iş seyahati ve resmi eğitim imkanı
- İş ortamının doğasından ötürü daha fazla öğrenme fırsatı mevcut
- Büyük şirkette çalışanlar daha donanımlı orta kademe yöneticilerle çalışma imkanı bulabilirler
- Kurallar, prosedürler zaten belirlenmiştir, o nedenle bir işe başlarken avantajlısınızdır
- Kariyer planları vardır; 1 yıl sonra, 5 yıl sonra kendinizi nerelerde görebileceğinizi iyi kötü bilirsiniz
- Farklı departmanlara transfer olur yeni deneyimler edinebilirsiniz
- İşi tanımı kurgulanmıştır, ne yapacağınız, görev ve sorumluluklarınız açık ve nettir
- Büyük bir firmada çalışmak CV'niz açısından da avantajdır, küçük şirketleri cezbeder
- Büyük projeleri yönetme fırsatınız vardır, hem deneyim edinir hem de kendinizi gösterirsiniz
- Yan haklar daha fazladır
- İnsanlara nerede çalıştığını söylediğinde bilirler, ki bu Türkiye'de önemlidir
- Çok daha fazla insanla çalışır, çevre edinirsiniz, network'ünüz gelişir
- Rahatça farklı bir ülkeye, şehre yerleşme ihtimaliniz vardır
- Daha farklı kültürlerle birlikte çalışma olanağı vardır
- Hiçbir şey yapmadan arada kaynar gidersiniz (bu bir artı mı eksi mi size bırakıyoruz)

Eksileri
- Büyük bir şirkette pek çok çalışandan yalnızca birisiniz
- Çoğu zaman bürokrasi işlerin hızlıca ve etkili bir şekilde yapılmasını engeller
- Sürekli iş arkadaşlarınızla, diğer departmanlarla rekabet halindesinizdir
- Ulaşılması beklenen hedefler, performans sistemleri yakanızı bırakmaz
- Bir sürü gereksiz toplantı yapılır
- Patrona ulaşmak çok zordur
- Etrafınızda hiç bir iş yapmadan yaşayıp gidenler görürsünüz
- Yahut da yağcılık veya ona buna saldırganlık yaparak kendilerine bir kariyer çizmeye çalışanlara rastlarsınız.


Yazan : Burcu Özçelik
Kaynak :
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
 
Cevap: Küçük Şirket mi Kurumsal Şirket mi?

Balığın boyu değişmez değişen sadece yüzdüğü denizdir. Bende kurumsal yerleri tercih ederim. En azından kimin ne iş yaptığı bellidir...
 
Cevap: Küçük Şirket mi Kurumsal Şirket mi?

Kesinlikle kurumsal şirket diyorum. Acemiliğin buram buram koktuğu, oluk oluk fışkırdığı küçük şirketlerden nefret ediyorum. Düzen, disiplin, kesinlik, silsile veya saygıdan herhangi biri vazgeçilmezleriniz arasında ise küçük şirketlerden uzak durunuz.
 
Cevap: Küçük Şirket mi Kurumsal Şirket mi?

Kurumsal yerde de bağlı olduğunuz yönetici önemlidir. Kurumsal yerde patron şirketine yakın bir yaklaşım da çıkabilir. Birlikte çalıştığınız kişiler çok önemli...
 
Cevap: Küçük Şirket mi Kurumsal Şirket mi?

@gokselkurtulus

Bence de kişiler önemlidir,bu yazı içeriği genel bir yargı olmakla beraber bana göre istisnai durumlar barındıran bir yazıdır.
Biraz otoriterlik iyidir.Çünkü öyle yöneticiler gördüm ki astına hemen hemen her gün bağıran,bağırmadığı takdirde işi yapmayan..:)
Tabii ben burada sürekli bağıran yönetici profilini kesinlikle desteklemediğimin altını çizmek istiyorum.
Alçakgönüllülük gerçek bir profesyonellik ister,momenti iyi ayarlamak gerekir.
 
Cevap: Küçük Şirket mi Kurumsal Şirket mi?

diyecektim ki, ilk mezunlar işin her açısını öğrenmesi kolay olur diye küçük şirkette başlasın sonra büyüğe geçerler. zaten genelde büyük kurumsal firmalar, başka bir kurumsal şirket kültürü almış insan istemez pek..ancak düşündüm de bu konu çevre mühendisliği açısından farketmez, nasılsa kurumsal bir şirket yok bu sektörde..

yoksa var mı?
 
Cevap: Küçük Şirket mi Kurumsal Şirket mi?

isg dalında çevre mühendisi çalıştıran var? Kurumsal şirketlerin çevre yönetim birimleri yok mu?
 
Cevap: Küçük Şirket mi Kurumsal Şirket mi?

@Berkan Tunçludemir

Dediğine uyan ben varım :) buraya girişimdeki en büyük etken önceki işimde herşeyi kendi başıma yapmış olmak (TAT da çalışmıştım ve tabi kurumsal değildi:) ) Ama ondan sonra kurumsalda insan bocalıyor ve açıkçası önceki serbestliğini özlüyor, her nekadar şartlar iyi olsada. Tabi şartlar iyi olunca da bırakıp eskiye dönemiyor... Böyle bi git gel durumu oluyo. Ama dediğim gibi yöneticiler çok önemli oluyor bu durumda, bir de şirket kurumsal olabilir ama Çevre Mühendisliği çok kurumsal bir şirkette bile ekstra iş yüklenecek bir pozisyon olarak görülebiliyor.
 
Cevap: Küçük Şirket mi Kurumsal Şirket mi?

bana türkiye'de gerçek manada kurumsal olan firmaları sayarmısınız. ardından da bu kurumsal kimliğe sahip olan firmalar içinden çevreyle ilgili olanları bakalım kaç firma varmış otoritel çevre firması.
 
Cevap: Küçük Şirket mi Kurumsal Şirket mi?

sektörün yüzde kaçını oluşturuyor bu firmalar? mevcut çevre mühendislerin yüzde kaçını istihtam edebiliyorlar?
 
Cevap: Küçük Şirket mi Kurumsal Şirket mi?

Bu her ülkede aynıdır. Herkesin bunlar kadar büyümesini yada herkesin büyük firmalarda çalışmasını istemek haksızlık olur. Yukarıda bahsettiğim her firmanın 10 şantiyesi olsa her birinde 1 çevre mühendisi çalışsa toplamda (şuan adı aklımıza gelmeyen firmalar ile) 500 'e yakın çevre mühendisi istihdamı olur. Toplamda 20 bin mezunu olan bir meslek içinde gayet iyi bir rakam.
 
Cevap: Küçük Şirket mi Kurumsal Şirket mi?

çmo'nun yayınladığı bir araştırma vardı yanlış hatırlamıyorsam dernek gibi sivil toplum örgütlerinde çalışan çevre mühendislerinin sayısı yaklaşık %2 gibi bir rakam ve sizin bu söylediğiniz rakam sektörde %2,5 gibi bir rakama tekabül eder ki çok küçük bir rakam bu bütünü düşündüğünüzde. ben kurumsalda ya da küçük firmada çalışılmalı çalışılmamalı şeklinde bir yorumum ya da düşüncem yok. benim dikkat etmeye çalıştığım nokta kendi sektörümüzle alakalı alanda çok fazla seçme şansımızın olmadığıdır. saydığınız firmalar kurumsal firmalardır ama şu konuya da dikkatinizi çekerim çevre firmaları içerisinde de ne kadar kurumsal firma var. saydığınız firmalar çevre kökenli firmalar ya da tamamen çevre sektörüyle ilgilenmiyorlar. biz onların içerisindeki bir departmanız. bu şekilde konuştuğumuz da dahi kurumsal şirket mi küçük şirket mi dediğimiz de %2,5 ta kalıyoruz. kurumsal yapıya sahip çevre firması dediğinizde bu rakam ne yazık ki iyice düşüyor.
 
Cevap: Küçük Şirket mi Kurumsal Şirket mi?

Kökeni kuruluş amacı çevre dediğinizde işler değişiyor. Kurumsal firma yok bildiğim kadarıyla. Bahsettiğimiz firmalar genellikle inşaat ağılıklı firmalar maalesef. Kurumsallık çevre firmalarına da yakın bir gelecekte görünmüyor bence..
 
Cevap: Küçük Şirket mi Kurumsal Şirket mi?

Eren Holdinge bağlı, Modern Karton ve Eren Kağıt kurumsal (nispeten de olsa) firmalar olarak sayılabilir. Geri dönüşüm ve atık toplama sektöründe kurumsallaşan firmalar artacaktır, özellikle de bünyelerine enerji yi kattıkları sürece...
 
Üst