• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

(Kum-Karbon-Zeolit) filtrasyon öncesi-sonrası

Pınar Esin

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
1 Nisan 2009
Merhabalar, filtrasyon ile ilgili görüşlerinizi bekliyorum.

Atıksuyu kimyasal ve biyolojik arıtmanın ardından filtrasyon sistemine sokuyoruz. Kum, karbon ve zeolit filtrelerden geçiyor. Vardiyada 1 kez olmak üzere her bir filtre günde 3 kez ters yıkama yapıyor. Sistem 3 aydır devrede, ancak ilk zamanlar %30 verimle çalışan filtrasyon ünitesi, bazı zamanlarda giriş suyundan daha kötü su çıkarıyor.

Filtrasyon girişi KOİ: 150 mg/lt, AKM: 40 mg/lt
Filtrasyon çıkışı KOİ:170, AKM: 50
Değerlerin yükselmesinin sebepleri neler olabilir?
 
Cevap: (Kum-Karbon-Zeolit) filtrasyon öncesi-sonrası

Filtrelerde fazla biriken katı maddelerin çıkış suyuna geçmesinden kaynaklanıyordur. Çıkış suyunuz gayet iyi gibi görünüyor, filtreleme yapmanızın sebebi nedir acaba?
 
Cevap: (Kum-Karbon-Zeolit) filtrasyon öncesi-sonrası

Her zaman bu değerleri yakalayamıyoruz. KOİ limitimiz 200 mg/lt. Bu aralar Trakya bölgesinde denetimler Ergene Havzası nedeni ile yoğunlaştı. Garantiye almak istiyoruz işimizi.
Biriken katı maddeleri ters yıkama ile gideriyoruz, ters yıkama sıklığını mı arttırmalıyız?
 
Cevap: (Kum-Karbon-Zeolit) filtrasyon öncesi-sonrası

Süreden kastım, ters yıkama periyoduydu. Filtreniz şu an ki ters yıkama periyodunuzda doygunluğa ulaşıp, içerisinde ki pislikleri tutamıyor olabilir. Siz geri yıkama işlemlerini daha sıklaştırırsanız durumu çözebilirsiniz.
 
Cevap: (Kum-Karbon-Zeolit) filtrasyon öncesi-sonrası

Selamlar,
Filtrasyon işleminden sonra KOİ değerinizin yükselmesi; filtre yatağında biyolojik olarak faaliyet gösteren mikroorganizmayapılarının gelişim gösterdiğine işarettir. Günde 3 kez filtreye su girişi var, filtre içerisinde sürekli bir akış yok. Bu durumun baş göstermesi genellikle karşılaşılan bir problemdir. Filtre yatağında biriken mikroorganizma ve etrafını saran askıda katılar, çözünmüş organik katılar ve kolloidler, filtrasyon işlemi sırasında koparak çıkış suyuna katılıyorlar. Bu sebeple KOİ değeriniz fitreden sonra artış gösteriyor.
Yapmanız gereken filtreyi klorlamaktır. Bu işlemi atıksu ile değil temiz su ile yapmalısınız. Bunlara ek olarak çıkış suyunuzun durumuna göre arada bir bu işlemi tekrarlamanızı tavsiye etmekteyim.
Kolay gelsin.
 
Cevap: (Kum-Karbon-Zeolit) filtrasyon öncesi-sonrası

arkadaslar benımde buna benzer bir problemim var. Limanda arıtma tesisi yaptık ancak karbon filtresinden çıkısta su çok kısa bir süre iyi çıkıyor. Karbonun bozulduğu söyleniyor bize acaba nedir nedendir fikri olan var mı? yada arıtma da yöntemı nedir ?
 
Cevap: (Kum-Karbon-Zeolit) filtrasyon öncesi-sonrası

Suyunuzun kirletici değerlerine uygun nitelikte ve yeterlilikte aktif karbon filtre sistemi dizayn edilip edilmediğini araştırın. Filtre geçiş hızı ve aktif karbon özellikleri cihazın performansını etkiler. Filtrenizi uzun süredir kullanıyorsanız aktif karbon,ters yıkama yapıyor olsanız dahi verimli çalışmayacaktır. Ama anladığım kadarıyla tesisi kısa süre önce devreye aldınız. Bu durumda aktif karbonu yenilemeniz de bir şey ifade etmeyecektir. Dizaynda ya da işletmede problem var gibi görünüyor. Böyle bir deneyimim oldu. Filtre geçiş hızını azaltmak çıkış suyumu iyileştirmişti benim.
 
Üst