• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Küresel ısınma

@CMNet Okuru


How can we deal with Global Warming?Explain. ( Küresel ısınmanın üstesinden nasıl gelebiliriz? Açıklayınız.)
Sorum bu :) Çok genel bir soru olduğu için önce ilgilenen bir arkadaş bulmak istedim :) Akademik bilgisine ihtiyacım var.
 
ABD'de Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi tarafından desteklenen Scripps Denizbilim Enstitüsü'nün araştırmasına göre, küresel ısınmanın 15 yıldır durduğu ve buna Pasifik Okyanusu'nun soğuyan sularının neden olmuş olabileceği açıklandı. Nature dergisinde yayımlanan araştırmada, dünyanın en büyük okyanus dolaşım sistemi olan Pasifik Döngüsü sayesinde, Pasifik'in doğusundaki tropik bölgelerdeki suların 15 yıldır daha soğuk olduğu belirtildi. Bölgede son yıllardaki fırtınalar dünyada sıcaklığı etkilerken, küresel ısınma sonucu beklenen iklim değişiklikleri de yavaşladı. Pasifik Döngüsü'nün birkaç yıl daha soğuma evresinde olması bekleniyor.

Sabah
 
Küresel ısınmanın uzun bir süre durma ihtimali zayıf bana göre. Çünkü küresel ısınma denen şey; CO2 ve diğer gazların(metan ,su buharı vd.) atmosferin alt tabakasında birikmesinden dolayı hapsolan güneş ışınlarının dışarıya çıkamaması sonucu içerideki sıcaklık artışıdır. Küresel ısınmanın azalması için CO2 ve diğer gazların alış-veriş dengesini ayarlamak gerekmektedir. Yani sera gazı etkisinin azaltılması gerekir. Gelişen teknoloji şu an buna izin vermiyor ne yazık ki, durmadan üretim ve tüketim içerisindeyiz. Üretirken ayrı kirletiyoruz, tüketirken ayrı ! Buna paralel olarak geri döngü için pek birşey yaptığımız da söylenemez. Örnek olarak; 4 kişilik bir ailenin normal tüketimi sonucu yılda doğaya verdiği CO2 miktarı ortalama 7000 ton civarındadır. Bunun giderimi için yılda dikmesi gereken ağaç sayısı ise 11 civarındadır. Çoğu insan bu gerekliliği yerine getirmiyor. Önemli olan dengeleri sağlamak, bilinçlenmek ve bilinçlendirmektir... Tabi dünyadaki diğer insanlarında senle aynı yöne bakması gerek ...
 
BM'nin küresel iklim değişikliği raporuna göre buzullar yüzde 60 arttı.

Küresel soğuma başladı. İngiliz BBC yayın kuruluşunun duyurduğu Birleşmiş Milletler'in son iklim değişikliği raporuna göre son bir yılda Kuzey Kutbu'ndaki buzullar Avrupa kıtasının yarısı büyüklüğünde çoğaldı. Uzmanlar 2007'de başlayan küresel ısınmanın artık sona erdiğini, bunun yerine 2050'ye kadar sürecek bir küresel soğuma sürecinin başladığını söyledi. Bu yaz Pasifik ve Atlantik okyanusları arasındaki boğazı kullanarak denize açılmak isteyen onlarca yat ve transatlantik bu beklenmedik buzlanma yüzünden yolculuklarını iptal etti.

Sabah
 
bu kitapta küresel ısınma ile iglili çok detaylı bilgi ve çözüm önerileri bulabilrisiniz. bizzat okumuşumdur. tavsiye ederim :)


Dünyanın Durumu 2009 – Isınmakta Olan Bir Dünyaya Bakış

2009b.jpgİş Bankası Kültür Yayınları – TEMA Vakfı Yayınları

Yazar: Worldwatch Enstitüsü Uzmanları

Çeviri: Ayşe Başçı

Türü: Bilimsel

1.Basım Haziran 2009, Basım adedi: 2000

406 s., 17 x 25 cm

ISBN: 978-9944-88-707-6






Worldwatch Enstitüsü her yıl Dünyanın Durumu adını taşıyan raporlar yayınlar. Bu raporlarda gezegenimizin fiziksel durumuna, doğal kaynaklarımıza, ekolojik sistemlere ve doğaya etki ettiği oranda insan sistemlerine dair en güncel ve anlamlı bilgi birikimine yer verilir.

Bu raporların 2009 yılına ait olanı Dünyanın Durumu 2009: Isınmakta Olan Bir Dünyaya Bakış yine aynı özenle küresel ısınma ve iklim değişimi konusuna odaklanıyor. Sera gazlarının salımını azaltarak iklim değişiminin en kötü ve en derin etkilerinin önüne geçmeyi hedefleyen faaliyetlere ilişkin bilgi veriyor.

2009, dünyanın iklimi için çok önemli bir yıl. Bilim insanlarına göre felaketlere neden olabilecek ani iklim değişimlerini önlemek üzere, sera gazlarının salımdaki artışını durdurmak için sadece birkaç yılımız kaldı. Nitekim Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Kimoon iklim değişimini, “çağımızın tayin edici sorunu” olarak tanımladı.

Elinizdeki kitap, bu tayin edici sorunun yani dünyanın atmosferi ile oynadığımız oyunun uzun süreli derin etkilerini bir kez daha gözler önüne seriyor. Dünyamızı tehdit eden bu büyük sorunun en güncel durumunu ve insanlığın geliştirdiği olası çözümleri en anlaşılır biçimde anlatıyor.
 
Küresel ısınma diye bir şey yok, tamamen hikaye. Artan doğa olaylarının sebebini buna bağlayacaklar işte. Medya öyle buyurduğu sürece, bugünlerde olmayan bir "küresel ısınma", yaşamayan bir "terörist" yaratmak çok kolay.
 
@Stauffenberg
bu düşüncenizi, iddianızı destekleyen herhangi bir tez, bilimsel bir çalışma varmıdır? yani küresel ısınma diye bir şey olmadığı iddiasını neye dayanarak söylüyorsunuz?
 
Aslına bakarsanız dünya varolduğundan beri döngüzel olarak küresel ısınma ve küresel soğuma olayları meydana gelmektedir. Sanayi devriminden sonra doğal olarak gerçekleşen karbon salımına insanoğlunun neden olduğu salınım da eklenince küresel ısınma süreci hızlanmıştır. Aslında bilim insanlarının tehlikedeyiz sinyallerini vermesinin nedeni küresel ısınma değil, bu ısınmayı insanoğlunun hızlandırmasıdır.

Durumun ne kadar vahim olduğu konusunda tartışılabilir ancak atmosferdeki dengesizlikler sanırım bu durumun çok da yanlış bir tespit olmadığını gösteriyor.
 
@Göksel Kurtuluş

küresel ısınmanın neden oluştuğu, azaltmak için ne yapabilriz v.s v.s gibi küresel ısınma ile ilgili sayfalarca şeyler yazabilriz.
ancak Stauffenberg nickli arkdaşımız çok ciddi bir iddiada bulundu. zira yıllardır bu konuyla ilgili yayımlanan makakeler yapılan çalışmalr küresel ısınmanın azaltılması ile ilgili yapılan uluslararası toplantılar antlaşmalar (kyoto gibi) bilimsel verileri çürütecek bir iddiada bulundu. bence bu konu üzerinde yoğunlaşmak lazım :)
 
@Adem Taş
Aramızda bir tartışma başlatmak yerine bilimsel verileri sunarak, insanlara savımızı anlatırsak herkes için ve forumun misyonu adına daha faydalı olacaktır.
 
@Göksel Kurtuluş
bende o kanaatteyim. tartışma başlatmak gibi bir niyetim yok zaten tartışma yaratacak bir üslüpla birşey yazmadım. bu yüzden Stauffenberg'e bunu destekleyecek bir iddianız varmı diye sordum.
 
@Adem Taş

Ben artan doğa olaylarının sebeplerini buna bağlayacaklar dedim ki, bu böyle zaten. :) Dünya şekilden şekile girer, küresel ısınma diye isim takarlar. Bugüne kadar İskandinav ülkelerindeki mevsim normalleri hiç değişmedi, hep aynı. Afrika'da mevsim normalleri hiç değişmedi, hep aynı. Okyanusun ortasında kalan kıtalar yıllardır kasırgalarla iç içedir, hep aynı. Tropikal ülkeler de hiç değişmedi, hep aynı. Genelde kutuplardaki erime fonksiyonundan ve bunaltıcı mevsimlerden baz alınır hep. Bu baz alınanlar da ne kadar doğru, bilmiyorum. Neticede literatürdeki stabil kaynaklar ve medya küresel ısınma diye bir çok şey anlatıyor. Tabii bu söylediklerimin tam aksine yanılabilirim.
 
Bazen medya haberleri tamamen yanlış gibi görünebiliyor. iklimi yalanlayan coğrafik efsaneler var, bu konuyu fosil yakıtlara, petrole sahip olmak isteyenlerin ortaya attığını düşünenler var. Ancak ortada bir problem olduğu kesin.

Bununla ilgili olarak Reality Drop: Doğruyu Yayın, yalanlamayı reddedin diyen bir web sitesi var ve iklim değişikliği hakkında çok ayrıntılı çalışmalara yer vermiş.
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .


Bu web sitesinde, iklim değişikliği ve küresel ısınma mevzuları içinde bahsedilen konulardan hangilerinin gerçekten doğru olabileceğinden ve hangilerinin yanlış olabileceğinden ve ne sebeple yanlış bir bilginin yayılmaya çalışıldığından bahsediliyor.

Öte yandan BBC'nin haberlerinde de yer aldı, 2012 yılı, 1880'den beri gelmiş geçmiş en sıcak 10 yıl içersinde yer aldı.

kaynak :
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .


benim fikrime göre, bir iklim değişikliği söz konusu ki bu olağan bir şey de olabilir, tehlike tehditi de olabilir. ancak yeryüzünde, tarih boyunca, çeşitli doğal olaylar meydana gelmiş, göktaşı çarpmış dinazorlar yok olmuş, kıtalar hareket etmiş, yeryüzü şekillenmiştir. insan faaliyetleri sonucunda ya da değil bir şeyler yine değişiyor. ancak problem şu ki iklim değişikliği, küresel ısınma konuları üzerinden çeşitli çıkar amacı güden bir çok yanlış bilgi yayıldığı da bir gerçek. bu konunun birilerinin işine yaradığını inkar edemeyiz. konu bu nedenle popüler bence. öte yandan britanya adasının sular altında kalma ihtimali var. bu nedenle ingilizler korkuyor ( :D ) sanırım ki sürekli ''save artic'' konusu üzerinden konferanslar sempozyumlar düzenleniyor.

kısacası tartışmalı bir konu, herkesin değişik yaklaşımları var.
 
@aysegul86 siteyi epey inceledim güzel ve ayrıntı verilmiş ama daha detaylı incelemek gerekiyor artık uygun bir zamanda fırsatım olursa detaylıca incelerim severim ben böyle şeyleri özellikle uzay bilimlerini. Bazı kısımlara gözattım ama sanıyorum genelde kutuplar ön planda. Yalnız şunu da eklemek isterim. Britanya adası, ben kendimi bildim bileli bu tehlikede ve insanları da bu korkuyla yaşıyor. Amerika kıtası ve Japonya da öyle mesela. Japonlar pek önemsemiyor ve korkmuyor acayip önlem alıyorlar ama İngiliz ve ABD'liler için aynısını söylemek zor. En son oralarda bir şeyler olmuştu ama kısa sürdü. Şimdi Britanya adası sular altında kalırsa, Avrupa'nın bir çok yeri sular altında kalabilir. İspanya, Fransa ki özellikle Fransa buna çok yakın ama anlamadığım bir şey var ki, o da İskandinav ülkeleri ve Rusya'nın iklim ve sıcaklık konusunda yıllardır hiç değişmedikleri. Keza Afrika da öyle. Hatta Kanada bile öyle. Buralarda ne bir tehlike var ne de korku var. Gerçi Afrika'nın bazı yerleri bu doğa olaylarından çok etkileniyormuş ne kadar doğru bilmiyorum ama öyleymiş ya bunu söyleyen de belgeseller sanırım. Aslında bunu medya üzerinden değil de araştırmacıların üzerinden takip etmek daha iyi tıpkı o sitedeki gibi. Hani bir araştırmacı, Britanya'yı konu olarak ele alıp işliyorsa, incelemeye değer diye düşünüyorum güzel ve sağlıklı bilgi için :) Az önce Wikipedia ansiklopedisine baktım ama orada da hep aynı şeyler var.
 
Üst