• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Kurutulmuş tehlikeli arıtma çamuru bertrafı

İbrahim Şehit

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
30 Temmuz 2011
Merhabalar Sayın Arkadaşlar,

Benim buradaki sorum, tesisimizde prosesten kaynaklanan atık ısım var ve bunun ile arıtma tesisinden çıkan Tehlikeli arıtma çamurunu kurutup miktarını azaltmak için kurutmak istiyorum. Kurutma işleminden sonra KM oranı 90-95 civarında olacak, ben bu kurumuş çamuru bertaraf ettirirken yine bertaraf ücreti verirmiyim? verirsem ortalama sizlerin bildiği bir fiyat varmıdır? Sonuçta çimento fabrikaları hammadde olarak kullanabiliyor bunları diye biliyorum. Veya başka sizlerin önerebileceğiniz uygulama da olan ekonomik yöntemler nelerdir?
Şimdiden verdiğiniz cevaplar için Teşekkür Ederim.


Saygılarımla.
 
İbrahim Bey Merhaba,
Öncelikle çamurunuza bir analiz yaptırmanız gereklidir,
bunun fiyatı da 3500TL- 4000 Tl arasındadır,
bu analiz sonucu kuru çamurunuzun tehlikeli yada tehlikesiz sınıfına sokulur,
eğer tehlikesiz çıkarsa belediyelere düzenli depolama için gönderebilirsiniz yada çimento fabrikalarına ama bunun bir ücreti olacağı kesindir, eğer çamurunuz tehlikeli ise lisanslı bertaraf tesisine göndermeniz gerekmektedir,
fakat burada çamurun miktarı çok önemlidir,

Bu bilgiyi benimle paylaşabilirseniz daha farklı yardımcı olmaya çalışırım,
Saygılarımla.
Bana bu numaran ulaşabilirsiniz, 0530 763 49 30
İyi çalışmalar.
 
@İbrahim Şehit

Merhaba İbrahim Bey,

Kurutulmuş çamurunuzun lisanslı tesislerde değerlendirilmesi sonucu çok farklı fiyatlar almanız mümkün. Çamurunuzun kurutulmuş halinin Çimento tesislerinde hammadde olarak değerlendirilebilmesi için Tübitak'ta yaptıracağınız Ek3B testinin sonucunda tehlikesiz atık çıkması durumunda Çimento tesisleri bu atığı alternatif hammadde olarak değerlendirebilirler. Bu test haricinde herhangi bir çimento tesisi ek3b testi ya da bakanlık tarafından bildirilen tehlikesiz olduğuna dair görüş yazısı olmadan alternatif hammadde olarak değerlendirmeleri yasal olarak mümkün değil.

Bunun haricinde Çimento tesisleri kurutulmuş çamurunuzu ek yakıt olarak değerlendirme imkanı da mevcut. Bu durumda kurutulmuş çamurunuzun çimento tesislerinince fiyatlandırılması çimento tesislerinin prosesleri ve birazda firma politakalarına göre değişkenlik gösterebilir. Çamurunuzun kalorifik değerine göre ücretlendirme değişkenlik gösterebilir.

İkinci bir alternatif olarak Atıkların düzenli depolanmasına ilişkin yönetmelikte yer alan ek2 kriterlerini bakanlık tarafından akredite edilmiş bir laboratuarda test ettirip çıkan sonuca göre 1., 2. ya da 3. sınıf depolama sahalarına gönderebilirsiniz. Çıkan analiz sonucu limit değerlerinde üstüne çıkarsa, üste çıkan değerlerin bazıları için X3 limitini baz alarak bakanlıktan depolanmasıyla ilgili olarak görüş sormak gerekecektir. Ancak sahada yaşadığım tecrübelerime göre bazı durumlarda il çevre ek2 testine gönderilmek üzere numuneyi kendileri almak istiyor. Bu konuyu gönderim yapmadan önce güvenli tarafta kalmak adına il çevre ile görüşebilirsiniz. Zira iki kere test yaptırmak durumunda kalabilirsiniz. Test sonucuna göre çıkan sınıflandırmada da depolama sahalarının ücretleri değişkenlik gösterebilir.


Saygılarımla,

Oğuz DEDEHAYIR
 
Kağan Bey,

Esasen net olarak emin değilim, bu gün dışarıda olduğum içinde yönetmelikleri tekrar gözden geçiremedim. Bu konuyla ilgili atladığım veya eksik söylediğim bir durum olursa diğer arkadaşların da yardımcı olmasını rica ederim.

Bu testi yaptırdıktan sonra prosesinizde majör değişiklikler olmadığı, Atıkların düzenli depolanması ile ilgili yeni bir yönetmelik veya mevcut yönetmelik maddelerinde EK2'ye ait değişiklikler olmadığı sürece değiştirmeye ihtiyacınız yok ancak yasal bir süre var mıdır? inanın çok net bir süre ben hatırlamıyorum.

Saygılarımla

Oğuz DEDEHAYIR
 
Düzenli Depolamaya Gönderilecekse,Ek-2 analizi yılda 1 defa yapılmalıdır.
Atıkların Düzenli Depolanmasına İlişkin Y. Madde -21
''2) İşletmeci, yılda asgari bir kez olmak kaydı ile temel özelliklerinin tanımlanması ve nitelendirilmesi için yapılan testler sonucunda belirlenen sıklık ve kapsam dâhilinde uygunluk testinin yürütülmesini sağlar. Test sonuçlarına ilişkin kayıtları, en az beş yıl boyunca muhafaza eder.''
 
Üst