• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Kütle Denge İşlemleri

Cengiz İNCE

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
9 Ocak 2020
Şehir
Trabzon
Firma
KARÇEV Çevre Yönetim ve Arıtım Tek. San. Müh. Müş. Hiz. Maden. İnş. Tic. Ltd. Şti.
Merhabalar;

Tehlikesiz atık geri kazanım konusunda izin lisansı olan firmam, boru ve poşet üretiyor. Dışarıdan faturasız malzeme aldı ve elinde 10 tona yakın atık stoğu bulunuyor. Kütle denge işlemlerini nasıl yapmam gerekiyor ? Elimde fatura yok. Atık kabul kısmında sahipsiz atıklara girip atığı kabul ediyorum yalnız kütle denge işlemlerinde kabul ettiğim atığın kodunu göremiyorum. Gelen tehlikesiz atık kabulüne girince de, üretici tesisim belli olmadığı için o kısmı boş bırakıp yüklü miktarda atığı girsem ileride sorun yaşar mıyım ?
 
Cengiz İNCEBence en sağlıklısı aldığınız faturasız atıklara bir yerden fatura kestirmenizi tavsiye ederim. Hiç sahipsiz atık kabulü yapmadığım için kütle dengede nasıl çıkar çıkmaz bilgim yok. Bundan dolayı fatura kestirme imkanınız var ise fatura kestirin yoksa kütle dengeyi düzeltmeniz baya kafanızı yorabilir.
 
Öyle olursa geçmişe dönük fatura kesilmesi gerekiyor. 2019 yılı temmuz ayından itibaren durum bu halde. Diğer bir sorun geçmişe dönük fatura kesebilirler mi ? Geçmişe dönük fatura kesti diyelim o faturaya dair kendisi de tesisten geçmişe dönük çıkış yapıldı diye gösterebilir mi ?
 
Geçmişe dönük fatura kesilemez ki helede 2019 yılı için hiç kesilemez. Muhasebeciler 2019 yılı hesaplarını kapatmıştır. Faturayı güncel tarihe kesecekler ve sadece fatura üzerinde çıkış görünecek. Faturayı kesen sistemden çıkışını, faturayı alanda(yani siz) sistemden giriş göstereceksiniz ve kütle dengenizde faturasız girişlerin dengesini sağlayacaksınız.
Bundan sonrada faturasız atık almamaya/aldırmamaya çalışmanızı tavsiye ederim. İlerleyen zamanlarda geçmişe dönük işlemlerin/düzeltmelerin yapılaması zor olabiliyor.
[automerge]1581666791[/automerge]
Yada aklıma gelmişten faturasız aldığınız malların faturasız ürün satışını yapmalısınız(ki buda baya zor olur) anca sistem öyle rayına oturabilir.
Ama yukarıdaki bahsettiğiniz sahipsiz atık girişinden girip sistemde düzeltme yapılabilirmi bunun hakkında diğer arkadaşlarında görüşünü almakta fayda var, dediğim gibi sahipsiz atık girişi hiç yapmadım kütle dengeye etkisi nasıldır hiç bir bilgim yok.
 
Sadece gelen tehlikesiz atık kısmına girsem. Üretici tesisim olmadığı için o kısmı boş bıraksam, geçmişe dönükte elimizde bulunsun diye firmaya makbuz kestirsem ileride sorun yaşar mıyım ?
 
Yanlış yorumda bulunmamak için şunu belirteyim mesajınızdan anladığım sadece girişini yapayım kütle dengede işlemesem nolur gibi bir cümle anladım. Eğer doğru anladıysam yorumum aşağıda, yanlış anladıysam kusuruma bakmayın :)
Faturasız aldığınız ürünleri gelen tehlikesiz atık kısmına girerseniz ve kütle dengede işleyip ürün veya atık olarak çıkışını yapmazsanız gelen tehlikesiz atık kısmına girdiğiniz atık miktarı kadar tesisinizde atık stoğu görünecektir(Motat sisteminde). Olduki bir denetim esnasında stoktaki atık miktarlarınıza baktıklarında o stoğu gösterebilecek kadar atığınız oluyor mu?/olacak mı?
 
Merhaba, Oğuzhan üstadımın dediği gibi geçmişe dönük olarak fatura kesilmesi sıkıntı yaratabilir. Muhasebe Biri mi kdv beyanı verdiği için geçmişe dönük olarak kesilecek faturada maliye cezai işlem uygulayabilir. Keşke atık alımı sorasında fatura veya atık alındı makbuzu kesişebilseydiniz. Benim şahsi fikrim; o atığı beyan yapmamaniz gerekir.
 
geriye dönük irsaliye kestir. 3-4 irsaliye. sonra atık aldığım kişi tanıdıktı parça parça fatura kesmemek yerine hepsi bitince 1 fatura kesti gibi bi yol izleyebilirsin. tabi bu sadece fikir.
 
2019 yılı ortasına geçmişe dönük irsaliye kesilmeside sıkıntı Olgaç beyin dediği gibi irsaliyelerinde sıraları olduğundan sıkıntı çıkarabilir.
 
doğru , benımkı sadece fikir.Aa irsaliyeye cok takılmıyorlar. bilmiyorum belki şehirden şehire değişebilir. en fazla irsaliye iptali keser. benımki fikir risk alır uyar uymaz bişe diyemem :)
 
Oğuzhan üstadım, en iyisi kendince atık alındı makbuzu düzenleyerek giriş yapmak ve karşı tarafa imzalattırmak. 10 ton az bir miktar değil.
 
@Olgaç Sürmelihindi atık alındı makbuzu düzenlesede işin içinden zor çıkılır ki, şöyle bir durum var. Firma 2019 ortasının herhangi bir ayında aldığı faturalı ve faturasız malların toplam miktarı kadar geri kazanıp(kütle dengede) ve daha sonrasında faturalı ürün(aldığı faturalı ve faturasız atık miktarı kadar) sattıysa (poşet veya boru olarak) kütle denge sisteminde düzeltme yapılması zor olur.
Yani sistemde az atık alıp çok ürün satamaz, elinde stok gösterecek kadar atık varsa sıkıntı olmaz ama bu zamana kadar aldığını işleyip sattıysa o 10 ton mal kütle dengede illa bir yerde (-) kilogram olarak karşınıza çıkar.
 
Atıkları; sahipsiz gelen atık olarak kabul ettiğimde atık stoğumda görünmüyor, görünmediği için kütle dengeye sokamıyorum. Gelen tehlikesiz atık olarak giriş yapacağım ve malesef üretici firma kısmını boş bırakacağım tek çözüm bu ilerde bununla ilgili bakanlık ya da çevre ile alakalı bir sorun yaşar mıyım ? ya da yaşayan arkadaşlar oldu mu ?
 
Bakanlık atığınızı aldığınız yeri göremezse veya denetimde istediğinde beyan edemezseniz sıkıntı yaşayabilirsiniz.
Gelen tehlikesiz atık girişinden açıklama kısmına ne yazarsanız sizi kurtarır onuda bilemedim. Yani sokak satıcısından alındı yazsanız ileride başınız ağrırmı bilemiyorum.
Keşke faturasız giriş yapılmasaydı veya tespiti çok önceden olsaydı.
 
Merhaba @Cengiz İNCE
Şahsi fikrimi paylaşmak istiyorum, atık girişi yapıp firma ismini boş bırakmanız daha çok dikkat çekecektir çünkü sistem üzerinden kontrol ediyorlar evraksal kontrole takılmamanız bir ihtimal ama sisteme boş kayıt yapmak daha riskli olacaktır ?? Atık alınan firmaya evrak düzenleyip veya böyle bir evrağı temin edecek firma bulmanız daha kolay olur diye düşünüyorum, bedelsizdir fatura edilmeyecektir notu eklenebilir belki dosyanızda bahsi geçen atık üreticisinin evrağı onca evrak arasından belki denk gelmez ama sistemde boş bırakılmış bir giriş karşınıza çıkabilir böyle bir çözüm aramak zorunda kalmasaydınız keşke konu hakkında sadece fikir paylaşabiliyorum daha önce böyle bir yaptırımla karşılaşan meslektaşım olmadı tehlikesiz atıkta ambalaj atıkları kadar irdelemiyorlar diye biliyorum
 
Cengiz İNCEŞahsi fikrim; Sistem üzerinden 10 ton malzemenizi belirtmemeniz yönünde. Olası bir denetimde bu tonajın evrağını görmek isteyebilirler. Bu malzemenize istinaden bedelsiz fatura kestirmeniz tesisinizde bulunan malzemenizi resmileştirecektir. Ne şekilde olacağını bilmiyorum fakat ya elinizdeki malzemenizi bir şekilde resmileştirerek sisteme girmeli, ya da hiç yokmuş gibi davranmalısınız.
 
Faturası olmadığı için tesisinizdeki malzemenin ne zaman tesisinize giriş yaptığı konusunda geçmişe dönük işlem yaptırmaya takılmayın bu gereksiz ve zaten 2019 için mümkün de gözükmüyor. Önemli olan şuan var olan malzemenin şu andan itibaren resmileşmesi ya da yoksayılması.
 
Sistem üzerinde sahipsiz gelen atık butonu var. Bakanlık ile görüştüm sahipsiz gelen atıklar, il müdürlüğü tarafından onaylanıp işlem yapılabiliyormuş. Şimdi İl müdürlüğü ile görüşüp onaylatmaya çalışacağım. Sahipsiz gelen atıklarım, atık stoğuna düşecek ve bende kütle denge formlarını doldurabileceğim. Başkada aklıma bir şey gelmiyor.
[automerge]1581920415[/automerge]
Görüşleriniz, ilginiz, alakanız için hepinize teşekkür ediyorum.
 
Cengiz bey merhaba, benim şahsi fikrim sahipsiz atık kısmından girilmemesi gerekir. Sonuçta atığı aldığınız yer belli. Tasvip etmemekle beraber atık alındı makbuzu düzenleyerek işinizi çözebilirsiniz. Sahipsiz atık kısmından girdiğiniz bilgileri ilerde başka bir memur kontrol etmek amacıyla geldiğinde sıkıntı çıkartabilir. İl çevreye durumu uygun bir dille anlatmanızı tavsiye ederim.
 
Üst