• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Kütle Denge İşlemleri

Cengiz İNCE

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
9 Ocak 2020
Şehir
Trabzon
Firma
KARÇEV Çevre Yönetim ve Arıtım Tek. San. Müh. Müş. Hiz. Maden. İnş. Tic. Ltd. Şti.
Merhabalar;

Tehlikesiz atık geri kazanım konusunda izin lisansı olan firmam, boru ve poşet üretiyor. Dışarıdan faturasız malzeme aldı ve elinde 10 tona yakın atık stoğu bulunuyor. Kütle denge işlemlerini nasıl yapmam gerekiyor ? Elimde fatura yok. Atık kabul kısmında sahipsiz atıklara girip atığı kabul ediyorum yalnız kütle denge işlemlerinde kabul ettiğim atığın kodunu göremiyorum. Gelen tehlikesiz atık kabulüne girince de, üretici tesisim belli olmadığı için o kısmı boş bırakıp yüklü miktarda atığı girsem ileride sorun yaşar mıyım ?
 
olgaç bey merhaba , kütle dengesi içi yapmış olduğunuz video izleyorum yalnız kafama takılan bır kısım var ben tat da çalışıyorum , atık yönetim uygulamsında gelen atık kısmına atıyorum 100 kg karısık atık kabul edıldı. R12 prosesinde ayrıştırma yapılıyorum 80 kg kağıt 20 kg plastik diye ,bir önceki aydan kalan stok mıktarını ben ekleyecem mı yoksa sistem kendısımı devrediyor bu durum belırtılmemış eklemem gereklı ise hangi aşamada nasıl eklenıcek
 
Eren bey merhaba, videomuz da stok ile ilgili bilgi verdik. Siz gelen karışık atığı ayırdıktan sonra çıkan atıkları da giriyorsunuz ve stoğu sizin girmenize gerek yok. Sistem fire ve stoğu otomatik olarak giriyor. Bir önceki ayın stoğunu sizin eklemenize gerek yok ama hesap yaparken o stoğu mutlaka katarak yapın. Zaten kütle denge onayında gelen, çıkan ve devreden olarak görebilirsiniz.
 
Merhaba,
Hurda Metal İşleme tesisimiz var (r4) firmama gelen atıkları atık kabul işlemlerinden tek tek işliyorum sonrasında,kütle denge işlemleri proses eklemeden yeni proses ekleyerek r4 kaydında ilerliyorum,yalnız burda girdi atıklar belli 160117,120101 mesela ancak bu atıkları proses çıktısında nasıl göstereceğim ? yada aynı sayfa üzerinden yan ürünler kısmında 3001-3003 kodlu yan ürünümü de göstermem mi gereklidir ? yani tesisten o ay içinde satışı yapılan atık miktarını nereye işlemem gerekli bunu önce netleştirmek isterim.Daha sonra,yada bu satışını yaptığım tesise gelen ve işlenen atıkları 160117,120101 kodlu atık gönderim işlemlerinden mi işlemem yada ürün gönderim işlemlerinden işleyerek 3001-3003 kodlu ürün olarak mı tesis çıkışını gerçekleştirmem gerekli,çözümleyemedim açıkcası.
Tesisin Türkiyede lisanslı hurda metal/öta işleme lisansı var aynı zmaanda yurtdşında da şubesi var oraya da atıklar gönderiliyor yada ordan atık geliyor ve Türkiye tesisinde işleniyor.dolayısıyla bu atık satışları hem firmaın kendisine yurtdışı şubesine hemde başka firmalara gerçekleştirilmektedir.Konuyla ilgili desteğinizi rica ediyorum.
 
Olgaç bey ,
teşekkürler yönlendirme için ancak bir sorum var,benim tesise giren işlenen ürünüm diyelim ki 20 01 40 dediğiniz gibi fakat tesisten işlenip sonrasında satışı gerçekleşen ürün değil yine 20 01 40 kodlu atığım şimdi bu noktada ben atık gönderim işlemlerinden tehlikesiz atık çıkışından mı bu çıkışları göstereceğim ?
 
R4 yaptığınızda atık olarak çıkış yapamazsınız.Tanımlı ürününüze dönüştürüp ürünler kısmından çıkış yapmalısınız. Atık olarak çıkış yapabilmeniz için geri kazanımcı değil tat olmanız gerekir.Tat olarak sadece atığa R12 ile proses yapmanız gerekir. Ya da işleyemediğiniz bir atık olması gerekir. Mesela 200140 atık aldınız ve bunu r4 ile geri kazanabiliyorsunuz ama içinden 200139 çıktı bunu işleyemiyorsunuz. 200140 ı ürün yapacaksınız 200139 u da atık olarak çıkacaksınız. Farklı bir deneyimi olan varsa paylaşabilir.
 
@mavi_pelerin pınar üstadın dediği doğru. Siz tehlikesiz atığı alıp hiç bir işlem yapmadan başka bir tat veya geri kazanım firmasına gönderiyorsanız giden tehlikesiz atık sekmesinden çıkış yapmanız gerekir.
 
Şöyle tesise giren atığım işleniyor sonrasında tesisten aynı atık kodları çıkışı sağlanıyor. Tesisin yurtdışındaki şubesine aynı koddan atık çıkışı/satışı şeklinde gerçekleşiyor.Bu durumda da mı tehlikesiz atık sekmesinden çıkış göstereceğim yada ürün gönderim işlemlerinden mi çıkış sağlayacağım ?
 
@mavi_pelerin İşlenip gönderiliyorsa atık değildir artık üründür. Ama illa da atık olarak çıkış yapacaksanız depolar arası sevk etmeniz gerekir. bunun için de tat belgesi olması gerekiyor diye düşünmekteyim.Ama yurtdışı işleri nasıl oluyor tat belgesi olmadan izin veriyorlar mı bilemiyourm?
 
Üst