• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Kuyu suyu analizleri

Y.Yıldırım

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
18 Temmuz 2012
Atık barajımız için açılan kuyulardan numune alıp SKKY tablo 1'e göre analiz yaptırıyorduk. Yalnız tablo 1 kaldırılmış. Analizimizi hangi tabloya göre yaptıracağız. Orman ve Su işleri Bakanlığının yer altı sularıyla ilgili bir yönetmeliği olduğu söyleniyor. Ama ben böyle bir yönetmelik bulamadım. Yardımcı olabilir misiniz
 
Çiğdem Hanım, Bakanlığın internet sitesindeki SKKY'nde tablo 1'in olduğu yerde (Mülga:RG-30/11/2012-28483 yazıyor. Tablo 1 kaldırılmış ya da başka bir yönetmeliğe kaydırılmış galiba
 
YERALTI SULARININ KİRLENMEYE VE BOZULMAYA KARŞI KORUNMASI HAKKINDA YÖNETMELİK

Orman ve Su İşleri Bakanlığından:

Resmi Gazete Tarihi : 07/04/2012

Resmi Gazete Sayısı : 28257
 
termik santralinde çalışıyorum. Oluşan kül ve cüruf atıklarımızı depoladığımız atık barajında açılmış gözlem kuyularının analizini yaptırıyoruz.
 
@Emre Özer
Bizde yüzeysel su ve yeraltı sularının analizini SKKY Tablo 1'e göre yapıyorduk, SKKY'de değişiklik yapıldığını ve yapılacak olan analizleri yüzeysel su kalitesi yönetimi yönetmeliği Tablo 5'e göre yapılmasını istediler. Birkaç ay bu şekilde analiz yaptırdık fakat bu sadece yüzeysel suları kapsadığından yeraltı suları için sağlıklı olmayacagını düşündük ve bakanlıktan görüş yazısı istedik. Bunun üzerine bakanlıktan gelen görüş yazısında yeraltı ve yüzeysel suları için madencilik faaliyetlerinde izlenecek parametreleri belirttiler ve bizde bu sekilde su an hem yüzeysel su hemde yeraltı sularının analizini aylık olarak yaptırıyoruz.
 
@Emre Özer
Emre Bey, atık barajı mansabına yapılmış olan kuyudan içme suyu temini sağlayacaklarını zannetmiyorum o yüzden insani tüketim amaçlı sular hakkındaki yönetmeliğe göre bakılması bence sağlıklı olmayacaktır.
 
Teşekkür ettim Pınar Hnm.Ben yönetmelik çerçevesinde baktım.Çünkü SKKY Tablo 1 genelde nehir ve göl suları içindir.TS 266 İnsani Tüketim Amaçlı Sular da aslında şebeke suları için genelde.Ama dediğiniz tabiki en doğrusu Bakanlık görüşü alınarak yapılması.Ancak gördüğüm kadarıyla net bir tablo değeri yok.Rica etsem hangi parametrelere baktırdığınızı yazabilir misiniz,teşekkürler.
 
@Emre Özer
Evet kimse net bişey söylemiyor her kafadan bi ses cıkıyor, belli bir referans yok konuyla ilgili..:confused:Bizim yaptırdığımız analizler KOİ, çözünmüş oksijen, askıda katı madde, pH, iletkenlik, sülfat ve ağır metalleri (arsenik, bakır, kursun vs. ) içeriyor.
 
Önemli değil Emre Bey..Aslında konuyla ilgili olarak benim de kafamı kurcalayan durumlar var,mesela bu parametreler sektör bazında değerlendirildiğinde eksik kalıyo bence. Benim özellikle kuyu suyunda baktırmak istediğim parametreleri içermiyor,peki bu durumda hangi yönetmeliğe bakarak bu değerin kontrolünü sağlayabilirim?
 
O konuyla ilgili net tablo değeri yok ancak TS 266 (İnsani Tükeitm Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik) en yakın geliyor,fakat onda da alıcı ortam için olan bazı parametreler yok.Konu ile ilgili net bir bilgim olduğunda sizi haberdar ederim.
 
SKKY geneldi ve hepsini içeriyordu istediğimiz parametreye bakabiliyorduk ama şimdi yüzeysel sular için ayrı yeraltı suları için ayrı yönetmelikler var ve bunlar da tam olarak istenilen değerleri vermiyor malesef.
 
Ahmet Bey, özellikle kuyu suyuna ayrı bakan analiz firmaları var mı bilmiyorum ama parametreleri belittikten sonra bütün analiz firmaları yapar diye düşünüyorum.
 
Türkak'ın sitesinden akredite kuruluş arama sekmesinden bakıp çevre laboratuvarı seçebilirsiniz.İstanbul'da çok sayıda çevre laboratuvarı mevcuttur.
 
Üst