• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Lab. stajım için yardımlarınıza ihtiyacım var :(

Hande Öztürk

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
1 Şubat 2013
Firma
MWH Global
Merhaba:)
Bahçeşehir Üniversitesi 2.sınıf öğrencisiyim.Kafamı kurcalayan, bir türlü çıkış yolu bulamadığım bu staj konusunu sizinle paylaşmak istiyorum.
BAU da eğitim dili %100 ingilizce.A dan Z ye tüm dersleri ingilizce olarak aldım ve benim için çok yorucu ve zor geçen bu 3 dönemi bölümde ilk 5 öğrenci arasına girerek tamamladım.
4.dönemin sonunda(2.sınıf sonu) 20 iş günü zorunlu tutulan lab. stajımı yapmam gerekiyor.Ama kafamda bir çok soru işareti var.Üst dönemden insanlarla konuştuğumda "Çay servisi yapmaya hazır ol, 20 gün doldur ve kaç, sana hiç bir şey katmayacak" gibi tepkiler aldım özellikle İSKİ için bunu çok söyleyen insan oldu.Açıkçası bu konuşmalar beni hayal kırıklığına uğrattı.3 dönem boyunca hem teorik hem pratik olarak aldığım derslerde öğrendiklerimi uygulayamadıktan sonra hayatımın büyük bir parçası olacak olan mesleğimin ilk stajını bomboş geçireceksem ne anlamı kalıyor.Bana göre HİÇ.Ben stajı dönemimi boş geçirmek istemiyorum.Benim bilgime bilgi katacak, ilk defa tanıştığım bu sektörde ne olup bittiğini anlayabileceğim, mesleğimi sonuna kadar hissedebileceğim, küçük de olsa iş tecrübesi edinebileceğim bir dönem hayal ediyorum.Sorun şu ki bana ciddi anlamda faydası olabilecek bilgilerimi kullanabileceğim bir firma var mı?Yoksa hep dedikleri gibi boş mu böyle stajlar sadece 'göstermelik' bir belge ve öylesine bir staj defterinden ibaret mi?Elimden gelen fedakarlığı yapmaya hazırım hatta stajı 20 günün ötesine taşımak da isterim.Önerilerinize ve tecrübelerinize çok çok ihtiyacım var.Sadece boş bir çevre mühendisi olmamak için elimden geleni yapmaya çalışıyorum.Şimdiden teşekkürler
 
merhabalar; sana bunları kim anlattıysa kulak asma derim. stajlarımı çok iyi yerlerde yaptım büro lab ve işletme üzerine hepsinden de çok şeyler öğrendim. şuandaki iş tecrübemde kesinlikle o günlerin de etkisi var. stajlarını boş geçiren arkadaşlarımız var elbette hatta naylon staj dediğimiz staja gitmedikleri halde staj defteri dolduranlar da var. ben stajlarımı günle kısıtlamadım mesela 15 günlük stajları 20 -25 gün yaptım. bizde staj sonrasında mülakat yapardı hocalarımız staj günleri mülakat sonrası azalabilir diye fazla fazla yaptım. mühendislik eğitimi alan kişi her ne olursa olsun bence boş değildir. stajını boş geçirip geçirmemek senin elinde. sana tavsiyem lab. stajını lab. firmalarında yapman onlar sürekli analiz yapıyorlar. gününü boş geçirmezsin. önemli olan staj defterini doldurmak değil kendine neler kazandırdığındadır. atıyorum 20 günde 20 deney yapıp hiçbirşey öğrenmeden de çıkabilirsin ama 20 deneyden 10 tane öğrenip de çıkabilirsin. kendine çay aldığın zaman yanında bir mühendis varsa ona da bir bardak götür bir yerin eksilmez çay içerken sohbet etme imkanın olur soruların varsa öyle pat diye sormaktansa sohbet havasında öğrenmen daha iyi gelir soruyu sor cevabını al okul gibi değil de biraz sanki iş hayatı gibi gelir sana emin ol. çevre firmalarını tanıyabileceğin bazı adresler var onları inceleyip değerlendirebilirsin. dolu dolu bir staj dönemi geçirmen dileğiyle...
 
Şunu söyleyebilirim ki geçen yazın bende stajımı İSKİ de yaptım ve gayet memnundum çünkü denilen gibi çaycı olmuyorsun. Ama çok büyük bir beklentiye de girmeni istemiyorum en azından Lab stajın için çünkü laborantlıktan başka bir şey yapmıyorsun. Bütün gün deneylerle ilgileniyorsun. Ben İski Paşaköy İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisinde yaptım ve çok verim aldım Tavsiye ederim.
 
Çiğdem Hanım tavsiyeleriniz ve paylaştığınız tecrübeleriniz için çok teşekkürler.Aynı fikirdeyim 2 ayrı firmada 1,5 ay kadar staj yapmayı planlıyorum.Çay götürmekten tabi ki de bir yerim eksilmez benim demek istediğim çok farklı bir olaydı.Stajer elimizdeyken çalıştıralım çok şey öğrenmese de olur fikrine bir tepkimi dile getirdim.Tavsiyelerinizi değerlendireceğim.Sevgiler..
 
Nuri Bey, benim de aklımda Ataköy İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi var.Yeni açılan bir tesis teknolojik olarak daha geniş imkanları vardır diye düşünüyorum.Çok büyük beklentim yok ama yapılan deneyler çevre mühendisliği için bir temel niteliğinde.Bu yüzden çok önemsiyorum.Stajdan ne kazanabilirsem kar benim için olaya öyle bakıyorum:) Tavsiyeniz için de çok teşekkürler Paşaköy'ü de araştıracağım.
 
Üniversiteye ilk başladığımda bana öğretilen şey şuydu. "Üst dönemleri kesinlikle dinleme, sınav sorularını al geç." :) Kendisi yapamayan insanlar sorunu kendinde bulmamak için ciddi anlamda abartabiliyorlar.
Bende iski Feriköy, kağıthane içme suyu, ataköy AAT, genel merkez su proje grubu ve İBB çevre koruma müdürlüğünde yaptım stajlarımı. Süre olarak stajlarım fazlasıyla yetiyor fakat zararı kesinlikle olmadı. Kötü geçen stajlarında aslında çok faydası var. tarafsız bir gözlem yaptıysanız eğer mezun olunca hangi işleri yapmamanız gerektiğini öğreniyorsunuz bu stajlarda.

Paşaköy AAT ye de gittim. Laboratuvarıda iyidir. Kendine şöyle bir sistem kurabilirsen birçok faydası olur bu stajın. Laboratuvar deneyini öğren, bu deney AAT de neleri etkiliyor ve çözüm yolları ne araştır, bir sonraki aşamada da bu sorunların olmaması için nasıl bir AAT tasarımı yapılır ona bakılabilir.

Yine çok yazdım iyi stajlar..
 
Tamamen stajı alacağın kişi karakterine bağlı birşey... Neden bunu diyorum? Çünkü Staj aldığın yetkili şayet önemseyip sana anlatırsa işe dahil olursun ve çok şey öğrenirsin ama bazıları da vardır dosyaları topla çay götür getir (bu olaya tamamen karşıyım ve kimsenin özel işini yapmadım yapmamda aynı zamanda kendi özel işimi yaptırmam da arkadaşlık neyi gerektiriyorsa sen ona götürürsün o sana getirir misali iyi olur :) ) yapmazsın. Firma ile alakalı değil ben çok büyük bir firmada yaptım epey şey gördüm ama çevre müh. adına çok şey öğrenemedim açıkcası neden çevre yetkilileri çok yoğun diye bize birşeyler gösterme zamanı bulamadı :( . Staj yeri tercih etmeden ön pazarlığa gir derim öğreteceksiniz işi demi diye.
 
Fatih Bey, kesinlikle haklısınız soruları alıp geçmek en mantıklısı :)
Aslında sormak istediğim ve yazmayı unuttuğum bir şeyi hatırlattınız.Tavsiyenize uyacağım fakat tasarım kısmına dair şuan en ufak bir bilgim yok araştıracağım teşekkür ederim :)
 
Serdar Bey, dediğinizi yapmayı çok isterim ama ne yani bir de pazarlığa mı giriyorsun diyebilirler malum insanların egoları çok yüksek.O yollardan kendilerinin de geçtiğini unutarak başka bir havaya bürünüyorlar.Ama farklı bir yolla bunu ima edeceğim:) Teşekkür ederim tecrübelerinizi paylaştığınız ve öneriniz için :)
 
Bende İskide yaptım lab. stajımı (Tuzla) stajı yaparken boş gibi duruyor ama akm, koi vs nasıl ölçülür bunları öğrenmek bile ilerde işe yarıyor. Başka bir yerde de olsa lab. stajında yapılacak şeyler aynı 1-2 haftada öğreniyorsunuz bitiyor. Bununla birlikte çaycılık yapma gibi durumlara rastlamadım deney yaptığınız araçları yıkıyorsunuz o da doğal zaten :)
 
Mustafa Bey, haftada 4 saat lab derslerim oldu sayfalarca rapor hazırladım deneylerin bir çoğunu biliyorum ama bu sektörde ne şekilde işler nelere dikkat edilir ne nerede önemlidir birebir tecrübe edinmek istiyorum :) Küçük bir araştırma yaptım dediğiniz gibi İSKİ tesislerinde okulda yaptığım deneylerin tamamı var.Büyük bir ölçüde sorularıma ve merak ettiğim konulara cevap alabileceğim :) Ayrıca bizde kullandığımız tüm lab. malzemelerini distilled water la temizleyip çıkardık bunlardan şikayetçi değilim herkes beni çay taşımaz elini bir şeye sürmez biri olarak algılamış ama yanlış anladınız demek istediğim bambaşka bir şeydi :) Teşekkür ederim :)
 
Hande hanım bende bu sene yine paşaköy ileri biyolojik atıksu arıtım tesisinde işletme stajımı yapmayı planlıyorum. Laboratuar stajı için söyleyeceğim ise kesinlikle tavsiye ediyorum çünkü 1 hafta alışma ve öğrenme sürecinden sonra deneylerle sadece siz ilgileniyorsunuz. Sadece rapor kısmını çalışan arkadaşlar yapıyor. Yeniden söylüyorum ben çok memnun kalmıştım
 
Ayrıca Hande Hanım eğer daha çok deney görmek istiyorum diyorsanız sizi Ömerli İçme Suyu Arıtma Tesisini Tavsiye ederim. Paşaköy' de toplamda 17 tane deney yapılıyor. Ama İçme suyu arıtım tesisinde bu sayı epey yüksek ama atıksu arıtım hem işletme hem de lab stajı için en ideali bence
 
peki sizce stajı özelde mi yapsak daha iyi devlette mi ? labaratuar imkanları için lab. stajını devlette , özeldeki ortamı görmek için işletme stajını da özelde yapmak daha mantıklı mıdır ?
stajla ilgili başka bir başlık açmamak için buraya yazdım sorumu kusura bakmayın...
 
Staj yapacağınız kurumu bence önce gidip görmenizde yarar var. Hatta ilgili kişilerle bir fikir alışverişi güzel olur. Bunun yanı sıra bir de tavsiyem şu: Mezun olduktan sonra iş başvurusu yapmayı düşündüğünüz yerde ve çalışmak istediğiniz sektörde staj yapın. Böylece kendinizi gösterme fırsatını yakalamış olursunuz ve zaten eğer beğenirlerse ve ihtiyaç varsa aracanak kişi siz olursunuz.
 
sabahın köründe gittim 184. sıradaydım ve sıra bana geldiğinde kontenjan dolmuştu.Millet gece 02.00 de oraya gidip sıra almış hayretler içindeyim açıkta kaldım
 
Üst