• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Maça Kumu Analizi

Eda Tekin

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
17 Mart 2010
Şehir
Kocaeli
Firma
ASM ARITMA SİSTEMLERİ
İyi Günler Arkadaşlar :

Danışmanı olduğum bir firmamda oluşan atıklar içerisinde üretim sonucu Maça Kumları oluşmakta.İl Müdürlüğü firmadan analiz yapılmasını istemiş ve firmada 20 parametreli bir analiz yaptırmıştır.Yapılan analiz sonucu ,raporda ki analiz parametrelerine göre atığın hangi sınıfa girdiği belirtilmemiştir.İl Müdürlüğü ile yapmış olduğum görüşmede analiz raporunda tehlikeli atık olup olmadığı belirtilmediği için analiz raporunu kabul edilmemiştir.Bunun sonucunda İl Müdürlüğü bizden analizi yenilememizi istedi.

Bu konu ile ilgili : Maça Kumunun analizinde hangi parametreli analiz yaptırmam gereklidir.Bu atığın tehlikeli atık olup olmadığını tespit edebilmem için?
 
Merhaba Eda Hanım,
Bir atığın tehlikeli tehlikesiz atık mı olduğu bildiğim kadarıyla Ek-11 A daki parametrelere göre belli olabilir. Ancak maça kumu spesifik bir atık olabilir bunu üniversitelerden teknik rapor eşliğinde uygun parametrik analizler yapılarak anlaşılabilir. ek 11 A ne yapılır, Atık çamurunuz eluvata geçirilir. eluvata geçirilen atık, metal analizleri, anyonik analizler, Toplam organik Karbon analizleri vb. parametreler analiz edilerek değerlendirilebilir. Bu analiz raporu bu atığın tehlikeli veya tehlikesiz atık hali üniversitelerin Çevre Mühendisliği bölümlerinden veya tübitak MAM gibikurumlardan alacağınız teknik rapor ile mümkün olur.
Bu konuda daha yardımcı olmamı isterseniz aşağıda iletişim bilgilerim mevcuttur. irtibata geçebilirsiniz.
iyi çalışmalar
 
@Eda Altınay

tehlikeli atık olup olmadığına dair analiz yapan firmalara analiz yaptırmadan önce bu konuyu sormalısınız. onlar size analizin hangi yönetmeliğe göre yapılacağını ve çıkacak sonuçlara göre bertaraf tesislerine gönderilebilir, yada depolanabilir şeklinde bilgi verecektir.
 
Eda hanım,
Aklıma gün içinde şu geldi. eğer ki size ek 11 A analizi yapmışlarsa bunu yorumlatırsanız analizi tekrarlatmanıza gerek olmayacağını sanıyorum. Bu görüşü il müdürlüğüne sorabilirsiniz. ancak bu işlem Ek 11A tehlikeli atık analizi için geçerli olabilir ama siz ek 11 A yerine başka analizler yaptırdıysanız tabiki burada tehlikeli veya tehlikesiz olarak değerlendirilemez. Ama yaptırdığınız firmaya bunu sorabilirsiniz neden bunu değerlendirmediğini...
 
@Mesut Tekbaş
Analiz daha önce firma tarafından İl Müdürlüğüne sunulmuş ve İl Müdürülüğü hiç bir yorum yapamamış.Ben İl Müdürlüğü ile görüştüğümde bana verdikleri cevap ; Bu analiz ile tehlikeli kararına onların veremediklerini başka bir firmaya da maça kumu analizi yaptırdıklarını onlardan gelecek analiz raporuna göre inceleme yapıp bizim raporumuzu ona göre değerlendireceklerini söylediler :D Yani İl Müdürlüğündekilerininde bu konuda hiç bir fikri yok.
Analiz raporu şuan bende değil tesisime gittiğimde sizin söylediklerine göre raporu inceleyeceğim .
Bilgi için teşekkürler
 
küçük bir araştırma ile maça kumunun ne olduğuna baktım. anladığım kadarıyla döküm sanayinden kaynaklanan bir madde. bulunduğunuz bölgeyi bilmiyorum ama şunu anlayabiliyorum. bulunduğunuz bölgedeki il müdürlüğündeki mühendis ve analiz yaptırdığınız firma teknik olarak analiz okumayı bilmiyorsa tabiki biraz işiniz zor olması kaçınılmaz. analiz okumak ve değerlendirmek ayrı bir tecrübe ve teknik isteyen zamanla bilgi ile olabilecek bir durum. şu dedikleri çok saçma başka bir firmaya analiz yaptırmasını söyledik ona göre değerlendireceğiz. birşey demiyorum ama şunu söyleye bilirim analizi yapan firmada tuhafmış. :)
 
Döküm işi yapan bir tesis . Onların oluşturduğu atıklardan biri .Evet İl Müdürlüğünün bana vermiş olduğu tepki bu ! Tesise gittiğimde tekrardan kendim inceleyeceğim nele yapmam gerecek bakacağım atık. :)
 
@Eda Altınay
Sn.Eda Hanım .Selamlar . Ben siteye yeni üye oldum. Maça kumu ile ilgili sorunuzu ve değerlendirmeleri okudum. Öncelikle Ek11-A konusunda sizleri uyarmak isterim. Atık yönetim esaslarına göre artık Ek11-A kalmamıştır. Bu analizler yerine Ek2 analizleri gelmiştir. Düzenli depolama amacı ile bu analizlerin yapılması gerekmektedir. Maça kumunun kullanıldığı ve dökümhane atıkları ile uğraşan bir Çevre Sorumlusu-Kimya Mühendisi olarak size tavsiyem danışmanlık yaptığınız firmaya öncelikle Tübitak MAM'da EK3B analizlerini yapmalarını önermeniz , atığın karakterizasyonu belirlemeleridir. Bunu şu anda tek akredite kuruluş olan MAM yapmaktadır. Bundan sonraki aşama ise akredite olan Lab. bularak Ek2 analizleri yaptırmak ve atığın inrt-tehlikesiz veya tehlikeli atık çıkmasına göre depolanmasını sağlamaktır. Bakanlık bazı parametreler için de limitlerde arttırım müsadesini vermiştir. Size kolay gelsin. İpucu vermek gerekirse depolama konusunda muhtemel tehlikesiz çıkacaktır :)) Teknik olarak iyi olan akredite lab. atık tanımını ve depolama sınıfını da mutlaka yaparlar .
 
  • Atıkların, 05/07/2008 tarihli ve 26927 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan “Atık Yönetimi Genel Esaslarına İlişkin Yönetmelik (AYGEİY) EK-3B: Tehlikeli atık eşik konsantrasyonları” kapsamında “Tehlikeli atık olup olmadığı yönünde” inceleme ve değerlendirme yapılabilmesi için gerekli olan kompozisyon belirleme çalışmaları TÜBİTAK MAM laboratuvarlarında gerçekleştirilmektedir. Analizler nem/katı madde içeriği ve organik/inorganik madde muhtevası/miktarı ile pH, üst ısıl (kalorifik) değer, % kükürt içeriği, ekotoksisite ve akut toksisite analizlerini kapsamaktadır. TÜBİTAK MAM dışında EK-3B raporu verme yeterliliği olan başka bir kurum bulunmamaktadır.
  • Atıkların düzenli depolanabilmesi için kabul kriterleri ise kirlilik parametreleri doğrultusunda 24/03/2010 tarih ve 27531 sayılı Resmi Gazete‟de yayınlanan “Atıkların Düzenli Depolanmasına Dair Yönetmelik (ADDDY)” EK-2'e göre yapılmaktadır.
 
Arkadaşlar
26.03.2010 tarihli Atıkların Düzenli Depolanmasına Dair Yönetmelik gereği 3 tip depo sınıfı var. I. sınıf tehlikeli, 2. sınıf evsel , 3. sınıf hafriyat depolama lanları. Dolayısı ile proses atığınızı Bakanlıktan izinli bir laboratuvarda analiz ettireceğiniz. Yönetmelik Ek 2 kriterlerine bakarsanız orda depo sınıflarına göre kriterler var hafriyat depo sınıfı değerleri doğal olarak en düşük tehlikeli atığa göre yükselir 3 . sınıf kriterlerinin hepsini sağlarsa hafriyat, olmadı 2. sınıf kriterlerini tam sağlarsa 2. sınıf sağlamassa tehlikeli atıktır. 1. sınıf depo sınıfına dahildir. Buna göre yönetmelikte belirtilen parametrelere baktırmak yeterlidir. Ek 11-a yürürlükten kalkmış yerine Ek 2 gelmiştir. Ayrıca bakanlıktan izinli laboratuvar listesi bakalık sitesinde mevcuttur. Bursa da katı atık konusunda Tübitak, arıtma çamuru için elinsan listede görünüyor ama Türkiye genelinde tüm laboratuvar sonuçları elbette geçerlidir.
 
Ayrıca yönetmeliğin 4 üncü maddesinde verilen inert atık tanımına uyan ve listelenen atıklar(taş tuğla cam vs...), teste tabi tutulmaksızın inert atık depolama tesislerine kabul edilir.

İnert atık: Fiziksel, kimyasal veya biyolojik olarak önemli derecede herhangi bir değişime uğramayan, çözünmeyen, yanmayan, fiziksel veya
kimyasal olarak reaksiyona girmeyen, biyolojik bozunmaya uğramayan veya temas ettiği maddeleri çevreye veya insan hayatına zarar verecek şekilde etkilemeyen ve toplam sızıntı kabiliyeti ve ekotoksisitesi önemsiz miktarda olan, özellikle yüzeysel su ve yeraltı suyu kirliliği tehlikesi yaratmayan atıkları,
 
Merhaba Arkadaşlar,
Ben de metal hurda ergitme tesisinde çalışmaktayım. Bizden de döküm yapılmış maça kumu atıkları çıkmaktadır, laboratuvarlarla görüştüğüm kadarıyla EK 2 yeterli dediler, ancak ben emin olamadım, tekrar size sormak istedim. Ek2'yi yaptırınca Ek3B ye gerek olmayacak mı kesinlikle? Veya Ek3B yaptırsak Ek2 gerek olur mu tekrar ?
Anladığım kadarıyla Ek3B tehlikeli olup olmadığı sonucunu verirken, Ek2 de kirlilik parametrelerini veriyor değil mi?
 
eğer atığınızı geri kazanım tesisine vermiyorsanız ve düzenli depolama alanında bertaraf etmek istiyorsanız Ek-2 analizi yaptırmanız gerekir.(atıkların düzenli depolanmasına dair yönetmelik)
geri kazanım tesisine göndermek istiyorsanız ek-3 analizi yaptırmanız ya da analiz yaptırmadan bu atığı tehlikeli kabul ederek tehlikeli atık koduyla geri kazanım tesisi bulmanız gerekir.(atık yönetimi genel esaslarına ilişkin yönetmelik)
---------------
ayrıca reçineli maça üretimi yapıyorsanız atığınız büyük ihtimalle tehlikeli atık çıkacaktır, atığı alacak geri kazanım tesisi adayınız yoksa ek-3 yaptırmayın boşuna, direk tehlikeli kabul edin derim. nasıl olsa ek-2 ile hangi tür düzenli depolama tesisine göndereceğiniz belli olacak.
---------------
eğer ek-3 analizi ise atığın tehlikeli olup olmadığını TUBITAK MAM (EK-3 için tek yetkili lab.) raporun sonunda yazıyor ama EK-2 analizi yaptırdıysanız firmalar 1.,2. ve 3. sınıf sınır değerleri ile sizin analiz sonucunuzdan oluşan bir tablo şeklinde raporluyor.
 
Çook teşekkür ederim ilgilenip cevapladığınız için...Ek-2 yaptırdık ve inert çıktı atığımız. Gerekli yerlere biraz zor da olsa artık iletiyoruz... =)
İyi çalışmalar herkese...
 
bu analiz, atığının %100 inert atık olduğu anlamına gelmez; inert atıklarla birlikte depolanarak bertaraf edilebilir anlamına gelir. Inert atıklar da 2. sınıf düzenli depolama alanında bertaraf edilebiliyor. şanslıymışsınız :D
 
  • Beğen
Tepkiler: Elf
Üst