• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Maden atıkları yönetmeliği

Mehmet Aybek

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
15 Ekim 2010
Firma
HAKSER Madencilik-Petrol Ürünleri-Mühendislik-Gıda-Turizm-Lab. San. ve Tic. Ltd. Şti.
Merhaba Arkadaşlar,

Benim Danışmanlığını yaptığım Mermer ve Treventer (Levha, Fayans) Üretim Tesisi bulunmaktadır. Bu tesisten çıkan Mermer ve fayans kırıkları "Mermer Atıkları Yönetmeliği" kapsamında neler yapmam gerekir. Bu kapsamda bilgi verebilir misiniz?
 
Öncelikler merhabalar,

Mermer atıkları yönetmeliği derken Maden Atıkları Yönetmeliğini mi kastediyorsunuz?
 
Can Elmas Bey,
İlk önce ilginiz için teşekkür ederim. Sorduğunuz soruyu şu şekilde açıklayarak cevaplayayım. Mermer ve Treventer (Levha, Fayans) Üretim Tesisi'nde çıkan mermer atıklarını (küçük mermer kırıntıları) kastediyorum. Bu atıklar, Maden Atıkları Yönetmeliği'nin Ek-3’ünde verilen Maden Atıklarının Karakterizasyonu bölümünde söz konusu tesis II(a) Grubu Maden Ruhsatı kapsamında olması nedeniyle bu ekte görülen maddede İnert atık olarak geçmesi sebebiyle nasıl bir yol izlemem gerekir. Bu konuda bilgim olmaması nedeniyle yardımcı olursanız sevinirim.
 
Mehmet Aybek Bey,

Maden Atıkları yönetmeliğine uygun olarak tesisinize:

1- Maden Atık Yönetim Planı (Aynı Yönetmeliğin Ek-1)'i
2-İnert Atık Raporu (Aynı Yönetmeliğin Ek-4'c'sinde yer alan format)

Hazırlamak durumundasınız. 1. maddeyi 15 Ocak 2018'e kadar hazırlayıp bulunduğunuz ildeki il çevreye sunmalısınız. Her 5 yılda bir de yenilemek durumundasınız. 2. maddede bahsettiğim raporu ise her yıl yenileyerek il çevreye sunmak durumundasınız.


İyi Çalışmalar Dilerim.
 
Merhaba @Melih Coşar Bey Taş Ocağından çıkan pasa malzemenin ruhsat sahası sınırlarında stok alanında depolanması durumunda, bahsettiğiniz 2-İnert Atık Raporu hazırlanacak mı?

@Melih Coşar Yardımcı olursanız çok sevinirim:)
 
Maden atıkları yönetmeliği kapsamında yapılacak analizler için yetkili bir kuruluşun olmadığı söyleniyor bu konu hakkında bilginiz var mı?
 
Ekteki duyuruda yer alan özellikle c.1'de belirtilen karakterizasyon ile ilgili analizler, statik ve kinetik testler konusunda Tubitak yetkili kuruluş mu, Bakanlık yetkilendirme yaptı mı bilmiyorum
 

Ekli dosyalar

  • MADEN ATIKLARI YÖNETMELİĞİNİN UYGULANMASINA İLİŞKİN 13.09.2017 duyurusu.docx
    40 KB · Görüntüleme: 125
@cilgincevreci

Tubitak ilgili analizleri yapıyor ancak 4-5 ay gibi bir süre alıyor sonuçların çıkması. Yönetim planlarının sunulması gerekilen tarihe bakarsak hemen işlemlere başlanılsa dahi yetişmesi imkansız gibi.
 
@cilgincevreci

Yönetmeliği maalesef yazanlar bile tam kavrayabilmiş değil. Biz atıklarımızı inert atık durumunda gösterebilirmiyiz araştırması için yaptırıyoruz. Onun içinde" sülfür (S-2) miktarı en fazla % 0,1 olmalıdır. Bununla birlikte; maden atığının sülfür (S-2) miktarı % 0,1 ile % 1 arasında ise, nötrleştirme potansiyeli (NP) ile asit potansiyeli (AP) arasındaki oran (NP/AP) şeklinde tanımlanan statik teste dayalı olarak belirlenen değerin 3’ten büyük olması gerekir. Maden atığının sülfür (S-2) miktarı % 1’den fazla ise, inert atık olarak değerlendirilemez" ibaresine bağlı olarak bu parametrelerin atıklarımızdaki durumunu açıklayıcı analizler olacak.
 
@Tolga Emre Kaya

Bir de kinetik test var. Kinetik testi nedir? Kinetik testin ne olduğunu, testte hangi parametrelerin değerlendirildiğini ile ilgili bilgi bulamadım. Kaldı ki atığımızın inert atık çıkmazsa atığımızın tehlikeli atık olup olmadığını atık yönetim yönetmeliği ek-3 B'deki değerlere bakarak mı anlayacağım, yoksa atıkların düzenli depolanmasına dair yönetmelik ek 2'deki değerlere bakarak mı anlayacağımı bilemedim. Bunları neden soruyorum çünkü laboratuvarlarla görüşeceğim ama daha hangi analizleri isteyeceğimi bilmiyorum. Keşke bu yönetmelik ile ilgili algoritma yayınlasalar yönetmelik daha iyi anlaşılırdı:)
 
Merhaba,

Danışmanlığını yaptığım mermer ocakları için 15 ocak'a kadar hangi raporu hazırlamalıyım. (sadece inert olan değil mi?) Bir de ocakta pasa var tamam, ama blok mermer olarak kesilip fabrikaya gidiyor. Düzgün ebatla kesildiği fabrika için bir Atık Yönetim Planı da hazırlamak gerekiyor mu ?

Teşekkürler
 
Arkadaşlar merhaba danışmanlığını yaptığım Mermer İşleme Fabrikası için Atık Yönetim Planı hazırlamak gerekiyor mu?
Mermer Ocağının Danışmanlığını yapmıyoruz sadece Mermer İşleme Fabrikasının danışmanlığını yapmaktayız
Maden Atıkları Yönetmeliğin
Madde 2;
(2) Bu Yönetmelik;
a) 'Maden sahalarında doğrudan madencilik faaliyetlerinden kaynaklanmayan atıkları,kapsamaz' diye bi madde var buna göre ne yapmam gerekir ?
 
bu maddede denilmek istenen; madencilik faaliyeti dışında çıkan mesela ambalaj, mesela elektronik atıklar vb kapsamaz
 
@Tunç Bozkurt

Arkadaşlar toplu olarak cevap vereyim. Bu yönetmelik sizleri kapsıyor öncelikle. Doğrudan madencilik den kasıt işleme , zenginleştirme vb. işlemleri dışına almıyor maalesef. Biz de kendi tesislerimizde sadece zenginleştirme yapıyoruz ancak atıklarımız yine bu yönetmelik kapsamında.

Sizlerin ocak 18 için telaş etmesini gerektiren durum yok. Çünkü maden sınıfı olarak cevheriniz analiz ve testlere tabii olmadan inert maden atıkları sınıfına alınmış. Yani herhangi bir analiz test masrafı veya zaman kaybınız yok. Yönetmelikte belirtilen formata uygun olarak hazırlayacağınız (o da önce ki senelerde hazırladıklarınızla neredeyse birebir aynı ) atık yönetim planlarını hazırlayıp, tesisin bağlı olduğu İL ÇEVRE MÜDÜRLÜĞÜNE teslim etmeniz yeterli.
 
Üst