• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Maden atıkları yönetmeliği

Mehmet Aybek

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
15 Ekim 2010
Firma
HAKSER Madencilik-Petrol Ürünleri-Mühendislik-Gıda-Turizm-Lab. San. ve Tic. Ltd. Şti.
Merhaba Arkadaşlar,

Benim Danışmanlığını yaptığım Mermer ve Treventer (Levha, Fayans) Üretim Tesisi bulunmaktadır. Bu tesisten çıkan Mermer ve fayans kırıkları "Mermer Atıkları Yönetmeliği" kapsamında neler yapmam gerekir. Bu kapsamda bilgi verebilir misiniz?
 
Merhaba bu 15 ocak'a kadar hazırlanması gereken atık yönetim planı ile ilgili örnek dokuman paylasabilecek olan var mı ?
 
Arkadaşlar maden ocakları için maden atık yönetim planı hazırlayan var mı? Elinde Herhangi bir taslak var mı?
 
bu eke göre kendiniz -işyeri faaliyet konusuna göre- hazırlayabilirsiniz. örnekler çok işinize yaramaz diye düşünüyorum. hazırladıktan sonra da il müd. kontrol ettirebilirsiniz.
 

Ekli dosyalar

  • 20150715-3-1.pdf
    549.6 KB · Görüntüleme: 249
Merhaba Mermer İşleme Fabrikası için eğer atıklarınızı geçici olarak depolayıp sonrasında sahadan kaldırıyorsanız hazırlamanıza gerek yoktur. Fakat atıklarınız fabrikada depolanıp orada işlem yapılacaksa hazırlayacaksınız
 
Merhaba,
İnert Maden Atığı bulunduran tesisler(Taş Ocakları) için inert maden atıklarına ilişkin rapor(Ek 4c)ve inert maden atıklarının depolanmasına ilişkin format(Ek 4d) hazırlanması yeterli değil mi?
 
Merhaba Mermer İşleme Fabrikası için eğer atıklarınızı geçici olarak depolayıp sonrasında sahadan kaldırıyorsanız hazırlamanıza gerek yoktur. Fakat atıklarınız fabrikada depolanıp orada işlem yapılacaksa hazırlayacaksınız
 
Merhaba EzgiYaşar Ek-4d de bulunan format biizimle alakalı değil. Onu İl Müdürlükleri hazırlayıp Bakanlığa sunuyor. İnert Maden atığına sahip tesisler için Ek-1 Atık Yönetim Planı ve Ek-4c İnert Maden atıklarına ilişkin rapor hazırlanması gerekmektedir.
 
@EzgiYaşar

GEÇİCİ MADDE 1 – (1) ÇED süreci tamamlanmış veya ÇED kapsam dışı maden atık bertaraf tesislerinin işletmecileri, bu Yönetmeliğin Ek-1’ine göre hazırlayacakları Atık Yönetim Planını, bu Yönetmeliğin yürürlüğe giriş tarihinden itibaren en geç altı ay içinde Bakanlığa sunar.
Yürürlük
MADDE 24 – (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinden bir yıl sonra yürürlüğe girer.

Yani şair burada 15 ocak 2018e kadar yönetim planlarını il müdürlüğüne sunmamız gerektiğini söylüyor. ama ek4c hakkında bir bilgi yok.
 
Merhaba arkadaşlar
yönetmeliği okuduğumda EK-1 maden atığı bertaraf tesisleri için hazırlanması gerekiyormuş gibi anladım.
Ek-1 atık yönetim planı son maddesinde çevresel izleme planı olarak ne eklediniz. yardımcı olur musunuz.
 
@ayzenayas1992

MADDE 16 – (1) Maden atığı bertaraf tesislerinin çevresel izlemesi; işletme, kapatma ve kapatma sonrasında ÇED sürecinde verilen ilgili kurum görüşleri doğrultusunda çevre lisansında belirtilen periyotlarda, işletmeci tarafından yapılır.

Maddede işletmeci tarafından yapılacağı yazıyor ama, ben mi yanlış düşünüyorum?
 
Arkadaşlar peki faaliyet olmayan sahalar içinde hazırlanması gerekecek mi daha önceden faaliyet bulunulmuş ama şuan faaliyet olmayan sahalar için
 
@Cem Yılmaz

Ancak yönetmelikte 'İşletmeci: Maden atık bertaraf tesisini de içeren maden tesisini işleten kişi,kurum ya da kuruluşu' olarak tanımlanmakta. Bende gerek Bakanlığın duyurusunu,gerek yönetmeliği incelediğimde @ayzenayas1992 la aynı fikire sahip oldum. Yönetmelik kapsamı maden atığı bertaraf tesislerini ve bu tesisleri bulunduran maden işletmelerini kapsamakta olduğunu düşünüyorum.
 
@Aybike Sarıçiçek

Bahsettiğiniz konu ile ilgili aksini iddia etmedim. Sadece Çevresel İzleme Planı'nın işletmeci tarafından hazırlanması gerektiğini ve bizim bu konuda bir yükümlülüğümüzün olmadığını belirttim. Diğer kısma katılıyorum, işletmeci tanımı sadece bertaraf tesisini işletenler olarak yorumlanabilir. Konu ile ilgili İl Müdürlükleriyle görüşme sağlayacağım. Umarım bilgili birileri vardır.
 
Çed süreci tamamlanmış veya daha önce calısıp suan calısmayan tesisler içinde hazırlanacak. Kısacası yönetmelik diyor ki çedini almış tüm tesisler için hazırlanacak. Şayet çedi yoksa da ptd ya da çed ekinde sunulacak.. ek4c den bahsedecek olursak da, Ek 4-c nin amacı faaliyete hazır tüm tesislerin pasa döküm alanlarını bildirerek bir nevi izin alması.. bu rapor yılda bir kez hazırlanacak. Yani henüz işletme aşamasında olmayan tesisler için zorunlu değil fakat işletmedeyse biran öbce hazırlaayıp sunmakta fayda var..
 
Arkadaşlar madenciler için güncel atık yönetim planı örneği gönderirmisiniz.2018 (güncel) atık yönetim planları da gönderirseniz çok mutlu olurum.
 
arkadaşlar merhaba,
krom, mangan, kömür gibi 4. grup madenler için elinizde örnek atık yönetim planı varmıdır?
 
Maden Atıkları Yönetmeliği'nin ekinde aradığınız format mevcuttur.

EAYP için ise zaten yeni format yayınlandı onu da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı web sayfasından çekebilirsiniz.
 
Üst