• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Maden ocağından çıkan atıksuların arıtımı

h.bayraktar

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
5 Ağustos 2010
slm arkadaşlar yer altı maden ocagından cıkan atıksuların arıtımı ıle ılgılı sorun yaşamaktayız. bu maden ocagı kömür ocağı ve akm arsenık vede renk problemı var nasıl bır arıtma yapılabılır bu parametrelerın uygun hale getırılmesı ıcın saygılar.. şimdiden teşekkürler..
 
tuvenan malzeme sökümü neticesiyle mi su çıkışı oluyor ? biraz detay lütfen yardım edebilmemiz için
 
sanırım şundan olusyor toz maden ocagında toz olusumunu en aza ındırmek ıcın maden ocagının ıcı ıslatılıyor... boylelıkle atık su olusyor komurlu atıksu yani..
 
az evvel denk geldiğim bir kaynaktan çevirerek ve özetleyerek yazayım,

iyi havalandırılmış sularda arsenik (V) formunda bulunuyormuş. anyonik halde giderim yöntemleri daha etkili oluyormuş.
bu sebepten arsenik giderimden önce oksidayson ile arsenit arsenat'a yükseltgeniyormuş. bu halde adsorpsiyon, çöktürme ve sanırım bir de iyon değişimi yöntemlerinin verimi artıyormuş.

giderime girişim yapan/ etki eden diğer parametreler suda bulunan silikatlar, fosfor, pH, florür, sülfat ve klorürler ya da demir ve mangan gibi metal iyonlarıymış.

etkilerini aynen kaynaktak haliyle kopyalıyorum:
"Silica levels greater than 20 mg/L and fluoride levels greater than 2 mg/L
affect adsorption process using iron-based activated alumina (Fe-AA), and pH values greater than
8.0 and phosphorus levels greater than 0.2 mg/L affect adsorption using granular iron media.
Similarly, sulfate levels greater than 50 mg/L affect ion exchange (IX) treatment processes. "

Alumina-Demir bazlı adsorbantlar ile düşük miktardaki arsenik giderimi rejenerasyonsuz, kullan-at mantığı ile gerçekleştiriliyormuş. (yüksek konsantrasyon ve girişimlerde olmaz bu sanırım)

nanofiltrasyon, RO, kireçle yumuşatma, elektrodiyaliz (??) gibi yöntemler pahalı yatırım gerektiren işlemler genelde.
RO yüksek işletme ve yatırım maliyetleri gerektiriyor.
kireçle yumuşatma sistemi karmaşık atık yönetimi gerektiriyor
elektrodiyaliz de aşırı karmaşık.
koagülasyon+filtrasyon koagülantlar sebebiyle atık miktarını arttırıyor haliyle
adsorpsiyon sistemleri sürekli adsorbant ekleme gerektiriyor.
küçük sistemler için absorbant sistemler deniyor. ön oksidayson ardından tabii.

NASA'nın yakın zamanda keşfettiği arseniği DNA'sında fosfor yerine kullanabilen bakteriler vardı, belki gelecekte onları falan kullanırız biyolojik proseslerde :)
 
Analiz sonuçlarınız varmı? Maden yataklarından kaynaklı atıksular sülfür minerallerinin varlığından dolayı ve eğer karbonat miktarının yeterli olmaması durumunda asidik karakter göstermektedir. Bu asidik atıksu ise Arsenik gibi ağır metalleri çözmektedir.Arseniğin hangi formda olduğu analizlerle belirlenmesi gerekir ve nihai izlenecek yol analiz sonucuna göre belirlenebilir. probleminiz hala devam ediyorsa benimle irtibata geçebilirsiniz.
iyi çalışmalar

Çevre Yüksek Mühendisi
Araş. Gör. Mesut Tekbaş
GYTE- Çevre Mühendisliği Bölümü
0-262- 605 31 61
 
arkadaşlar merhaba,

açık ocak krom işletmeciliğinde ocak derinleştikçe yer altından çıkan su ve yağmur ile biriken su için ne yapılmalı. krom madeni kromit formunda yani suyun içeriğini değiştirmiyor, çözünme yok, doğalında var olan su. orman bölgeden gelen yetkililer bu suyu deşarj edin demiş bunu böyle kafamıza göre yapalım? yardımcı olursanız sevinirim.
 
@shalic suya analiz yaptırıp tehlikesiz olduğunu ispatlarsanız arıtmaya gerek kalmadan en yakın kaynağa deşarj edebilirsiniz. Aynı durum bizde de söz konusu pompalar yardımıyla dereye deşarj ediyoruz ama iç izleme amacıyla üç ayda bir deşarj ettiğimiz suyu yetkili laboratuvara analiz ettiriyoruz.
 
suya bir analiz yapılması şart yani, çok teşekkürler. peki bu analiz için başvuru şekli nedir, laboratuvarda deşarj amaçlı analiz bazında bakılmasını istiyoruz şeklinde mi dememiz gerekiyor.
bu herhangi bir yönetmelikte yer alıyor mu? maden ruhsat alanında bir sürü kurum ile muhattap olduğumuzdan artık kafamız karışıyor. Orman müdürlüğünden gelen yetkililer bu suyu boşaltın diyor, çevre gelip bu suyu istediğiniz gibi istediğiniz yere deşarj edemezsiniz der, Dsi gelir akış rejimini değiştiremezsiniz der de der diye düşünüyorum.
ama sizin dediğiniz gibi bir analiz yaptırsak sonra yakındaki dereye pompa ile aktarsak yeterli...
 
Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği (sektör başlığı belirleniyor) ve Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği İdari Usuller Tebliği (periyot süreleri belirleniyor) kapsamında analiz yaptırıyoruz. Suyu boşaltmamanız işletmeniz için de sıkıntı olur zaten. Siz elinizde analiz raporunu bulundurup şartları sağladığınızı ispatladığınız sürece sıkıntı yok.
 
ÇOK teşekkür ederim. aslında suyun biriktiği kısım işletmenin yani üretimi bittiği kısım, artık orası rehabilite edilecek. esasında kendiliğinden bir sulak alan oluşmuş durumda ama Orman müdürlüğünden gelen yetkililer bu suyun boşaltılmasını istemişler.
 
rehabilitasyon işlemi için orman iznini teslim edileceği zaman geldikleri denetimde suyun deşarjını istemişler, bende şüpheye düştüm, çevre , dsi ve diğer kurumlarca işlemler nasıl yapılmalı konusunda ama sadece krom ocakçılığı yapılsa da bu analiz yapılmalı. aslında bu su toparğın kendisinden çıkan ve yağmur ile biriken su bunu tekrar doğaya vermek için işlem istenmesi de garip. orada ocak olmasa zaten bu su o dereye gidecek biz sadece orada bir havuz açmış oluyoruz ve doğal bir sulak alan oluşmuş durumda fakat sadece mevzuat olarak bakıyorlar sanırım tam anlayamadım bakışlarını.
 
Üst