• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Maden ocaklarında çalışacak çevre mühendisleri

bilal26

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
9 Nisan 2010
Firma
Temçev Mühendislik
merhaba arkadaşlar, maden ocaklarında çalışmayı düşünen çevre mühendisleri arkadaşlar için çok bilmesi, öğrenmesi gereken konular nelerdir?zorlukları iyi yanları nelerdir?ve son olarak alması gereken belgeler sertifikalar yardımcı olabilecek şeyler nelerdir?bu konuda bilgisi olan veya bu işi yapan arkadaşlar yardımcı olabilirlerse sevinirim
 
@rft1319

cevre mühendisi olarak çalısacagım ama is önkosulunda cevre görevlisi belgesi alabilecek veya cevre görevlisi belgesi olan arkadaslar isteniyor hocam
 
İlk olarak mevzuata hakim olman gerekiyor, maden sahası çok geniş çalışma alanına sahip yani sadece tek bir konu üzerinde yoğunlaşmıyorsun. Çalışacağın maden ocağında ne işletiliyor? Açık işletme yada yeraltı var mı? Çalıştığım işletmede yaptığımız çalışmalar genel olarak saha içerisinde oluşan su ve atıksular izlenmesi, gürültü ve toz kontrolü, atık yönetimi, rehabilitasyon gibi çalışmalar..Malum maden ocagı olduğu içinde gün içerisinde sürekli saha da olabiliyorsun ve şartlar diğerlerine göre biraz daha zor ama çevre mühendisinin çalışabileceği alanların çoğunda bilgi sahibi olacağından bence çok yararı var diye düşünüyorum. Alabileceğin belgelere gelince de çevre görevlisi belgesine sahip olman avantaj çünkü alacağın çevre izinlerinde kullanabilirsin. Umarım yardımcı olabilmişimdir.
 
evet atık su takibi başta geliyor. ayrıca çalışacağın maden ocağında flotasyon tesisi varsa, yani tuvenan cevher işleniyorsa burdan çıkan atıkların ilgili takip yapmak gerekiyor. Bu atık için baraj/havuz yapılıyor.

ocaklara çevre izinleri alınıyor.

toz emisyonu ve gürültü üzerine eğilmen gereken diğer etkenler.

ocak yakınında varsa dereden, yeraltı gözlem kuyularından, yukarıda bahsettiğim atıktan, biriktirilen atık yağdan vs. numuneler almak gerekiyor sık sık.

bir şantiyede ortaya çıkabilecek tüm atıkların tehlikeli-tehlikesiz kontrolü yapılması gerekiyor ve tabi ki atık ile ilgili yönetmeliklerin uygulanması.

Ayrıca sondajlar yapılıyorsa yine sondaj alanın temiz bırakılması ve sondaj çamurunun muhafazası önemli olan şeyler.

Son olarak; işçilere çevre ile eğitimler verilmesi çok önemli.
 
Evet irem hanım daha detaylı bi şekilde anlatmışş genel olarak yapılması gerekenler aynıı saha içersinde oluşan çevresel etkilerin izlenmesi ve yönetimi sağlamak.Ayrıca sunu da eklemek gerekirse tesisde kullanılacak kimyasallara bağlı olarak meydana gelebilecek çevresel kazaların da alınack düzeltici ve önleyici faaliyetlerle en düşük seviyeye indirilmesini saglamak da yapılacak işlemlerde biri.
 
sanırım maden işletmesinde çalıstığımdan bu kadar basit olmadığını düsünüyorum. saha evrak ek işler sorumluluklar derken kaybolup gideceksin en son okudugum yönetmelik üzerinden düsün gümrük beyanamesi diye zun uzadıya bir yönetmelikler bütünü. ama sanslı kısmı kısa sürede bu yogunluk sonucu çevre portallarında sorun olarak yazılan seylere gülüp gecmen olacak doğru tercih derim çevreni geliştirecek çevre, sağlık, itfaiye, belediye, orman, sanayi odası, çevre lab firmaları, tehlikeli tehlikesiz atık firmaları, sempozyumlar, yönetmelik ve tebliğler çevre bilgi sitemi, izin lisans istemi,çed dairesi, geri kazanım, yakın akraba olacağın yerler zevkli ve bir okadar yorucu, diğer işleri bilmiyorum .....
 
@Pınar Pelit Demir merhaba flokülant kullanımı sonrasında çıkan yani çöken çamur( ya da şlam kek) depolanırken resmi kurumlardan herhangi bir dönüş aldınız mı? flokülant kimyasal bir maddedir, dolayısıyla faaliyetinizde kimyasal kullanılıyor şeklinde?
 
Üst