• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Maden ocaklarında çevre görevlisi bulundurma zorunluluğu

s_meyra

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
9 Mart 2011
arkadaşlar mrb,ben maden tesisinde çevre görevlisi olarak çalışmaktayım.firmamızın maden ocaklarında da çevre görevlisi bulundurma zorunluluğu var mı?
 
Merhaba. Öncelikle maden ocağının faaliyetine onu bılmen lazım daha sonra bu maden ocağının sınır değerlerine göre cevre izinleri ve lisansları yonetmelıgınde ek 1 mi ek 2 yemi tabi olduğuna bakacaksın . eğer ıkı eke de uygun deilse gerekli değildir . ama maden ocağı ise muhtemelen evet cevre görevlisi çalıştırmak veya danışmanlık şirketınden hızmet alması gerekmektedir.

Burada senin görevin maden ocagının hangi izin ve lisansları alması gerektiğini araştırıp işlemlerini tamamlamaktır.
 
Ben maden tesisinde çevre görevlisiyim bizim birde ocak var.tesisle ocak farklı yerde ben ocağa da bakabilir miyim?eğer ocağa da bakabiliyosam kendimi ocağa nasıl çevre görevlisi olarak atıycam?sistemde sadece tesise çevre görevlisi atamasıyla ilgili kısımlar var ocağa da çevre görevlisi olarak bakabilmem için herhangi bir işlem yapmam gerekiyo mu?il çevreyi aradım bilemediler bakanlığa yönlendirdiler,bakanlığa da ulaşamıyorum
 
@s_meyra

Şimdi açıkça söylemem gerekirse tam bende bilemedim iki tesiste birden cevre görevlisi olarak çalışabılırmısın bı yonetmelıkleri araştırman lazım. Bakanlığa ben bugun ulaştım bu numaradan ulaşıp gerek li birimin telefon numarasını alabılırsını. (0312 410 10 00)
 
@s_meyra
çevre kan.alınması.ger.izin ve lisans yönetmeliğinde maden ocakları ek-2 madde 2.18 de değerlendirilmişler. Burada önemli bir nokta maddeye baktığınızda üretim kapasitesi 200 ton/gün üzerinde ise bu grupa giriyor.yani günde 200 ton ve altında bir maden ocağı işletmeciliği yapılıyorsa çevre izinlerini almasına gerek yok. Patlatmasız maden ocakları için bu söylediğim geçerli. Patlatma varsa aynı yönetmeliğin ek-2 madde 2.17 ye girer ve çevre izni alması ve çevre görevlisi bulundurmak zorundadır.
 
yönetmeliğin 2.22 maddesinde metalik ve/veya metalik olmayan yer altı madenciliği ifadesi yer almaktadır. Yani yer altı madenciliği yapıyorsanız kapasitenizin önemi yoktur. aynı şekilde 2.17 maddesi sadece taş ocaklarını kapsar, patlatma yapılan diğer maden ocaklarını kapsamaz.
 
@Kübra Arslan
Kübra hanım yönetmeliğin 2.17 maddesi sadece taş ocaklarını kapsar bunda sıkıntı yok ama 2.17 maddeye baktığınızda patlayıcı veya alev püskürtücü kullanılan taş ocakları diye geçmekte. Benim anladığım kadarıyla eğer bir maden ocağında patlatma yapılmadan maden işletmeciliği yapıyorsan yönetmelik ek-2 2.18 de belirtildiği gibi 200 ton/gün e kadar müsade ediyor. Ama patlatma yapıyorsan her durumda ek-2, 2.17 den çevre iznine tabi tutuyor. 2.22 metalik ve/veya metalik olmayan yeraltı madenciliğinden bahsediyor. Benim bahsettiklerim yer altı madenciliği ile alakalı değil. Kum,çakıl,kalker,bazalt vb. madenlerin çıkartıldığı ocaklardan bahsetmiştim. Ama dediğiniz gibi yer altı madenciliği var ise kesinlikle sizin belirtiğiniz maddeden girecektir ki bu madde için de bir tonaj sınırlaması yok.Yanlışsam düzeltin. Teşekkür ederim.
 
@halimusta88

Halim Bey; biz 2.17 maddesi hakkında bakanlığa görüş sorduk ve bakanlık bize 2.17 maddesinin sadece taş ocakları için geçerli olduğunu, diğer madenleri kapsamadığına ilişkin yazı verdi. Bu yazıya istinaden 2.17 maddesinin sadece taş ocaklarını kapsadığını söylemiştim.
 
@Kübra Arslan
Tamam Kübra Hanım bu noktada hem fikiriz. Ben aksini de iddaa etmedim.Yönetmelikte bu noktada açık zaten. 2.17 maddesinde taş ocakları ibaresi var. Teşekkür ederim.
 
arkadaşlar merhaba, ek-2 madde 2.22'den çevre kan.alınması.ger.izin ve lisans yönetmeliğine tabi olan bir kömür ocağı için ne gibi bir izin alınabilir ? ya da neler yapılmalıdır bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olabilir mi?
 
ek-2 madde 2.22'den çevre kan.alınması.ger.izin ve lisans yönetmeliğine tabi olan bir maden ocağı için ne gibi bir izin alınabilir ? ya da neler yapılmalıdır bu konuda tecrübeli olan arkadaşlar yardımcı olurlarsa çok sevinirim?
 
2.22 Metalik ve/veya metalik olmayan yeraltı madenciliği.*
Gürültüden muaf olduğu belli :p
Madenin adını ve tesis hakkında bilgi verirsen ancak yardımcı olabiliriz
 
@Burak Dumlu

emisyon konulu çevre izni istenmez diye düşünüyorum, gürültü de aynı şekilde ama muaf yazısı alınması gerekebilir sormak lazım . Yer altı yöntemi ile çalışma olduğu için yeraltı sularına girişim, kirletme konularında tehlikeli atık su deşarjı ya da başka başlık altında izin almanı istenilir. kesin bir bilgi bir yerde yok sanırım, biz açık ocak işletmeciliği yapıyoruz yarın bir gün yer altı işletmesi yapılırsa sanırım müdürlüğü kapsam belirleme/izin konusu belirlenmesi konusunda görüş sorar ona göre ilerlerim.

@s_meyra

merhaba,

bahsettiğiniz ocak eğer ÇKAGİLHY eklerinden 1 veya 2 ye tabi ise izin alınması gerekir, izin alınacaksa da çevre görevlisi bulunması gerekir. sizin eğer çevre yönetim biriminiz yok ise siz bakamazsınız, ÇYB kurup ayni vergi no sun da 5 iş yerine kadar bakabilirsiniz, ocak ta sizin ayrı bir iş yeriniz sayılır
kolay gelsin
 
evet aslında önemli bir konuya parmak bastınız, ÇKAGİLHY de koşulsuz şartsız izin al diyor hangi konuda alınacak, bende bir araştıracağım paylaşırım sizinle de,,
Burak bey bir danışman arkadaşım ile de görüştüm bir fikri yok idi, il müdürlüğünden öğrendiğinde bana da dönüş yapacak paylaşırım sizinle,

sizin yeraltı işletmeniz faaliyete geçecek mi yoksa bilgi olsun diye mi sormuştunuz? eğer faaliyete geçecek ise görüş sormak en mantıklısı
 
Şuan hazırlıkları var çalışılmaya başlandığında çevre danışmanlığına başlayacağım. baya araştırdım ama birşeye ulaşamadım. Eğer ulaşırsam bende burada payaşırım.
 
@e.engineer

* işaretinden

emisyon konulu çevre iznine tabi olduğunu düşünüyorum sonuçta bir hafriyat işlemi ve açıkta geçici stoklama işlemleri olacak.
Bu konu ile ilgili görüş yazısı talebinde de bulunabilirsiniz tabiki.
 
@Bilal Efe Aydın

Dediğin doğru ama duruma göre rapor hazırlatılması da istenebilir. Direkt muafsınız demek doğru mudur bilemem, sonuçta resmi kurumlar değerlendirmeyi aşağıdaki madde üzerinden yaparlar. Bulunduğu çalışma alanının yerleşim yerine yakınlığı önemlidir.

) (Değişik:RG-27/4/2011-27917) Çevre Kanununca Alınması Gereken İzin ve Lisanslar Hakkında Yönetmeliğin Ek-1 ve Ek-2’sinde “ * ” işareti ile muafiyet getirilmiş işletme ve tesisler ile çevre izni veya çevre izin ve lisans belgesi alması gereken işletme ve tesislerden; 7/3/2008 tarihinden önce kurulmuş ve açılma ve çalışma ruhsatı almış olanlar ile kurulduğu tarih ve ruhsatı olup olmadığına bakılmaksızın, çok hassas ve hassas kullanımlardan itibaren en az 500 metre mesafede olan veya bu Yönetmelik çerçevesinde gürültü haritaları hazırlanması gereken yerleşim yerleri dışında bulunan işletme ve tesisler için çevre izni veya çevre izin ve lisans belgesine esas değerlendirme yapılmaz. Ancak, yetkili idarenin talep etmesi halinde işletme ve tesisler için akustik rapor hazırlanması zorunludur.
 
Üst