• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Malzeme dersi yardım edin lütfen

Enise A.

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
6 Mayıs 2012
Firma
-
Arkadaşlar soruyu çözüp,milimetrik kağıda çizmemiz gerekiyo ama ben hiç birşey anlamadım dersten de sorudan da yardımcı olabilir misiniz lütfen...
 

Ekli dosyalar

  • malzeme sınav sorusu.docx
    92.8 KB · Görüntüleme: 56
Bir kere ilk önce grafiği milimetrik kağıda çizmek gerekir. Bunun için X eksenine ∆l/l değerleri (yani verilen ∆l değeri bölü ilk boy. Bu değer ε olarak adlandırılır.), Y eksenine ise yük(kN) değerleri girilmelidir.
b) Akma sınırı 0,002’lik şekil değiştirmeye(ε) karşılık gelen kısımdır. ∆l değerlerii ilk boya böldüğün zaman mutlaka bir tanesi 0,002 çıkıyordur zaten. Bu ε değerine karşılık gelen yük değeri akma sınırıdır.
a) Elastisite modülü elastik bölgedeki lineer kısmın eğimidir. Bunun için b şıkkındaki 0,002’lik şekil değiştirmeye karşılık gelen yük değeri 0,002’ye bölünürse elastisite modülü (E) elde edilir.
c) Çekme gerilmesi çubuğa yüklenen maksimum yüktür. Zaten grafiği çizdiğin zaman göreceksin yük bir noktada pik değere olaşacak sonra yeniden azalacak. Burada maksimum yükü çubuğun ilk çapına bölersen çekme mukavemetini elde edersin. Yalnız birim dönüşümlerine dikkat etmen lazım.
d) Süneklik için şu şekilde düşünmek gerekir. Genellikle işaretlenen noktalar arası uzaklık başlangıçta 10 cm alınır. Eğer son durumdaki işaretli noktala arası uzaklık farkı olan 84 mm, 10 cm’e bölünürse yani 84/100 = 0,84 olarak bulunur.
e) Büzülme oranı için [(son alan)/ilk alan] yapman yeterli olacaktır.

Not: eğer b şıkkında söylediğim gibi 0,002 şekil değiştirme değeri hesaplanamıyorsa grafiğe bakmak gerekir. Soldan sağa doğru bakıldığında grafiğin linnerliğinin bozulduğu sınır değer akma sınırı olarak alınır. Bu durumda a şıkkı için ise b’de bulunan akma sınırı yük değerini ona karşılık gelen sınır değerine bölerek elastisite modülü hesabının yapılması gerekir.


Umarım yardımcı olmuşumdur :)
 
Üst