• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Matbaa Atık Suyu Arıtması Konusunda Yardım!

M. Taner KASARCI

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
6 Ekim 2011
Merhaba arkadaşlar,

Firmamıza başvuran bir matbaa fabrikasının atık suyunu incelemek ve uygun olabilecek bir arıtma sistemi tasarlamakla görevlendirildim.

Fabrikadan gelen su Ofset ve Yıkama suyu olmak üzere iki tip ve bunların firmanın belirttiği oranda karışımını arıtabilecek bir arıtma sistemi tasarlamam gerekiyor.

Su ile yaptığım çalışmalarda kimyasal arıtmanın yeterli olmayacağı açıkça görülüyor. Bu karışım suyunun Giriş KOİ'si 52000'lerde geliyor ve %50 oranında seyreltme ve kimyasal arıtma sonucunda 18000'lere iniyor. Biyolojik arıtmayada ihtiyaç olduğu açık ancak havalandırmaya aldığımda su 5 dkk gibi kısa bir sürede aşırı miktarda beyaz bir köpük oluşuyor ve çamurumun da havalanıp köpükle beraber sistemden uzaklaşmasına neden oluyor. Köpük kırıcı kullanmayı henüz denemedim ancak o kadar çok köpük oluşuyor ki gerçek boyutlu sistemde aşırı miktarda köpük kırıcı gerekeceğinden korkuyorum.

Suyun içerisinde solventler olduğu açık. Ayrıca yaptığım araştırmalar sonucunda bu miktarda ve beyaz köpük oluşumu suda detarjan olduğunu işaret ediyor.

Yapmam gereken hakkında bir fikri ya da önerisi olan var mı? Tüm fikirlere açığım, değerli düşüncelerinizi bekliyorum.
 
mrb. ben sizin yerinizde olsam önce fiziksel arıtma+ph kontrolü için nötralizasyon ünitesi +anaerobik arıtma+ biyolojik arıtma yapardım. verim hesabı yaparak ünite sayılarını arttırırdım.
 
Çiğdem hanım tavsiyeniz için çok teşekkür ederim ancak anaerobik arıtma için kesinlikle tesis içerisinde yer yok... Kimyasal + Biyolojik yapmayı düşünüyoruz ancak bunun için bile yer sorunumuz mevcut... Ne yapacağımızı bizde bulamadık... Köpük kırıcı ile deneme yapacağım yrn. Sonuçları paylaşırım... İlginiz için tekrar teşekkürler... =)
 
Evet arkadaşlar suya sadece iki damla köpük kırıcı damlattım ve köpüklenme tamamen bitti. Ayrıca besleme yaptığımda oluşan köpürme de artık oluşmuyor. Sevinçliyim, paylaşmak istedim... =)
 
Taner Bey Merhaba;

Biyolojik Sistemlerde köpük oluşumu Sistemin ilk işletme aşamasında meydana gelmektedir. Sistemin maksimum verimle çalışması için gerekli şartların olgunlaşması ile birlikte köpük oluşumunun ortadan kalktığını göreceksiniz.. Benim size tavsiyem Sisteme aşılama yaparken hali hazırda çalışan bir sistemden, Hesaplarınıza göre ihtiyaç ne ise ona göre tam aşılama yapmanız.
 
@lpsln

Cevabınız ve düşünceleriniz için teşekkürler Alparslan Bey.
İlk aşamada oluşan köpük konusundaki düşüncelerinize katılıyorum. Ancak benim sistemimde oluşan köpük miktarı normalin çok çok üzerinde idi. Bunun nedeni de Offset yıkamada kullanılan temizleyici kimyasalın ihtiva ettiği yüksek solventli bileşiklerdi. Köpük kırıcıyı ilk etapta kullandıktan sonra tekrar ihtiyaç duymamam da sizin görüşünüzün doğru olduğunu gösteriyor. Ancak yine belirttiğim gibi çok çok aşırı miktarda oluşan köpük bizi köpük kırıcı kullanmak zorunda bıraktı.

İlginiz ve düşünceleriniz için tekrar teşekkürler.
 
rica ederim bu arada şunu da belirtmek isterim kimyasal arıtma çıkışı KOI değeri yok yüksek, biyolojik arıtma yeterli olmayabilir, kolay gelsin görüşmek üzre..
 
Üst