• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

matbaa sektörü

omerokumus

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
1 Ağustos 2010
matbaa sektörü çevre danışmanlık almak zorundamıdır? almak zorundaysa yönetmelikerde hangi maddeler uygun olur buna ?
 
Cevap: matbaa sektörü

• 06 ANORGANİK KİMYASAL İŞLEMLERDEN KAYNAKLANAN ATIKLAR
 06 01 Asitlerin İmalat, Formülasyon, Tedarik ve Kullanımından (İFTK) Kaynaklanan Atıklar
 06 01 02* Hidroklorik asit
 06 01 99 Başka bir şekilde tanımlanmamış atıklar
 06 01 06* Diğer asitler

• 06 02 Bazların İmalat, Formülasyon, Tedarik ve Kullanımından (İFTK) Kaynaklanan Atıklar
 06 02 05* Diğer bazlar
 06 02 99 Başka bir şekilde tanımlanmamış atıklar
• 07 01 Temel Organik Kimyasal Maddelerin İmalat, Formülasyon, Tedarik ve Kullanımından (İFTK) Kaynaklanan Atıklar
• 07 01 01* Su bazlı yıkama sıvıları ve ana çözeltiler(solventle makine yıkama durumları)
• 07 01 03* Halojenli organik çözücüler, yıkama sıvıları ve ana çözeltiler
• 07 01 04* Diğer organik çözücüler, yıkama sıvıları ve ana çözeltiler
• 07 01 99 Başka şekilde tanımlanmayan atıklar
• 20 AYRI TOPLANMIŞ FRAKSİYONLAR DAHİL BELEDİYE ATIKLARI (EVSEL ATIKLAR VE BENZER TİCARİ, ENDÜSTRİYEL VE KURUMSAL ATIKLAR)

 20 01 01 Kâğıt ve karton
 03 03 01 Ağaç kabuğu ve odun atıkları

var dıye dusunuyorum gırermı acaba ?
 
Cevap: matbaa sektörü

ö kapsamı belirlerken atıklara mı bakmamız gerek sizce?
yoksa izin lisans yonetmeliğindeki ek1 ve ek2 lere mı?

öncelikle lütfen yanlış anlamayın ama anladığım kadarıyla daha hangi yönetmeliğe bakılması konusunda bile fikriniz yokken danışmanlık hizmeti vermeyi düşünmeniz büyük cesaret tebrikler.
gelelim sorunuza kapasite raporuna bakarsınız izin lisans yönetmeliğininin eklerini açarsınız ve herhangi birine giriyor mu bakarsınız.
 
Cevap: matbaa sektörü

sonucta burda cevre kanunca alınması gerekli izinlerde fotograf yazmıyo ama atık kodunda fotograf sektoru var sonucda aynı seyler deılmı ? yüzey kaplama endüstrisde kullanılan kımyasallar vb dayanarakdan hizmet almak zorundadırlar bence ?
 
Cevap: matbaa sektörü

@sivasli5887

Atığa kod verilmesi, izin/lisans kapsamına girdiğini belli etmez.
Atık kodu başka birşey, izin/lisans alması başka birşey.

Örneğin evlerden çıkan atıklarında bir kod numarası var ama hiçbir ev(hane) lisans almıyor.
 
Cevap: matbaa sektörü

Arkadaşlar konuyu dağıtmayalım, herkese yardımları için teşekkürler, yanlışanlaşılma olmuş olabilir, Çevre Kanunca Alınması Gereken İizn ve Lisanslar Hakkında Yönetmelik EK-1 VE EK-2 DE yer alıyor olmaslı yada ek 2 de en son
10.12 Endüstriyel nitelikli diğer atık sular (sulu baca gazı arıtım sistemi kullanan tesisler, tutkal ve zamk üretim tesisleri, benzin istasyonları, içmesuyu filtrelerinin geri yıkama suları, su yumuşatma, demineralizasyon, rejenerasyon, aktif karbon, yıkama tesisleri, soğutma suyu ve benzeri tesisleri).*
10.13 Karışık Endüstriler (OSB ve sektör belirlemesi yapılamayan diğer sanayiler).*
10.15 Tehlikeli Maddelerin Su ve Çevresinde Neden Olduğu Kirliliğin Kontrolü Yönetmeliği (76/464/AB) Ek-2’sinde yer alan maddeleri içeren diğer tesisler.*

bu kapsamda değerlendirile birlise ever değerlendirilemez ise hayır.
 
Cevap: matbaa sektörü

@Gülfem Polat
Hepimiz işe başladığımızda bu durumdaydık. Arkadaş yeni mezun olmuş ve ilk işi olabilir. Bu şekilde öğrenecek. Bende bu şekilde öğrendim.
 
Cevap: matbaa sektörü

o zmn bu atık kodları yada yonetmelık ne işe yarıyor erman bey ? evler lisans almıyor ama beledıyeyı lısans fırması gıbı gosterıp tek elden topladıgını sayıyor. buna atıklara dayanarakdan nasıl izin veya lısans alabılırız pekı ?
 
Cevap: matbaa sektörü

sizin izin lisanlık bir durumunuz yok. sadece atıklarınızı lisanslı firmalara toplattırıp gerekli belge ve formları muhafaza edin yeterli.
 
Cevap: matbaa sektörü

izin ve lisans almak için ilgili yönetmeliği açalım öncelikle sonrasında bakalım tesisimizin ısıl gücü var mı? varsa ne kadar? ordan ek1 ya da ek2 ye sokabiliyor muyuz ona bakalım sonra kapasite raporunu alalım üretim konusu olarak ne yazıyor ona bakalım
baktık üretim konusunda dan bi yere girmiyor bu sefer kullandığı hammaddelere bakalım. ordan da girmiyorsa kapsam dışı yazısı alınır.
ek-1 6. Ağaç ve Kağıt Endüstrisi
6.1 Keresteden ya da diğer lifli malzemelerden selüloz ve/veya kağıt hamuru üretim tesisleri.
6.2 Ürettiği selülozdan her çeşit karton, kağıt veya mukavva üretimi yapan tesisler

ek2 6. Ağaç ve Kağıt Endüstrisi
6.1 Hazır selülozdan ve /veya atık kağıttan her çeşit karton, kağıt veya mukavva üretimi yapan tesisler


yardımcı olacak maddelerdir ama tam faaliyeti bilmeden şu madde diyemeyiz.

izin lisans alırken cıkan atıklara bakmıyoruz atıklar ayrı bir konudur.
 
Cevap: matbaa sektörü

atıklar işi kolayda gfb basvuru yapmam gereklımıdr acaba yoksa danısmanlık dısımıdır matbaa ? atıksu desarjı cevre ızını alsam olurmu gfb de ?
 
Cevap: matbaa sektörü

adı üzerinde matbaa sektörü. yani bildiğimiz matbaa işte sektörü bilmelik bir durum yok. ayrıca sivaslı hiç bir izin için gfb başvurusu yapmana gerek yok.
 
Cevap: matbaa sektörü

emisyon ve deşarjdan ayrı olarak muaf olduğuna dair yazı alman gerekıyor.Bu yazılarala il çevre orman mudurluğune başvurduğunda sana izin ve lisansdan muafa olduğuna dair yazı vereceklerdir.Yazıyıda almanın nedenide ileriki bir tarihte denetim esnasında bu belgeleri göstermen gerkebilir.
 
Cevap: matbaa sektörü

aykut bey direk matbaa diye düşünemezsiniz ki. ısıl gücü vardır belki biliyor muyuz? matbaa sektörü de ne yapıyor. oluklu mukavva da matbaacı dıye gecıyor. flexible ambalaj yapan da:) sektörden sokamazsınız belki ama kullandıgı hammaddeyi de göz önüne almanız gerekir. mesela benim bi firmam ambalaj sektorunde 5.2 Profil ve tabaka biçimindeki malzemelerin döner baskı makinaları ile basıldığı ve kurutulduğu tesisler.* kapsamından çevre iznine tabi :)
 
Cevap: matbaa sektörü

@sivasli5887

ÇKAGİL yönetmeliği ekleri; izin/lisan alması gereken işletmeleri gösteriyor.
AYGEİY'de bulunan atık kodları ise; (lisanslı olsun olmasın) herhangi bir yerin (ticarethane,işletme,ev,devlet dairesi,okul,...vs.) atıklarını lisanslı firmalara teslim ederken, ve yahut ta yine lisanslı işletmelerin, bu atıkları teslim alırken kullandıkları koddur.
Aynı zamanda herhangi bir bildirim gereken durumda atığın cinsini belirlemek üzere kullanılan kod numaralarıdır.

@sivasli5887

Atıklara değil üretime bakarak, izin/lisans eklerine bakılır. Ürettiğiniz ürüne,hammadeye veya kullandığınız yakıta göre izin/lisans eklerine başvurabilirsiniz.
 
Cevap: matbaa sektörü

Siz laboratuvarcılıkda yapmış birisisiniz. Hangi sektörlerde ısıl güç vardır iyi bilirsiniz. Bir matbaanın ısınma amaçlı ısıl gücünden başka ısıl gücü olamaz. Bahsettiğiniz diğer sektör ise bir ambalaj sektörü. Ana üretimi ambalaj ortak noktaları ise baskı yapması.
 
Cevap: matbaa sektörü

matbaa sektöründe bilindigi gibi kitap vb maddeler cıkıyor kagıdın işlenmesi sonu kitap diyelim.ısıl güç olarak elekrık kullanım yada dogalgaz kullanımı emisyon ıznı almamıza yeterlımıdır ? kanalizasyona desarj edıyor atıksu desarj ıznı alabilirmiyiz bu kınuda uygunluk yazısı alabilirmiyim ?
 
Üst