• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Mazot tankı

Görkem G.

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
10 Ağustos 2012
Arkadaşlar bünyesinde mazot tankı olan bir tesis için ne tür çevresel önlemler alınması gerekir?
 
yakıtın doldurulduğu yerin sızdırmaz beton olması gerekli
kesinlikle toprak zeminde mazot yağ v.b. olmamalı.
üstüplerine dikkat yere atıyorlar onlar için toplama yeri ( varil v.b. içinde toplanacak )
yakıt boşaltırken- doldururken dökülenlerin toplanması için bir kanal devamında sızdırmaz bir çukur içinde toplanacak.
yakıt pompasının üzerinin kapalı olması gerekli. yağmur pompanın üzerine yağmayacak şekilde
Çevre İl benden bunları istemişti.

iyi çalışmalar
 
Ayrıca mazot tankı çevresi mazot tankının hacmi kadar duvar ile örülecek ki tank içerisindeki mazotun komple dağılması halinde çevreye dağılmayacak. yangın tüpünüde unutmayalım.

son 1 aydır A sınıfı iş güvenliği uzmanı ile birlikte mazot tank alnının düzeni üzerine çalışmalar yaptık.
 
arkadaşlar İSG için yorumlar yazılmış ama konu çevresel açıdan diye açılmış :(
 
dökülmelerin engellenmesi için tankı %100 hacim toplayacak bir betonarme havuzun içine almak
ayrıca bir sağlık koruma bandı konulması gerekli. Tank hacmine göre değişmekle birlikte 20 tonluk tanklara kadar 15m lik yeterli (bu yetkili idarenin oluşturacağı komisyonun kararına bağlı olarak artabilir veya azalabilir)
yangın söndürme, döküntülere karşı müdahale kitleri
etrafa çit çevrilmesi gerekli (min 180cm), tanktan itibaren 3m mesafeli olmalı. yetkisiz girişler engellenmeli, çitin en az iki girişi olmalı
yakıt taşıyan boru vb var ise katodik koruma yapılmalı (korozyon engelleyici) katodik koruma senede 1 kez kontrol edilmeli
tank topraklanmalı
fazla dolumu engelleyici sistemler (sesli vb) olmalı, ayrıca tank içindeki yakıt hacmini gösteren bir sistem bulunmalı
daha fazla ayrıntı için TS12820'e bakmanızı öneririm.
 
@putperest


Olası bir taşma durumunda yakıtı havuzdan nasıl alacağız?Mesela betonun alt kısmına delik açılsa taşan yakıt oradan kanala (ızgara yakın ise) gidecek.Bunu önlemenin bir yolu var mıdır acaba ya da başka bir yöntem?Bir de sağlık koruma bandını biraz açıklar mısınız?Elinizde fotoğraf var ise daha anlaşılır olur.
 
havuzlama şeklinde olduğu için zaten akan yakıt beton havuzun içinde kalacaktır. yani bir ızgara vb yok. havuzlama konusu binaların yangından korunması hk yönetmelik dışında mevzuatta geçmez. orada da 100% hacim veya bir tank grubu var ise en büyük hacimli tank diye geçer. bir kuvvetli yağış riskini de göze alıp havuzlamayı 110% yapmak daha doğru olacaktır. buraya dökülen mazotu bir şekilde tanka geri alabilirsiniz (peristaltik pompa vb kullanarak) veya döküntü az ise döküntü kitleri kullanarak teh. atık şeklinde sevkedersiniz.

sağlık koruma bandı mevzusu lisanslandırma sürecinde gündeme gelir. Sağlık koruma bandı uygulamalarında yetkili idarelerin (belediye, il özel idare) farklı uygulamaları var ama bence yanlış yapılan şey zaten bir sağlık koruma bandı olan işletmede tekrar bir sağlık koruma bandı istenmesi. skb denilen şeyin mantığı mevzuatta da geçtiği üzere toplum sağlığı ve çevreyi işletmenin etkilerinden korumak, halbuki sizin işletmenizde halihazırda bir skb var ise (ki bu sizin çed sınırlarınızdır) siz zaten toplum ve duyarlı çevreden izolesiniz demektir. maalesef bu konu ile ilgili size sağlayabileceğim bir fotoğraf yok elimde. umarım yardımcı olabilmişimdir.
 
Yani diyorsunuz ki işletme ÇED aldı ise zaten o sınırlar içerisindedir.Teşekkür ederim bilgilendirme için,fotoğrafı havuzdan sıvıyı çekebileceğimiz teçhizat v.b. için düşünmüştüm fakat bu da yeterli oldu.
 
Parlayıcı ve patlayıcı maddelerin depolanmasıyla ilgili yönetmeliğe aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.Bazı arkadaşlar eski yönetmeliği vermişler 2006 tarihli aşağıdaki onun devamı niteliğinde olup bazı değişiklikler içermektedir.
19 Aralık 2007 ÇARŞAMBA Resmî Gazete
Sayı : 26735
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
 
Üst