• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

mazot tankları depolama standartları

Funda Saltık

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
16 Haziran 2011
Firma
özel
Bir tesisimizde mazot depolama tankı var. Ancak standartlara uygun mu değil mi emin olamadım. Standartları nelerdir, biraz araştırdım ama "akarkayıt istasyonları emniyet kuralları tebliği"nde bişeyler yazıyor, onu uygulayabilirmiyiz, yoksa bu sadece akaryakıt istasyonları için mi geçerli.
 
Cevap: mazot tankları depolama standartları

akaryakıt istasyonlarındaki gibi olursa kocaman bir alan gerekecek, koruma betonu falan diyor. tanktan 3 mt uzakta telörgü diyor. Acil cevap bekliyorum. Bu iş güvenliği ile ilgili, tesisimiz iş güvenliği hizmeti almıyor biz sadece çevre danışmanlarıyız, isgyi de tam bilmiyorum.
 
Cevap: mazot tankları depolama standartları

Mevzuatta : Binaların yangından korunması hakkında yönetmelik üçüncü bölüm yakıt depoları ile ilgilidir.

Kısa adı parpat olan parlayıcı patlayıcı... tüzüğünde de madde 79,80 tehlikeli sıvılar konan depolar ile ilgili maddeler var
bu ikisine bakabilirsiniz.
 
Cevap: mazot tankları depolama standartları

Çok detaylı bişey göremedim. Ben zemin betonu kaç cm olmalı? metal tanklar için çevresinde betonarme duvar olmalımı tel çit yeterli mi, duvar veya tel çit mesafesi ne kadar olmalı ve yüksekliği gibi sorulara cevap arıyorum bu konuda bilginiz varsa iyi olur.
 
Cevap: mazot tankları depolama standartları

Aslında mazot tankları da bir bakıma atık yağ varilleri gibidir.Onların da çevresinin korumalı (betonarme) olması ve metal boru ile transfer edilmesi gerekir.Nerede depolandığı da önemlidir.Dökülmelere karşı emici bir madde bulundurulmalı kum gibi malzemelerle temizlenmeli,su kanallarına verilmemelidir.Kontamine malzemelerin de bertarafı sağlanmalıdır.Aşırı sıcaklıktan korunmalı ve havalandırmanın iyi olduğu bir bölgede insanların çalıştığı yerden uzakta depolanmalıdır.Mevcut yerde yangın söndürücü bulundurulmalıdır.
Aslına bakarsanız akaryakıt istasyonları üzerine kurallar barizdir fakat sonuçta bu da çevre yönetimi ve isg kapsamında değerlendirilmelidir.
allianzrisk.com adresini inceleyiniz.
 
Cevap: mazot tankları depolama standartları

İlgili yönetmeliğin 56.maddesinde 'Tank kapasitesinin en az üçte birini alacak şekilde havuzlama yapılmalıdır. ' diye bahsediyor.
 
bu konuda benimde sıkıntım mevcut. küçük bir araştırma bende yaptım ama arkadaş gibi kesin bilgiler bulmak pek mümkün değil. en doğru depolama şekli yeraltı tankı o konuda hemfikiriz galiba. ancak bulunduğunuz yerde kalıcı değilseniz mobil tanklar tercih edilecektir elbette. internette çok güzel yakıt tankları gördüm yakıt pompası ve tabancası kombine bir şekilde olan. bunlardan birini kullanmayı tercih edicem.istasyonlarındaki LPG tankı gibi etrafına 2 m uzaklığında bir 1.5-2 m yüksekliğinde tel çit çekmeyi düşünüyorum. statik elektiriği emici topraklama yapmak gerekio tabi. bide yangın söndürücüler elbette.
 
mazot tankının zemini beton olmalı ve etrafına taşma havuzu yapılmalıdır.Gövde topraklaması yapılmalıdır.50 kg'lık kuru kimyevi tozlu yangın söndürme tüpü konulmalıdır.Son olarakta mazot tankını kuran firmadan TSE belgesini alabilirsiniz.
 
Üst