• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Sempozyum MELBES Çalıştayı Bildirgesi (25.11.2019)

Cem Yılmaz

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
19 Aralık 2009
Şehir
Tekirdağ
Firma
Güneş Çevre Danışmanlık
Merhaba,

ŞU konuda MELBES çalıştayı olacağından bahsetmiştim. İlgili çalıştay yapıldı ve bu çalıştay neticesinde bir bildirge yayımlandı. Bu bildirge Laboratuvarların, Sanayici&Danışmanlık Firmalarının ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığının görüşleri olmak üzere 3 ana başlıktan oluşuyor. Benim dikkatimi çeken bazı maddeler şunlar:
-Laboratuvar Bölümü
4, 6, 7, 9, 12, 17. maddeler katıldığım maddeler. 23 numara ise kesinlikle katılmadığım madde. İşim yok danışman olarak bir de emisyon raporu mu hazırlayacağım :)

-Sanayi Sektörü Temsilcileri ve Danışman Firma Bölümü
2. ve 5. maddelere katılıyorum.

İlgili dosyayı ekten bulabilirsiniz.


Dipnot: Henüz bildirge resmi olarak yayımlanmamıştır. Çalıştay sonunda katılımcılara fotoğraf çekebilecekleri iletilmiş olup, çekilen fotoğraflardan derlenmiştir.
 

Ekli dosyalar

  • MELBES ÇALIŞTAY BİLDİRGESİ (25.11.2019).pdf
    271.7 KB · Görüntüleme: 225
Çoğu maddelerde maddiyat değerlendirilmesi yapılmış .
Keşif için ücret kısmına uzak bölgelerdeki lablara uygulanabilir diye düşünüyorum.
Danışmanların eğitim alıp rapor hazırlaması kısmına kesinlikle katılmıyorum.
Hele ki 3250 tl değerinde bir çalıştay olduğuna hiç katılmıyorum :)

Forumda yapardık bunları biz :D


@Cem Yılmaz elin deymişken ölçümü de yapıver nolacak :D
 
Ey danışmanlık firması sahipleri, bu büyük burnumu kullanmanın vakti gelmedi mi? Gelin sizin yerinize tespit yapayım, VOC ölçeyim, raporlama yapayım. :D
 
zaten keşif için gidiliyor ama sözde bence!! tesiste hazır bulundurulan bir çevre dosyası var gerekli dökümantayonu isteyebilir yetkiliden hadi onu da geçtim rapor hazırlama aşamasında özellikle ısıl güc hesaplaması çok cezbedici gerçekten :((bunu neden danışman firma hesaplar anlamış değilim kapasite raporu mevcut,yakıt miktarını da tesise keşfe geldiğinde sorabilir ve hesaplamayı yapabilir,bir de eğitim mi alacağız bence bu konuda onların eğitime ihtiyacı var ;):rolleyes:
 
Raporlamayı da danışman yapacaksa ki standart bir rapordaki iş-akım şeması, ısıl güç tespitleri, vaziyet planları, hangi bacada hangi parametrenin ölçüleceğinin tespiti (MELBES'ten sonra yeni moda oldu ben sorumluluk almam danışmanın sorumluluğunda demek), yıllık yakıt tüketimi, vs. gibi bilgileri danışmandan istiyorlar laboratuvara ne gerek var kiralayalım ölçüm aletlerini kendimiz yapalım ölçümleri de 10-11 bacadan aldıkları paraları görüyoruz sistemde kendi aldığımız paraları da biliyoruz, yıllık hesaba vurduğumuzda bile yakınından geçmiyor danışmanlık ücretleri masal anlatmasınlar
 
Öncelikle bu çalıştay bildirgesini yayınladığın için teşekkürler @Cem Yılmaz

Bildirgede yayımlanan 23. maddeyi kim hangi akılla dile getirmiş.
"...raporlamanın laboratuvarın yaptığı işin bütünlüğü içinde değerlendirilmesi gerektiği,raporlamada laboratuvarların uzun yıllara dayanan tecrübesi olduğu, raporlamanın yapılabilmesi için danışman firmaların eğitim alması gerektiği vb....." cümlesinde laboratuvarın analiz ve rapor işinde tecrübesinden dolayı danışmanında tecrübesizliğinden dolayı eğitim alması gerektiğini yazmışlar.

Arkadaş adamın yaptığı için adı DANIŞMANLIK, danışmana ölçüm raporu gelir, tesis yetkilisine "bak abii.. senin bacanda şu parametre yüksek çıkmış.... yok abi senin arıtmada akm yüksek, şöyle önlem almalıyız, böyle yapmalıyız" diyen taraftır.

Laboratuvar ise danışmanın iş gereği(lisans,izin, ön izleme vb. durumlar) analizini yapan taraftır. Bu analizin raporunuda hazırlamayacaksa ben ne anladım laboratuvardan.
@Emre Hanlı beyinde dediği gibi, melbesten danışman firma laboratuvarın alacağı fiyatları görsün sonrada laboratuvarlar gelsin raporlarıda danışmanlar hazırlasın desin.

Bence laboratuvarları, danışmanlıkları, tmgdcileri, iş sağlıkcılarını, birde muhasebeyle bir birimi daha tek çatı altında toplasınlar, biz çevre mühendisleri yatmaktan yorulduk anca çalışır iş yaparız :)
 
Danışmanların rapor yazması fikrini danışman firmalar ortaya atmıştır. Çalıştayda bu fikre Laboratuvarlar karşı çıkmıştır. Keşif işni de rapor işini de kesinlikle Laboratuvarlar yapmalıdır.
 
Aslına bakarsanız bildirgede hem laboratuvarların hem de danışmanların bir kısmının talep ettiği yazmaktadır. Diğer konuda katılıyorum, bu konular uzman kişilerin elinden çıkmalıdır.
 
Melbes uygulanmaya başladığından beri onlarca teyit ölçümü yaptırdım. Çanakkale'deki tesislerime Tekirdağ'dan, Balıkesir'den laboratuvarlar atandı. Hiç keşfe geleni görmedim. Danışman olarak tüm bilgileri(ölçüm koordinatları dahil) benden temin ettiler.
 
Taylan Bey'in de yazdığı gibi, "Emisyon raporunu danışmanlar yazmalıdır" talebi çevre danışmanlık firmalarının temsilcilerinden geldi ve laboratuvarlar ortak görüş olarak buna karşı çıktılar. Laboratuvarların konuyla ilgili talebi değil ama çeşitli önerileri oldu. İkinci gün oturumunda raportör bendim, satır satır tüm konuşmaların kaydı bende mevcut. Raporda bulunan ölçüm sonuçları dışında başka datalar da var (kapasite raporu vb.) ve bunlar laboratuvarlara firma temsilcileri/danışmanları tarafından iletilmelidir. Ölçüm koordinatları konusunda haklısınız. Emisyon benim uzmanlık alanım değil ama tahminimce tesise ait diğer evraklarla uyumsuzluk olup olmadığını görmek için istenmiş olabilir.
"Emisyon ölçümü için ön keşif" ve "Emisyon raporu içeriğinin sadeleşmesi" konuları kapsamlı olarak konuşuldu, çeşitli öneriler oldu. Bu önerilerin bildirgede yazıyor olması mutlaka öyle yapılacağı anlamına gelmiyor. Hatta bildirgeye yazılmayan ama kayıt altına alınan başka maddeler de var. Bunların hepsi sırası geldikçe Çevre Şehircilik Bakanlığı yetkilileri ve diğer muhataplar tarafından irdelenerek yasal zeminde nasıl bir düzenleme yapılacağı netleşecektir.
Yeri gelmişken yazmak istedim: Bakanlığın MELBES konusunda duruşu çok net. Önümüzdeki süreçte alınacak kararların tesislerin/laboratuvarların/danışmanların ekonomik kaygılarından ziyade çocuklarımıza daha yaşanabilir, daha temiz bir çevre bırakmak zorunluluğu ve sorumluluğuyla alınacağını ifade ettiler. MELBES'i milat kabul ederek bir geçiş süreci yaşıyoruz. Gerçek veriler ışığında sürdürülebilir çevre politikalarının oluşturulması ve sürecin sağlıklı ilerlemesi için sektörün tüm taraflarının da aynı sorumluluk duygusuyla taşın altına elini koyması gerektiğini laboratuvarlar kabul etmektedir (Tesis yetkilisi veya danışman olmadığım için onlar adına bir şey yazamıyorum).
 
Bana da mantıklı geldi de, bu kez korktuğum başka bir şey var. Firmanın patronu istediği laboratuvarı arayıp "işi size yaptırırım ama sonuçlar düzgün çıkacak" ya da "işi size yaptırırım ama bir miktar elden geri ödeme alırım" gibi önerilerle gelebilir. Yani biz iyi bir şey düşünürken olay tamamen tersine evrilebilir :rolleyes:
 
Süre tanınabilir karar verilmesi adına kısa da olsa, o süre içerisinde seçilmezse sistem kendisi bir tane lab atayabilir. Tamamiyle yazılımla çözülebilecek bir durum gibi geliyor bana. Ki zaten sonuç kotu çıkması durumunda bir ölçüm hakkı tanınması gibi konularda konusulmuş gibi yazıyordu. Yanlış hatırlamıyorsam
 
Cem Yılmazemisyon raporu sadeleştirilsin şeklinde karar verip, danışman rapor hazırlasın demek garip.
danışman raporlama eğitimi alsına getirmişler.
peki daha güzelini yapıp, emisyon raporu yerine atık ve atık yağ analizlerinde olduğu gibi, emisyon kaynakları listesi, ölçüm sonuçları, parametreler ve sınır değerler tablolarından oluşan 4-5 sayfalık bir rapor hazırlanmasını neden desteklemezler.
zaten proses özetlerinde emisyon kaynaklarını her bir proses ve o prosese bağlı ekipmanları (emisyon kaynağının belli olduğu o kaynağın özelliklerini) vermekteyiz. ayrıca vaziyet planı üzerinde emisyon kaynaklarını da danışman başvurusunda gösteriyor.
ayrıca, ölçüm için sistemden laboratuvar atanan firma, neden 1 kez olsun "değiştirme" hakkına sahip değil
 
@Ceren Davutluoğlu ''Yeri gelmişken yazmak istedim: Bakanlığın MELBES konusunda duruşu çok net. Önümüzdeki süreçte alınacak kararların tesislerin/laboratuvarların/danışmanların ekonomik kaygılarından ziyade çocuklarımıza daha yaşanabilir, daha temiz bir çevre bırakmak zorunluluğu ve sorumluluğuyla alınacağını ifade ettiler. '' Bunu diyen bakanlık termik santrallere filtre takılması için 2,5 yıl süre verdi.2,5 yıl boyunca çocuklarımızı zehirleyebilirsin dedi.Çevreyi kirletebilirsin dedi bu Bakanlık.
 
Bizim ülkemizde her alan da maalesef şöyle bir hastalık var. "Hocam onun yaptığı işi bende yapabilirim. Onun yaptığında bir şey yok. Ekstra külfete ne gerek var."
Kimse kimsenin yaptığı işi saygısı yok.

Bu sebeple danışmanlarda rapor yapmak ister. Laboratuvar firmaları da danışmanlık :(
 
Üst