• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Merdivenlerde Alınacak Güvenlik Tedbirleri

Fatih Özcan

Site Kurucusu
Katılım
7 Aralık 2008
Şehir
Yurt Dışı
Firma
ABL Group
Merdivenlerde Alınacak Güvenlik Tedbirleri

- MERDİVEN BASAMAKLARI: Merdiven kolları ve basamakları için kullanılacak kereste en azından sağlam ve birinci sınıf çıralı çam cinsinden olacak, üzerinde çatlak, yarık, çürük ve bir santimetre çapından büyük budaklar bulunmayacaktır. Basamaklar en çok 30 cm. ve eşit aralıklı olacaktır. (Yapıİşlerinde İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Tüzüğü Madde:113)

- BASAMAK ZIVANALARI: Sabit basamaklı el merdiveni ile seyyar merdivende, basamak zıvanaları ile zıvananın gireceği lambalarda aşağıdaki özellikler bulunacaktır.

1 -Merdiven kolunda açılacak lamba ve basamak zıvana uzunlukları 2 santimetreden az,
2 -Kör delikler ve bunların zıvanaları 2,5 santimetre uzunluğundan ve 2 santimetre çapından küçük, olmayacaktır. (Yapı İşlerinde İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Tüzüğü Madde:114)

- KUSURLU MERDİVENLER: Kusurlu merdivenler kullanılmayacaktır. Onarım amacı ile de olsa basamak altlarına takoz konulmayacaktır. Açılır kapanır el merdivenlerinde basamaklar kollara uygun boyutlarda cıvata ile bağlanacaktır. Cıvata başı ve somun ile ahşap arasına rondela konacak ve kontrsomun kullanılacaktır. (Yapı İşlerinde İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Tüzüğü Madde:115)

- EL MERDİVENLERİ: El merdivenleri, kullanıldıkları yerlere, alt ve üst kısımlarıkaymayacak veya bu yerlerden kurtulmayacak şekilde yerleştirilecektir. (Yapı İşlerinde İşçi Sağlığı ve İşGüvenliği Tüzüğü Madde:116)


- TAŞINIR MERDİVENLER: Taşınır merdivenlerde kollar, orta yerinden, bir tarafı eklemli, diğer tarafı çengelli lama yahut zincir ile birbirine bağlanacaktır. Cıvata başı ve lama ile ahşap arasına rondela konacak ve kontrsomun kullanılacaktır. Taşınır merdivenlerin üst bağlantıları menteşe ile yapılacaktır. Bağlantılar taşıyacağı yüke uygun boyutlarda olacak, kollara açılan delikler, menteşe cıvata çapından daha büyük olmayacaktır.
Cıvatalarda kontra somun kullanılacaktır. Taşınır merdivenin son basamağında çalışılamaz. (Yapıİşlerinde İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Tüzüğü Madde:117)

- MERDİVENLERİN KAYMASINA KARŞI ÖNLEM: Taşınır merdivenlerle el merdivenlerinin kol uçlarına, kaymayacak şekilde pabuçlar konacak, merdivenler madeni veya kaygan döşemelerde kullanılacak ise, pabuç altlarına ayrıca tırtırlı lastik veya mantar eklenecektir. Merdivenler uzatılmak amacıyla birbirlerine eklenemez. 4 metreden uzun taşınır merdivenlerle el merdivenleri, çelik boru veya profilden yapılacaktır. (Yapı İşlerinde İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Tüzüğü Madde:118)

- MERDİVEN ETRAFINA KORKULUK: İşçilerin gelip geçtiği yerlerde kullanılacak merdivenin etrafı halat, zincir veya ahşap korkulukla çevrilecek ve görünür yerlere uyarma levhalarıasılacaktır. (Yapı İşlerinde İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Tüzüğü Madde:119)

- SABİT İNŞAAT MERDİVENLERİ: Sabit inşaat merdivenlerinde, çıkılacak platformlara korkuluk ve uygun eteklik konacak ve bu platformlar 60 santimetreden dar yapılmayacaktır. Merdivenin bir veya her iki kolu, çıkılacak yerin platformunu en az 90 santimetre aşmış olacak ve merdivenin son basamağı ile platformun arası 30 santimetreyi geçmeyecektir. (Yapı İşlerinde İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Tüzüğü Madde:120)

- YÜKSEK SABİT MERDİVENLER: 10 metre yüksekliğini geçen sabit merdivenlerde, her 10 metrede bir dinlenme platformu yapılacaktır. (Yapı İşlerinde İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Tüzüğü Madde:121)

-DUVAR BOŞLUĞUNDA MERDİVEN: Yapının duvar boşlukları kapatılma- yan veya gerekli tedbirler alınmayan kısmında merdiven kullanılmayacaktır. (Yapı İşlerinde İşçi Sağlığı ve İşGüvenliği Tüzüğü Madde:122)

- BASAMAKSIZ MERDİVENDE ÖNLEM: Basamakları yapılmamış betonarme merdiven döşemelerine kayma veya düşmeyi önleyecek ahşap basamaklar ve kova boşluğu kenarlarına ise uygun korkuluklar yapılacaktır. (Yapı İşlerinde İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Tüzüğü Madde:123)

- MADENİ BASAMAKLARDA KAYMAYA KARŞI ÖNLEM: Düz saçtan veya madeni malzemeden yapılmış merdiven basamaklarının üstleri kaymayacak malzeme ile kaplanacaktır. (Yapıİşlerinde İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Tüzüğü Madde:124)

Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
 
Üst