• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Merkezi laboratuvar belirleme sistemi hakkındaki düşünceleriniz?

D

deleted25658

Çalıştay ile ilgili görüşlerniz nelerdir? Yeni gelecek sistemin avantaj ve dezavantajları sizin açınızdan nelerdir?

Merkezi Laboratuvar Belirleme Sistemi (MELBES) Çalıştayı 27-28 Ekim 2018 tarihlerinde Antalya’da yapıldı. Çevre Mevzuatı kapsamında yapılan ölçüm ve analiz işlerinin, insan müdahalesinden uzak, objektif ve adil bir yöntemle yetkili laboratuvarlara dağıtımının yapılacağı ve işletmelerin ihtiyacına uygun laboratuvarı seçebilecek bir eşleştirme programının oluşturmasına yönelik hazırlanmakta olan Merkezi Laboratuvar Belirleme Sistemi (MELBES) Çalıştayı 27-28 Ekim 2018 tarihlerinde Antalya’da gerçekleştirilmiştir. Çalıştay ÇED, İzin ve Denetim Genel Müdürü Sayın Muhammet ECEL’in açılış konuşması ile başlamıştır.

Sayın ECEL konuşmalarında, Bakanlık olarak çevresel, ekonomik ve sosyal etkenleri bütüncül bir yaklaşımla ele alarak; sürdürülebilir çevre ve sürdürülebilir kalkınma anlayışımız ile hedeflerimize yönelik çalışmalar gerçekleştirdiğimizi ve gerçekleştireceğimizi ifade etmiştir. Çalıştayı düzenlemekteki amacımızın MELBES Sistemi hakkında Bakanlık olarak bugüne kadar yapmış olduğumuz çalışmaların aktarılması, sonrasında oluşturulan yazılım ile iş dağıtımı sistemine geçilmesi halinde, laboratuvarların önerilerinin, tecrübelerinin ve beklentilerinin alınması olduğunu belirtmiştir. Çalıştay, yetkili laboratuvar çalışanlarından çalışma gruplarının oluşturulması, grup çalışmalarının sunumları ve değerlendirmelerine göre hazırlanan sonuç raporunun sunulması ile tamamlanmıştır.
 
Daha önce özelde konuşmuştuk, ben aklımdakileri tekrar yazayım. Sistem oldukça güzel bir sistem. Pastayı eşit dilimlere bölmek, kimsenin hakkını yememek ve de en önemlisi en doğru ve güvenilir sonuçlara ulaşmak için ideal bir sistem olacak gibi. Ancak bu sistemin uygulanabilirliği aşamasında mümkün olduğunca danışmanların sorumluluğunun azaltılmasını istiyorum. Baca tespiti yapan, parametreleri belirleyen ve bildirimde bulunanın danışman olması durumunda olayın "MALİ" cezasının danışmana yansıtılması gündemde. Bunun yerine labotaruvarların keşif ekiplerine cüzi bir ücret ödenerek bu işlemlerden kurtulabilirler, tabi tamamiyle afaki konuşuyoruz.

Gerek atıksu için konuşulan 8 saatin, gerekse emisyon ölçümleri için konuşulan 2.5 saatin yeterli olduğunu düşünüyorum. Üstelik kendi bünyesinde yer alan yeterliliklere konulacak %'lik limit de fena değil gibi. Bekleyip görelim, umarım danışmanların etkin bir rol oynaması isteniyorsa bu çalıştay tekrarlanır ve bu kez danışman firmaların da katılımı sağlanır :)
 
Aynen dediğin doğru keşif kısmını Labortuvarın yapması daha doğru olacaktır . Temennim şu ki bu sistemin de açığını bulmak için kafa yormak yerine geliştirmek olmalı , parası olan fazla eleman cihaz alıp çok iş almaya da çalışabilir bunula ilgili çalışmaları olmalı ..
 
Calistaya bende katildim cogu laboratuvar tarafindan "fizibiliteyi danismanlar yapsin hatali bildirim yapiliyorsa da cezai puan uygulansin" gorusu vardi.Ayrica bizim grupta konusulan konular : laboratuvarlar bu sistemde en buyuk problemin emisyonda olacagini dusunulmesi ...Atiksu ,Atik yagda numuneyi alirsin analizini yaparsin derken emisyonda fizibilite,cevre sartlari gibi durumlari onceden sisteme yuklenmesi talep ediliyor.İsbirlikci oranlarinin en az %50 ye cikarilmasi talep edildi.
 
@Melih Coşar
daha çıkmadı sistem 2019 şubat - mart gibi uygulamaya geçileceği söylenmiş ..

@_cevreci_
maalesef bence yanlış keşif gibi öenmli olayları fikrimce laboratuvarın yapması daha sağlıklı olacaktır zira danışmanlar işin içeriğini bilmek zorunda değiller laboratuvar işi bence sahada ölçüm yapacak mühendis arkadaşın da baca delmek yada merdiven aramak sahada sıkıntılar minimize edilmiş olur ... keşif ücreti de alınabilir uygun bir fiyata ..
 
Bence de keşif ve tespit gibi durumları laboratuvarlar yapmalı fakat, bunun mümkün olabilmesi için tespit yapan kişinin en az çevre görevlisi kadar mevzuata hakim olması gerekmektedir. Laboratuvarlarda sırf bu iş için bile mevzuata hakim bir personel bulundurulması gerekli bence. Olay sadece bacaların fiziki anlamda ölçüme uygun olması ve/veya olmaması dışında hangi bacaların ölçülüp ölçülmeyeceğine karar verme kısmına da giriyor çünkü. İyi bir proses bilgisi de lazım parametre tespiti için. Bence bu iş bi süre daha çevre görevlilerine kalır :)
 
Öncelikle çalıştayın sonuç belgesini görmeden bir şey söylemek çokta mümkün değil. Naçizane fikirlerimi belirteceğim. Ayrıca ilk yazım ve mesajım olacak. :-)

Emisyon ölçümü yaptırılması, atıksu analizlerinin yaptırılması, atık yağ analizi yaptırılması vb. zaten firmaların sorumluluğundadır. İsterse danışmanlık alıp çevre izin sürecini yürütebilir isterse bünyesinde çevre birimi oluşturup takibini gerçekleştirebilir. Burada ölçüm için sadece iki aktör firma ve laboratuvar var. Çevre danışmanlığının ölçüm ile ilgili bir bağı yok. Ama piyasada danışmanlık ve laboratuvar hizmetlerinin iç içe girmesi sebebiyle üçüncü aktör olduklarını iddia etmeleri biraz abes kaçmaktadır. Bunu çıkardıkları yönetmelikle gösterdiler. Çünkü danışmanlık işleri ile laboratuvar işleri birbirinden farklı süreçlere sahipler. Buradaki sıkıntı şu pastada yeri olmaması gerekenlerin bu sistemde süreçte çıkarılmasıdır. Danışmanların artık bu işlerde organik bağının kesilmesidir. Bu işe müdahil olmaya çalışan aktörlerinde çıkarılmasıdır. Olması gereken oluyor aslında. Bu durumda laboratuvarın karşılaştığı zorluklar karşısında bakanlık duvar olacak gibi görünüyor. Hem maddi yönden hem manevi yönden olacaktır. Tabi uygulamada aksaklıklar olacağını düşünüyorum. Umarım uygulama başlandıktan sonra vazgeçilmez.

Bu ölçüm işlerinin emekçisi ve en alt kısmında ölçüm personeli yer alıyor. Bakanlığın bakış açısı anladığım kadarıyla bu emekçilerin daha iyi şartlarda çalışması, ölçüm yapacak personelin profesyonelleşmesi ve uzun vadede laboratuvar sektörünü mali olarakta düzenleme yoluna gitmektir. Zaten atık su, atık yağ numunelerinin alınması eğitimi ve yetkilendirilmesi uzun zamandır yapılıyordu. 2015 yılından başlayarak aynı şeyi emisyon-imisyon ölçümlerinde ve yakın zamanda sonuçların raporlanması için de yaptı. Personelin eğitim kıstasları getirdi. Buna müteakiben bu sistemin geleceği belli etmişlerdi.

Son olarak planladıkları şeyleri yaparlar ve bakanlık personeli bu konuda dirayet gösterir. Çünkü bu işleri baskılara rağmen yapmak ciddi bir irade gerektiriyor.
 
MELBES hakkında Genel Müdürlük Makam Oluru
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .


Mevcut Laboratuvar yetkilileri ve yeni Laboratuvar kurmak isteyen arkadaşlar için önem arz etmektedir.
 
Arkadaşlar,

MELBES sistemi açılmadı galiba dimi? Ya da giriş için elinde link olan varmı?

18 şubatta ölçüm yapılacak olan firmamın ölçümü MELBES için iptal edildi ve süreç uzuyor. GFB sürecim sıkıntıya girmesin diye uğraşıyrum ama bir giriş sistemi falan göremedim, bulamadım. Gerçi 16 şubat demiş ama bu ölçm başvuruları nereye yapılacak acaba?
 
EÇBS'de bununla ilgili bir modül açılacak başvurular oradan gerçekleşecek.(Bi arkadaştan öğrenmiştim :))
GFB Süreci sıkıntıda olan firmanız için bu durumu göze alarak il çevreden bir yazı talep edebilirsiniz.
Aksi durumda sürec zora girerse ve önlem almazsanız sizi hatalı bulurlar.
 
Melbes uygulamasının EÇBS içerisine ekleneceği söylenmişti.Ancak sizin 18 şubattaki ölçümünüz iptal olduysa sistem açıldığında en yakın 1 ay sonra için gün alabiliyorsunuz diye biliyorum duyurulardan birinde o şekilde yazıyordu.
 
@Fatih Koçak Aslında GFB daha yeni aldım sayılır 5 ay ım var daha ama olur ya sonuçlar uygunsuz çıkar, VTR de problem falan çıkar, ekstra işler çıkar riske atmak ıstemıyorum.

Biraz daha bekleyip sonra baktık açılmıyor ya da geç tarihe randevu veiliyor falan artık İl Müd. yolunu tutacağız ?
 
@hasan140715 Hocam sürem var diye düşünmemenizi öneririm illaki bi aksilik çıkıyor daha sonra tekrardan başa dönmek gibi bir sıkıntı var.
O nedenle ne kadar erken yapabiliyorsanız yapın ve İl Çevreyle görüşme sağlmaya başlayın bence
 
Üst