• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Merkezi laboratuvar belirleme sistemi hakkındaki düşünceleriniz?

D

deleted25658

Çalıştay ile ilgili görüşlerniz nelerdir? Yeni gelecek sistemin avantaj ve dezavantajları sizin açınızdan nelerdir?

Merkezi Laboratuvar Belirleme Sistemi (MELBES) Çalıştayı 27-28 Ekim 2018 tarihlerinde Antalya’da yapıldı. Çevre Mevzuatı kapsamında yapılan ölçüm ve analiz işlerinin, insan müdahalesinden uzak, objektif ve adil bir yöntemle yetkili laboratuvarlara dağıtımının yapılacağı ve işletmelerin ihtiyacına uygun laboratuvarı seçebilecek bir eşleştirme programının oluşturmasına yönelik hazırlanmakta olan Merkezi Laboratuvar Belirleme Sistemi (MELBES) Çalıştayı 27-28 Ekim 2018 tarihlerinde Antalya’da gerçekleştirilmiştir. Çalıştay ÇED, İzin ve Denetim Genel Müdürü Sayın Muhammet ECEL’in açılış konuşması ile başlamıştır.

Sayın ECEL konuşmalarında, Bakanlık olarak çevresel, ekonomik ve sosyal etkenleri bütüncül bir yaklaşımla ele alarak; sürdürülebilir çevre ve sürdürülebilir kalkınma anlayışımız ile hedeflerimize yönelik çalışmalar gerçekleştirdiğimizi ve gerçekleştireceğimizi ifade etmiştir. Çalıştayı düzenlemekteki amacımızın MELBES Sistemi hakkında Bakanlık olarak bugüne kadar yapmış olduğumuz çalışmaların aktarılması, sonrasında oluşturulan yazılım ile iş dağıtımı sistemine geçilmesi halinde, laboratuvarların önerilerinin, tecrübelerinin ve beklentilerinin alınması olduğunu belirtmiştir. Çalıştay, yetkili laboratuvar çalışanlarından çalışma gruplarının oluşturulması, grup çalışmalarının sunumları ve değerlendirmelerine göre hazırlanan sonuç raporunun sunulması ile tamamlanmıştır.
 
@GKSN işte Türkiyenin özeti sistem gelmiş hala hatalarla uğraşıyoruz dışı ambalaj iyi ama içi boş :D sistemi en başta sağlam yapsalar açıklayıcı olsa herkes rahat rahat giriş yapar ama nerdee çok şey bekliyorum bende :)
 
@GKSN kesinlikle daha sisteme tam adapte olamamışken sürekli yeni bir uygulama çıkıyor her gün bir şeyler değişiyor..işi gücü bıraktık güncel sistemi çözmeye odaklandık ??
 
Arkadaşlar Yeni Duyuru,

ÇED RAPORLARINDA YER ALAN ÖLÇÜM/ANALİZLER VE MELBES SİSTEMİ HAKKINDA DUYURU
Duyuru Metni
Bilindiği üzere; Bakanlığımız tarafından yetkilendirilen çevre laboratuvarlarının Çevre Mevzuatı kapsamında yapacağı ölçüm ve analizlerin dağıtımı 17 Şubat 2018 tarihi itibariyle MELBES Sistemi üzerinden yapılmaya başlanmıştır. Bu kapsamda Çevresel Etki Değerlendirmesi sürecinde, ÇED Raporlarında yer alacak, çevre mevzuatı kapsamındaki ölçüm/analizler de MELBES sistemi tarafından yetkili laboratuvarlara dağıtılacaktır. Bu amaçla ÇED Raporu hazırlanacak olan faaliyet sahiplerinin kendileri ya da ÇED Raporunu hazırlayan ÇED Yeterlik Belgesine sahip firmalar tarafından, faaliyet sahibi adına EÇBS Sistemine kayıt yapılarak, MELBES Sistemi üzerinden ölçüm/analiz talebinde bulunmaları zorunludur. 16 Şubat 2019 tarihinden sonra başlayıp, ataması MELBES Sisteminden yapılmamış olan ölçüm ve analiz raporları geçerli kabul edilmeyecektir.
İlgililere önemle duyurulur…


Burada Tam olarak ne diyor konuya vakıf biri açıklayabilirmi ?
 
@Mesut Bölükbaş Benim anladığım kadarıyla ÇED kapsamında mevcut durum ölçümleri de MELBES üzerinden gerçekleştirilecek. Danışmanlıkta yapıldığı gibi, hizmet verdiğimiz firmaları sisteme tanımlamıştık. Burada da ÇED Yeterlilik firmaları, ÇED Raporu hazırladığı projeleri EÇBS'ne tanıtacak ve onlar adına yapılması istenen mevcut durum ölçümlerini MELBES sistemine girişini gerçekleştirecekler. Burada bence oluşabilecek sıkıntılar var, ÇED Sürecini uzamasına sebebiyet verebilir, Çünkü sistem üzerinden istenilen ölçümlere 1 ay içerisinde dönüşler yapılacağı gibi konular konuşulmakta ama yatırımcı işlerin hızlı bir şekilde yapılmasını ister herzaman.
 
bu sistemle, bir şekilde acelesi olan, herhangi bir sebepten başvurusu geç kalınmış durumlarda büyük maduriyetler doğabilir.
 
sistemle ilgili başvurusu yarım kalanları kbul ettiler atıyorum cihaz alıpta başvurusu eksik olanları kabul ettiler sisteme daha sonra dahil edecekler
 
aslinda ben gecis suresinden ziyade, genel zamanlardan bahsediyorum. mesele benim bir iki acil isim olmustu lab ile gorusup olabilecek en erken tarihe randevu almayi talep ediyordum vb. simdi boyle bir imkan olmayacak sanirim
 
ÇED RAPORLARINDA YER ALAN ÖLÇÜM/ANALİZLER VE MELBES SİSTEMİ HAKKINDA DUYURU

Bakanlığımızca yürütülecek Merkezi Laboratuvar Belirleme Sistemi (MELBES) ile ilgili olarak, aşağıdaki uygulamaların dikkate alınması gerekmektedir.

· Çevresel Etki Değerlendirmesi sürecinde, Bakanlığa/Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne sunulan ÇED Raporları ve/veya Proje Tanıtım Dosyaları’nda yer alacak, çevre mevzuatı kapsamındaki ölçüm ve analizler;

· "Toprak Kirliliğinin Kontrolü ve Noktasal Kaynaklı Kirlenmiş Sahalara Dair Yönetmelik Yeterlilik Belgesi Tebliği" uyarınca saha ile ilgili gerekli raporlarda yer alacak ölçüm ve analizler;

· “Deniz Çevresinin Petrol ve Diğer Zararlı Maddelerle Kirlenmesine İlişkin Risk Değerlendirmesi ve Acil Müdahale Planı Hazırlayacak Kurum ve Kuruluşların Asgari Özelliklerine Dair Tebliğ” kapsamında yapılacak ölçüm ve analizler ;

İkinci bir düzenlemeye kadar MELBES sistemine dahil edilmeyecektir.

Ayrıca 19 Şubat 2019 tarihinde yapılan “ÇED RAPORLARINDA YER ALAN ÖLÇÜM/ANALİZLER VE MELBES SİSTEMİ HAKKINDA DUYURU” isimli duyuru iptal edilmiştir.

Önemle duyurulur.
 
Arkadaşlar aramızda melbes sistemini kullananlar var mı acaba. Tam olarak yapmamız gerekenleri bilen birileri varsa yardımcı olabilirler mi ?
 
Merhaba ekteki dosya işinize yaraya bilir. Fabrika'nın Entegre Çevre Bilgi Sisteminden MELBES' i açmayı unutmayın. Bacaların ismini ve ölçülecek parametreleri belirleyin sonra sisteme girişleri tek tek yapın. Sonunda onaylayın . Sistem mail adresinizi 1 gün içinde hangi ölçüm firmasını atadığınız size bildirecek. Ölçüm firması sizi arayıp keşif için gelecek. Keşifte varsa eksiklerinizi size söyleyecek ve beraber ölçüm tarihi belirteceksiniz. Süreç bu şekilde ilerlemektedir. Parametre girişlerinde yanlış yaparsanız sıkıntı yapmayan keşif yaptıktan sonra değişiklik yapabiliyorsunuz.
 

Ekli dosyalar

  • MELBES_Sistem_Tanitimi.pdf
    987.5 KB · Görüntüleme: 135
laboratuvar ile görüşülüp işin başında, işin ortasında veya işin sonunda ödeme yapılabiliyor. Ödeme yapıldıktan sonra ödeme dekontu tesis yetkilisince veya çevre danışmanınca sisteme yükleniyor. ardından laboratuvar ödeme dekontunuda rapora ekleyip, ölçüm raporunu hazırlıyor.
 
Üst