• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Merkezi laboratuvar belirleme sistemi hakkındaki düşünceleriniz?

D

deleted25658

Çalıştay ile ilgili görüşlerniz nelerdir? Yeni gelecek sistemin avantaj ve dezavantajları sizin açınızdan nelerdir?

Merkezi Laboratuvar Belirleme Sistemi (MELBES) Çalıştayı 27-28 Ekim 2018 tarihlerinde Antalya’da yapıldı. Çevre Mevzuatı kapsamında yapılan ölçüm ve analiz işlerinin, insan müdahalesinden uzak, objektif ve adil bir yöntemle yetkili laboratuvarlara dağıtımının yapılacağı ve işletmelerin ihtiyacına uygun laboratuvarı seçebilecek bir eşleştirme programının oluşturmasına yönelik hazırlanmakta olan Merkezi Laboratuvar Belirleme Sistemi (MELBES) Çalıştayı 27-28 Ekim 2018 tarihlerinde Antalya’da gerçekleştirilmiştir. Çalıştay ÇED, İzin ve Denetim Genel Müdürü Sayın Muhammet ECEL’in açılış konuşması ile başlamıştır.

Sayın ECEL konuşmalarında, Bakanlık olarak çevresel, ekonomik ve sosyal etkenleri bütüncül bir yaklaşımla ele alarak; sürdürülebilir çevre ve sürdürülebilir kalkınma anlayışımız ile hedeflerimize yönelik çalışmalar gerçekleştirdiğimizi ve gerçekleştireceğimizi ifade etmiştir. Çalıştayı düzenlemekteki amacımızın MELBES Sistemi hakkında Bakanlık olarak bugüne kadar yapmış olduğumuz çalışmaların aktarılması, sonrasında oluşturulan yazılım ile iş dağıtımı sistemine geçilmesi halinde, laboratuvarların önerilerinin, tecrübelerinin ve beklentilerinin alınması olduğunu belirtmiştir. Çalıştay, yetkili laboratuvar çalışanlarından çalışma gruplarının oluşturulması, grup çalışmalarının sunumları ve değerlendirmelerine göre hazırlanan sonuç raporunun sunulması ile tamamlanmıştır.
 
Burcu Hanım Merhaba, ben de parametre eklediğimde cihaz sayısında değişiklik yapmak istediğimde kaydet butonuna bastığım zaman kaydetme işlemi yapmıyordu. melbes@csb.gov.tr adresine durumu anlatan mail gönderdim ve şu an kaydetme işlemini gerçekleştirdim.
 
Arkadaşlar ölçümlere ne kadar süre kala melbes e kayıt açmak gerekir. Bakanlık melbes başvurusu sonrası muhtemel en yakın hangi sürede ölçüm planı yapıyor
 
Tam 1.30 ay önce başlattım bir firmama hala lab. tarafından ölçülmedi cihazları bozulmuş v.s gibi nedenlerden.. bakanlığın bunu da takip etmesi lazım lab. atadıktan sonra biz bir şey yapamıyoruz malesef süre geçmesi durumda sorumluluk lab. değil bizde olacak?
 
@Kara-- cihaz arızalı ise bakanlık neyi takip edecek ki .. zaten firmadan yazı alsanız işini görür hatta rapora eklesinler cihaz arızasından dolayı geç yapıldığı .... gün alınıyor sistemden bildiğiniz üzere o tarih kadar ya cihazı tamir ederler yada iptal formunu il çevreye verip bir nüsha da laboratuvar size ve kendinde tutar ...
 
@Ferhat Elçi şuana kadar sistemden aldığım günde ölçüm yapan bir firma olmadı malesef. iptal formu olduğunu da bilmiyorduk malesef dediğim gibi kendi sistemimde iptal veya alternatif bir buton yok. ve dediğiniz gibi neden geç yapıldığını anlatan bir yazıyı rapora eklemelerini isteyeceğim .. tşk ederim :harika:
 
evet artık algoritmaya maalesef laboratuvar tecrübe yılı da eklendi yani demek oluyor ki siyasi uzantısı olan firmaların baskısı sonucu büyük laboratuvarlar korunacak ... hani adalet olacaktı hak,hukuk olacaktı ...

eski yayınlanan şartlarda tek cihazlı laboratuvarların katsayısı var iken şuan da yayınlanan duyuruda tek cihazların katsayısı yok neden ?
 
Moderatörün son düzenlenenleri:
Laboratuvar belirleme sistemi bir çok algoritmayı beraberinde getirdi. Tecrübede bunlardan biri ki tecrübenin max. katkısı 1(bir) olarak verilmiş. Bu algoritmada gözüme çarpan en büyük kat sayı "set sayısı"nda. 5 set ile 1 set arasında hesaplamaya etkisi 3.5 kat.

Tecrübe ve set sayısının etkilerini basit örnek karşılaştırayım;
Kapsam ve parametreleri aynı olan X ve Y laboratuvarlarının tecrübe ve set sayıları ile ele alalım.
X in 10 yıldan fazla tecrübesi var, Y ise 1 yıllık laboratuvar.
X in 1 seti var, Y nin ise 5 seti.

Tecrübe faktörü ; X için: 0.5 + log(10,100) = 1
Etkisi = 2.5 Kat
Y için 0.4 + log(1,100) = 0.4


Set sayısı faktörü; X için: hesaplamaya etkisi 1
Etkisi= 3.5 Kat
Y için: hesaplamaya etkisi 3,5


Bu sadece 2 algoritma, bunların dışında; personel sayısı kat sayısı, parametre kat sayısı, iş birliği oranları, ceza puanları vb. diye gidiyor.

Dediğin gibi tecrübenin eklenmesi konusunda büyük laboratuvarların mutlaka etkileri olmuştur. Ama iş dağılımı konusunda büyük bir etki değil bence.
Zaman bize her şeyi gösterecek... :)

Tek cihazlı derken??. Set sayısı olarak mı?.
 
Evet

eğitimler de anlatılan personel ve cihaz sayısına bağlı ölçüm ve analiz yapılacağı firmalar yeni personel istihdam etti , personellerini eğitimlere gönderdi, kapsamlarını genişletme kararları aldı da şuan atamalarda sıkıntı maalesef devam ediyor şuan 50 den fazla laboratuvar sıkıntı içerinde yeni gelen laboratuvar tecrübesi etkilemez diyorsunuz ama büyükler bu şekilde işini sağlama almış ve diğer firmalara daha doğru küçük çaplı firmaların ezilmesi söz konusu ...
 
@Ferhat Elçi yeni yayınlanan algoritmada 1 seti olana hesaba etkisi 1 ifadesi verilmiş. Eski yayınlanan şartı görmedim. Bunun ile ilgili bakanlığa yazı yazabilirsiniz?. algoritma.png
 
@GKSN benim yazımı dikkate alacaklarını bilsem hemen yazarım fakat laboratuvarlar bile bir olamıyorken bakanlık ne yapsın benim yazımı laboratuvarların duyarlı olması lazım ki bu işlerde para döngüsü çok olduğu için artık laboratuvarlar korkuyor denetimde başımı yakarlar diye susuyorlar ...
 
@Ferhat Elçi bu konuda size kısmen katılıyorum. Birlik konusunda haklı olabilirsiniz. Laboratuvarlar tam olarak bir olmuyor ve/veya olamıyor. Yazı yazıp sonuç almama ve denetim konusunda size katılmıyorum. Bizzat ben yazılımcı firma ve bakanlık ile görüşüp imisyon atamalarında yanlışlıklar olduğunu düşündüğümüz durumları sözlü ve yazılı belirttik. Son yayınlanan algoritmada düzeltildiğini gördük. (örn: Sadece imisyonda Google maps 4 saat olayı vb.)
 
@GKSN bizde itiraz edip sonuç alıyoruz demek istediğim bu değil ki bizim kapsam da olmayan atamalar geldi bunların düzeltilmesi için uyardık düzelttiler .... denetim de sorun yaşayanlar oldu o yüzden laboratuvarlar hepsi olmayabilir(eli güçlü olanlar) belki çoğu laboratuvar korkuyor ki bazı laboratuvarın denetçi seçme seçeneği bile varken siz düşünün ...
 
@Ferhat Elçi Denetim konusunda şunu diyebilirim; yeni sistemden sonra bakanlık denetimi geçirmediğim için bir şey diyemiyorum bu konuda. Korkarak hiç bir yere varamayız ki, haklıysan sonuna kadar hakkını savunacaksın. Eli güçlü olanlar bundan önce de vardı bundan sonra da var olacaklar ne yazık ki..! .
 
@GKSN firmam olsaydı savunurdum da elimde imkan yok benlik birşey değil çalışan olarak dikkatimi çeken şeyleri yazdım birlikten kuvvet doğar ileriki süreçlerde laboratuvarlar birlik olabilecek mi merak içindeyim .... melbes önce laboratuvarlar ölçümleri öne çekip parasını alanlar aldı o yüzden sisteme girişler azalmış durumda bir çok laboratuvar süresi varken emisyon ölçümlerini yaptırdı (danışman ile)
 
@GKSN sistemi bekliyoruz oturmadı tam lab sektörün istediği gibi olmadı uzun süreceği görünüyor ... inşallah işini düzgün yapmayanlar başkasının hakkına girenler var ise kapanır umarım ...
 
Üst