• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Merkezi laboratuvar belirleme sistemi hakkındaki düşünceleriniz?

D

deleted25658

Çalıştay ile ilgili görüşlerniz nelerdir? Yeni gelecek sistemin avantaj ve dezavantajları sizin açınızdan nelerdir?

Merkezi Laboratuvar Belirleme Sistemi (MELBES) Çalıştayı 27-28 Ekim 2018 tarihlerinde Antalya’da yapıldı. Çevre Mevzuatı kapsamında yapılan ölçüm ve analiz işlerinin, insan müdahalesinden uzak, objektif ve adil bir yöntemle yetkili laboratuvarlara dağıtımının yapılacağı ve işletmelerin ihtiyacına uygun laboratuvarı seçebilecek bir eşleştirme programının oluşturmasına yönelik hazırlanmakta olan Merkezi Laboratuvar Belirleme Sistemi (MELBES) Çalıştayı 27-28 Ekim 2018 tarihlerinde Antalya’da gerçekleştirilmiştir. Çalıştay ÇED, İzin ve Denetim Genel Müdürü Sayın Muhammet ECEL’in açılış konuşması ile başlamıştır.

Sayın ECEL konuşmalarında, Bakanlık olarak çevresel, ekonomik ve sosyal etkenleri bütüncül bir yaklaşımla ele alarak; sürdürülebilir çevre ve sürdürülebilir kalkınma anlayışımız ile hedeflerimize yönelik çalışmalar gerçekleştirdiğimizi ve gerçekleştireceğimizi ifade etmiştir. Çalıştayı düzenlemekteki amacımızın MELBES Sistemi hakkında Bakanlık olarak bugüne kadar yapmış olduğumuz çalışmaların aktarılması, sonrasında oluşturulan yazılım ile iş dağıtımı sistemine geçilmesi halinde, laboratuvarların önerilerinin, tecrübelerinin ve beklentilerinin alınması olduğunu belirtmiştir. Çalıştay, yetkili laboratuvar çalışanlarından çalışma gruplarının oluşturulması, grup çalışmalarının sunumları ve değerlendirmelerine göre hazırlanan sonuç raporunun sunulması ile tamamlanmıştır.
 
Merhabalar,
Melbes sisteminden tesisimiz için giriş yapıp laboratuvar belirleyeceğim ama Laboratuvar Vergi Numarası * diye bir ibare var. Buraya ne yazmam gerektiği konusunda yardımcı olabillir misiniz?
 
Yanlış yerden giriyorsunuz :) Tesis Listesine girip Uygulama listesinin en son sırasında yer alan MELBES'i açtırmanız gerekiyor.
 
Teşekkür ederim :)

@Cem Yılmaz Cem Bey bir sorum daha olacaktı size. Sisteme yeni başvuru yapıyorum da laboratuvar seçmek için parametreleri girdim fakat seçeceğiniz noktanın 6 ay süre içerisinde toplam adedini yazmalısınız diye bir uyarı alıyorum. Aynı laboratuvar firmasıyla 6 ay boyunca çalışacak mıyız bu durumda? Biz arıtma tesisine 15 günde bir iç izleme amaçlı numune aldırıyoruz. 12 adet mi yazmam gerekiyor?
 
Son düzenleme:
@Hazel A. 13.02.2019 tarihli bakanlık olurunu paylaşıyorum. Ayrıca sizi ilgilendiren kısmını da resim olarak paylaştım. İyi çalışmalar..
olur.png
 

Ekli dosyalar

  • 13022019BAKANLIK OLURU.pdf
    172.4 KB · Görüntüleme: 49
Kamuya(belediyler vb) ait atıksu arıtma tesisleri melbes kapsamında mı yoksa onlarda olurun 11. maddesi kapsamına mı giriyor ?
.
 
merhaba arkadaşlar, düzeli depolama tesisinde çöp gazından elektrik üretimi yapan bir tesis için; çevre şehircilik tarafından teyit emisyon raporu isteniyor, ecbs den MELBES uygulamasını ekledim ama faaliyet/ endüstri ve alt faaliyet/endüstri isteniyor fakat seçenekler arasından uygun olanı bulamadım yardımcı olursanız sevinirim.
 
ek 2 listesinde yer almakta

tesis de düzenli depolama, tıbbi atık sterilizasyon, ambalaj atığı toplama ve ayırma aynı zamanda çöp gazından elektrik üretilmektedir. toplama ayırma tesisi ve çöp gazından elektrik üretimi işlemleri yeni faal olmaktadır. TAT EK-2 8.1 kapsamında yer almaktadır.
8. Atık Yönetimi
8.1 Ambalaj atığı toplama-ayırma ve/veya geri kazanım tesisleri (Hava emisyonu konulu çevre iznine getirilen muafiyet geri kazanım tesisleri için geçerli değildir.)1,2
Çöp gazından elektrik üretimi işle için ayrı olarak mı kapsam belirlenmelidir.
 
Son düzenleme:
@hatice BURAL Siz sistemde yer belirtmiyorsunuz aslında, faaliyetinizi tanımlıyorsunuz. Çöp gazından elektrik üretimi herhangi bir kapsama girmiyorsa (daha önce hiçbir tesisimde olmadığından yanlış yönlendirmek istemiyorum), yukarıdaki görseldeki kapsamı seçmeniz yeterli olacaktır. MELBES'in ana sayfasındaki faaliyet seçimi, tesisin genel kapsamını belirlemek içindir.
 
merhaba arkadaşlar, çöp gazından elektrik enerjisi üretimi yapılan ve aynı zamanda toplama ayırma yapılan bir tesiste teyit emisyon ölçümü istenmektedir.
MELBES den emisyon ve imisyon başvurusu mu yapılmalıdır ve bu kısımdan başvuru yapılacaksa hangi parametrelere bakılmalıdır. bilgisi olan varmı
 
Teyit ölçümünde bir önce ki ölçüm noktalarını yapılan parametreleri baz alarak emisyon kısmından gerekli parametreleri seçin (imisyon ölçümü yok ise). İmisyon da var ise imisyon kısmından imisyon parametrelerine bir önce ki rapordan bakıp başvurunuzu yapınız. Laboratuvar atandıktan sonra sizden gerekli evrakları isteyecektir. Laboratuvar inceleme sonucunda eksik girdiğinizi düşündüğü parametreleri size düzeltme açarak düzeltmenizi isteyebilir. Kolay gelsin.
 
Merhaba, bugün sistem üzerinden atamalarım yapıldı.- atıksu hk.
Tesiste periyotları farklı iki arıtmam var. İkisine de farklı labotaruvar atandı. Bu normal mi karşılaşan var mı?
 
Periyot farklılığından dolayı 2 ayrı ölçüm talebinde bulunmuşsanız 2 ayrı laboratuvara 6 aylık periyotlar ile atanma olabilir. Durum bu şekilde ise normaldir.
 
merhaba, teyit ölçümde sınır değeri aşan bir parametre mevcut ise raporda yazılmış ise ne ile karşılaşılır. Firmanın yaptığı ölçümün doğru olmadığı zamanlarda izlenecek yol ne olur
 
Üst