• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Merkezi laboratuvar belirleme sistemi hakkındaki düşünceleriniz?

D

deleted25658

Çalıştay ile ilgili görüşlerniz nelerdir? Yeni gelecek sistemin avantaj ve dezavantajları sizin açınızdan nelerdir?

Merkezi Laboratuvar Belirleme Sistemi (MELBES) Çalıştayı 27-28 Ekim 2018 tarihlerinde Antalya’da yapıldı. Çevre Mevzuatı kapsamında yapılan ölçüm ve analiz işlerinin, insan müdahalesinden uzak, objektif ve adil bir yöntemle yetkili laboratuvarlara dağıtımının yapılacağı ve işletmelerin ihtiyacına uygun laboratuvarı seçebilecek bir eşleştirme programının oluşturmasına yönelik hazırlanmakta olan Merkezi Laboratuvar Belirleme Sistemi (MELBES) Çalıştayı 27-28 Ekim 2018 tarihlerinde Antalya’da gerçekleştirilmiştir. Çalıştay ÇED, İzin ve Denetim Genel Müdürü Sayın Muhammet ECEL’in açılış konuşması ile başlamıştır.

Sayın ECEL konuşmalarında, Bakanlık olarak çevresel, ekonomik ve sosyal etkenleri bütüncül bir yaklaşımla ele alarak; sürdürülebilir çevre ve sürdürülebilir kalkınma anlayışımız ile hedeflerimize yönelik çalışmalar gerçekleştirdiğimizi ve gerçekleştireceğimizi ifade etmiştir. Çalıştayı düzenlemekteki amacımızın MELBES Sistemi hakkında Bakanlık olarak bugüne kadar yapmış olduğumuz çalışmaların aktarılması, sonrasında oluşturulan yazılım ile iş dağıtımı sistemine geçilmesi halinde, laboratuvarların önerilerinin, tecrübelerinin ve beklentilerinin alınması olduğunu belirtmiştir. Çalıştay, yetkili laboratuvar çalışanlarından çalışma gruplarının oluşturulması, grup çalışmalarının sunumları ve değerlendirmelerine göre hazırlanan sonuç raporunun sunulması ile tamamlanmıştır.
 
MELBES başvurusu sonucunda atanan laboratuvarı tesis yetkilisinin ve/veya çevre danışmanının değiştirme veya ret etme hakkı bulunmamaktadır. Ancak atanan laboratuvar ile tesis arasında daha önceye dayalı mahkemelik bir husus söz konusu ise mahkeme belgeleri vs. bakanlığa iletmeniz durumunda bakanlık ölçüm yapan laboratuvarı değiştirebilir.
 
Merhaba,

Melbes uygulamasından Emisyon raporu ile ilgili kayıt açacağız ancak ne yapmamız gerektiğini bilmiyoruz ?

Aşağıdaki ekrandan tek tek baca isimlerini yazıp kaydet mi dememiz gerekiyor ? 86 tane kaynağımız var :/

1570527137637.png
 
başvuru yapılacak kapsam ne ise onu seçiniz (Ek-1 veya Ek-2 de yeri)
başlangıç tarihini en erken 5-6 gün sonrasına seçilecek şekilde giriniz. (laboratuvar atamasından sonra gün değişikliği yapabilir.)
notlar kısmına danışman bilgilerinizi yazabilirsiniz. ( tel, mail, isim-soyisim vb)
[automerge]1570526867[/automerge]
tek bacada bir kaç parametre seçmeniz yeterlidir. eksik olması durumunda atanan laboratuvar düzeltme açacaktır. ardından siz düzenleme yapabilirsiniz. kolay gelsin.
 
Anladım bilgilendirme için teşekkür ederim arkadaşlar...
 
pekçok laboratuvarı bitiren bir uygulama.
önerilen düzeltmeler:
- Firmalar için "değiştir" seçeneği olmalı. tabi ki gerekçesi ile.
- Ölçüm için atanan laboratuvar önce keşfe gelmeli ve bunun içinde ücret yansıtılmalıdır. gelen personel sahayı gezemeyebiliyor. eksik işler olacaktır.
- Rapor değerlendirme ortadan kaldırılmalı ve aynı sistemde sonuçlar online yayınlanmalıdır.
 
Önümüzde ki sene belli değişikliklere gidilebilir.
-"Değiştir" seçeneği olacaktır, Lab-Firma arasında hukuki bi süreç yaşanmış ve/veya yaşanıyor ise. (Bunu da sürekli kullanmak isteyen evrak yükleyen sektör yetkilisi veya danışmanlar olacaktır)
-Keşif için tesis yetkilisi veya çevre danışmanı, laboratuvarı keşfe zorlama yetkisine sahiptir ki yapmalıdır. Laboratuvara ait olan işleri danışman yapmamalıdır bence. Fiyatlandırmaya keşif bedeli eklenme olayı biraz zor gibi ama olmayacak bir şey değil.
-Değerlendirme ortadan kaldırılır ise rapor formatı (en basitinden ünvan, adres, rapor numarası vb.) incelenmez, sadece sonuçların sınır değer ile karşılaştırılmasına bakılır.
[automerge]1570531952[/automerge]
MELBES'in Laboratuvarlara katkısına gelince; İyi iş yapan laboratuvarlara KÖTÜ, Ufak çaplı olup ancak kendini çeviren laboratuvarlara ise İYİ oldu.
 
Arkadaşlar başvurumuz olmadığı halde Başvurunuz için şu laboratuvar görevlendirilmiştir maili geldi. Sisteme girdiğimde tesis başvurularımda gözükmüyor. Böyle bir durumla karşılaşan oldu mu?
 
Merhaba ,

Tesisinize kayıtlı tüm yetkililere durumu sorun öncelikle.
Daha sonra da başvurunuz olmadığı için durumu açıkladığınızda gerekli aksiyonlar alınacaktır. @GKSN de dediği gibi durumu izah ederseniz çözülebilir :)
 
Merhaba,
Mail adresiniz başka tesise ait başvuru ekranında kayıtlı kalmış olabilir. Danışmanlığını yaptığım 2 tesis için bu şekilde olmuştu. Mail adresi nasıl olduysa kayıtlı kalmış, A firmasının başvuru mail B firmasına gitmişti.
 
Merhabalar;

Çalıştığım firmada emisyon teyit ölçümü yaptıracağız farklı atolyeler olmak üzere 52 adet bacamız mevcut. Bir atolyeden tek bir kaynaktan 5 baca çıkıyorsa sadece bir baca için ölçüm yaptırmam yeterli olacak mıdır ? Yoksa her baca içinde ölçüm yaptırmak mı gerekiyor? Yardımcı olursanız çok sevinirim.

İyi Günler...
 
benim bildiğim kadarıyla çevre izni alırken kaç bacanın ölçümü yapıldıysa hepsinin tekrar ölçülerek teyit edilmesi gerekiyor. farklı bir durum ile karşılaşan arkadaşımız oldu ise bende öğrenmek isterim. diğer arkadaşlarda bilgi paylaşımı yapabilirlerse bende sevinirim
 
baca değişikliği oldu ise izninizinde yenilenmesi gerekebilir, bu konu üzerine bağlı olduğunuz il müdürlüğüne görüş almanızda fayda var gibi düşünüyorum. bilmiyorum daha tecrübeli arkadaşlar bu durum için ne derler.
 
@kaan_cakan Merhabalar ,

Tek bir kaynaktan 5 baca çıkışı var ise 5 Bacayı yukarıdan tek baca olarak birleştirebilirsiniz. Böyle bir imkanınız var ise bunu yapmanızı öneririm.
Bir firmamda aynı durumda olan 3 bacam vardı. 3 Üne de ayrı emsiyon ölçümü yaptırmamız gerekmişti.
Daha sonra bacaları birleştirerek (çıkışta tek bir çıkış) sorun çözülmüştü.
 
Laboratuvarlar bu sistem sayesinde zaten zor para kazanıyor birde çalıştay yapıp para istiyorlar.

Bu özgüveni ayakta alkışlamak lazım

Maalesef ki parayı sokakta bulmuyoruz.
 
Üst